Πυρκαγιά Αρακαπά: Δεν αποζημίωσαν ακόμη τους οικείους των Αιγυπτίων

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού, οι οικογένειες των τεσσάρων Αιγύπτιων εργατών που βρήκαν φρικτό θάνατο από τις φλόγες δεν έχουν πάρει ακόμα την οικονομική βοήθεια που είχε εξαγγείλει, τότε, η κυπριακή κυβέρνηση ως ελάχιστο δείγμα βοήθειας για τις απώλειες των οικείων τους.

Τούτο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βαβατσινιά, στην παρουσία των υπουργών Γεωργίας και Εσωτερικών, Κώστα Καδή και Νίκου Νουρή αντίστοιχα, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι των οκτώ κοινοτήτων της Λεμεσού και Λάρνακας, οι οποίες πλήγηκαν από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη, δήλωσε στον «Π» ότι η πληροφορία, πως οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί, προήλθε από τον κοινοτάρχη Οδού και δεν αμφισβητήθηκε από τους δύο παριστάμενους υπουργούς. «Έχω διασταυρώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία μέσω άλλων Αιγύπτιων που εργάζονται στην Κύπρο και είναι συγγενείς με τα θύματα, οι οποίοι μου επιβεβαίωσαν πως όντως οι οικογένειες δεν έχουν πάρει ακόμα την οικονομική βοήθεια που εξήγγειλε η κυβέρνησή μας για το κάθε θύμα ξεχωριστά, ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Ορφανίδης.

Οι τέσσερις Αιγύπτιοι, ηλικίας από 25 έως 36 χρόνων, δούλευαν ως εποχικοί εργάτες σε μονάδα παραγωγής ντοματών στην Οδού. Χάθηκαν στις φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς και κάηκαν ζωντανοί το απόγευμα του Σαββάτου 3 Ιουλίου. Τα σώματά τους εντοπίστηκαν απανθρακωμένα το πρωί της επόμενης μέρας. Η σύσκεψη στη Βαβατσινιά έγινε με πρωτοβουλία των οκτώ επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Ο Κώστας Καδής δήλωσε ότι η κυβέρνηση προέβη σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να καλυφθούν κάποιες κατηγορίες αγροτών που δεν καλύφθηκαν από τα πρώτα σχέδια που εξαγγέλθηκαν. Όπως ανέφερε, όλοι οι επαγγελματίες αγρότες έχουν λάβει οικονομική στήριξη, προσθέτοντας πως με τις διορθωτικές κινήσεις θα μπορέσουν να πάρουν χορηγία σύντομα και οι μη επαγγελματίες.

Ο Νίκος Νουρής δήλωσε ότι όλοι οι πληγέντες έχουν πάρει τη βοήθεια που ανακοινώθηκε από το υπουργείο του, ενώ είπε ότι σε κάποια μεμονωμένα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, δόθηκαν λύσεις. Οι κοινοτάρχες των περιοχών ζήτησαν βελτιώσεις στα υφιστάμενα στεγαστικά σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον κ. Νουρή να υπόσχεται ότι θα μελετηθεί η δυνατότητα να δοθούν κατ’ εξαίρεση γι’ αυτές τις περιοχές κάποιες πρόσθετες διευκολύνσεις.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ