Ξεχάστε μειώσεις τιμών σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Να ξεχάσουμε κυβερνητική παρέμβαση για μειώσεις τιμών στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρά τα συνεχή αιτήματα και παράπονα γύρω από το θέμα δεν άφησε σχεδόν καμιά ελπίδα να δούμε μειώσεις των τιμών με κυβερνητική δράση, διαλύοντας κάθε ελπίδα.

Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Πετρίδης δεν φάνηκε να υιοθετεί σε αυτή τη φάση το αίτημα βουλευτών, οι οποίοι κάλεσαν το κράτος να προχωρήσει σε μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και στον ηλεκτρισμό. Ο Υπουργός επικαλέστηκε τη βοήθεια που δόθηκε από την ΑΗΚ (μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά 10% από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Φεβρουάριο 2022), λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν μειώσεις και στους φόρους για την ενέργεια. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε περίπτωση μείωσης του φόρου κατανάλωσης ή του ΦΠΑ θα διατρέξουν κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε μάλιστα, μετά από ερώτηση που δέχθηκε, πως θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι από τις τελωνειακές αρχές στα οδοφράγματα και στην πράσινη γραμμή, καθώς, όπως είπε, ενώπιον του έφτασαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες βυτιοφόρα μεταβαίνουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους με καύσιμα. Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα έρθει σε επαφή, για το θέμα αυτό, με τις τελωνειακές και τις αστυνομικές αρχές.

  Ανάλογη στάση τήρησε ο κ. Υπουργός, απαντώντας και σε ερωτήσεις βουλευτών για την αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά. Είπε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει παρεμβάσεις που εφάρμοσαν άλλες χώρες, όπως είναι η επιβολή οροφής στις τιμές, καθώς, κατά τον ίδιο, οι οροφές δημιούργησαν μαύρη αγορά και έλλειψη προϊόντων σε άλλες χώρες. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το αρμόδιο υπουργείο (Εμπορίου) εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές για το ψωμί, το νερό και το γάλα, κάτι που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες, παρόλο που η κύρια άποψη είναι ότι η άνοδός του (παντού στην Ευρώπη και όχι μόνο) είναι κάτι το πρόσκαιρο. «Αν επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις για 2% πληθωρισμό στην Κύπρο για το 2021, τότε δεν θα μιλάμε για πληθωριστική κρίση που θα αναστατώσει πολύ τις αγορές» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που λειτουργεί ακόμα με βάση την ΑΤΑ, ώστε υπάρχει μια αποζημίωση στον καταναλωτή για την αύξηση των τιμών, αλλά ταυτόχρονα αυτό ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Υπέδειξε πως τα εργαλεία για διαχείριση του πληθωρισμού είναι αυτά της νομισματικής πολιτικής, οι αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους, η ΑΤΑ, η χρησιμοποίηση των αποθεματικών της ΑΗΚ (για τη μείωση 10% στους λογαριασμούς).  Είπε ακόμα ότι λόγω των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπεται να επέλθει αύξηση επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Σε σχέση με την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση, επισημαίνοντας πως για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου. Όπως είπε, η πράσινη μεταρρύθμιση δεν θα είναι χωρίς κόστος, ωστόσο, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Παράλληλα, τόνισε πως η αύξηση της πράσινης φορολογίας αντιμετωπίζεται με οξύμωρο τρόπο από την ΕΕ. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως το επόμενο διάστημα αναμένονται πολλές εξελίξεις για το θέμα, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξουν διαφάνεια και κοινωνικός διάλογος.