Σε πανικό χιλιάδες νοικοκυριά: “Πλέον θα παίρνουμε ό,τι είναι αναγκαίο” (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πανικό βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά που βλέπουν το τσουνάμι αύξησης τιμών σε βασικά καθημερινά προϊόντα να έρχεται καταπάνω τους. Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί και στους κόλπους της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να  δηλώνει έτοιμος για  αναζήτηση λύσεων.

Νίκος Αναστασιάδης – Πρόεδρος της Δημοκρατίας
“Είναι παγκόσμιο φαινόμενο όπως καλά γνωρίζετε. Θα δούμε πώς από πλευράς Κυβέρνησης μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των υπερβολικών αυξήσεων.”

Ο χειμώνας που έρχεται θα αφήσει το αποτύπωμά του στην κυπριακή αγορά αλλά και στον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά αφού οι αυξήσεις ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο καταναλωτών, ο δρόμος που θα διαβούμε προμηνύεται δύσκολος.

Μάριος Δρουσιώτης – Πρ. Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών
“Περί τα τέλη του χρόνου θα είναι η χειρότερη δυσκολότερη περίοδος που βίωσαν οι πολίτες.”

Μέσα σε μόλις εννέα μήνες οι τιμές στα ράφια άρχισαν να αλλάζουν. Οι κυριότερες κατηγορίες που έχουν παρουσιάσει αύξηση από τον Ιανουάριο στο Σεπτέμβριο του 2021 είναι τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά.

Αναλυτικότερα το χοιρινό μετατρέπεται…σε χρυσό αφού αυξήθηκε κατά 7% η τιμή του. Τα αυγά και το αλεύρι έχουν αύξηση της τάξης του 5% ενώ το ρύζι και το βούτυρο στο 4%. Πιο κάτω βλέπουμε να φιγουράρει το ψωμί με 3% ενώ στο κόκκινο είναι οι τιμές για τα φρούτα με 20% άνοδο στις τιμές.

Βέβαια το τρένο της ακρίβειας δε σταματάει εδώ. Συνεχίζει και στον τομέα ένδυσης και υπόδησης με 11% αύξηση τιμών.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ…

Αυτοί που θα την πληρώσουν κυριολεκτικά…και μεταφορικά είναι οι πολίτες. Η κάμερα του Alpha κατέγραψε την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει ριζώσει στην αγορά αλλά και για το δύσκολο αύριο με τους μισθούς να κάνουν φτερά.

Δηλώσεις από καταναλωτές:

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον κόσμο γιατί οι αυξήσεις ήδη φανήκαν στην αγορά.”
“Σφάζουν τον κόσμο γιατί οι μισθοί δεν αυξάνονται.”
“Θα δυσκολευτούμε πολύ.”
“Θα πεινάσει κόσμος.”
“Είναι πρώτης ανάγκης πράγματα που θα επηρεάσουν την τσέπη του κόσμου όλου και τους συνταξιούχους και κυρίως των οικογενειών.”
“’Άμα αυξήσουμε και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που να πάμε να σταθούμε.”
Ένα ένα θα μετρούν πλέον τα κουκιά τους οι καταναλωτές.

Δηλώσεις από καταναλωτές:

“Θα κάνουμε οικονομία, δεν θα πηγαίνουμε στο σουπερμαρκετ και ότι βλέπουμε να το παίρνουμε, θα παίρνουμε ό,τι είναι αναγκαίο.”
“Να πίνουμε πιο λίο, να τρώμε πιο λίο, να βγαίνουμε πιο λίο.”
“Εν να λιγοστέψουμε τα ψωνίσματά μας τι να κάνουμε.”
Το ζήτημα με τις τιμές που καίνε απασχολεί ιδιαίτερα τόσο την κυβέρνηση όσο και την βουλή.

πηγή: alphanews.live