Ύποπτη αγορά φινλανδικού νησιού από Ρώσο ολιγάρχη με κυπριακό διαβατήριο

Aν δεν μας ήξεραν οι Φινλανδοί… τώρα μας έμαθαν. Ένα «Κύπριος», όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Euractiv, αγόρασε ένα μεγάλο νησί στην ανατολική Φινλανδία, το οποίο έχει σημαντική γεωστρατηγική σημασία, χωρίς να εξασφαλίσει την άδεια του φινλανδικού Υπουργείου Άμυνας.

Ο συμπατριώτης μας είναι ολιγάρχης ρωσικής καταγωγής και ονομάζεται Igor Kesaev. Το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο των ατόμων που συνέταξε η Επιτροπή Νικολάτου, με την εισήγηση για εξέταση ανάκλησης της πολιτογράφησής τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σχέσεις με FSΒ

Ο Kesaev ως Ρώσος δεν θα μπορούσε να αγοράσει το νησί στη Φινλανδία, καθώς είναι γνωστό ότι η Ρωσία θεωρείται ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της σκανδιναβικής χώρας. Κάθε ξένος από χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ χρειάζεται άδεια του Υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας για να αγοράσει γη σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο Kesaev χρησιμοποίησε το κυπριακό διαβατήριο που εξασφάλισε το 2012 μέσω του ΚΕΠ και έτσι παρέκαμψε τον όρο της εξασφάλισης άδειας από το Υπουργείο Άμυνας.

O Kesaev, σύμφωνα με τα Global Intelligence Files που δημοσιεύτηκαν από το Wikileaks και την εφημερίδα Novaya Gazeta, φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τη μαφία και τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας (FSB και GRU) και το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως το φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει τη δυνατότητα, αν το κρίνει σκόπιμο, να προχωρήσει ακόμα και σε απαλλοτρίωση του νησιού ώστε να αποσπαστεί από τον έλεγχο του Kesaev.

Όπως αναφέρει το Euractiv, η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιεί ολιγάρχες ως δόλωμα, για πολιτικούς και στρατηγικούς σκοπούς. Μετά την αγορά του νησιού από τον Kesaev, κατασκευάστηκαν εκτεταμένες οικιστικές εγκαταστάσεις και ένα ελικοδρόμιο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στα αρχικά σχέδια.

Πολλές οι σκιές 

Ο Ρώσος ολιγάρχης πολιτογραφήθηκε στις 25/5/2012 από Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστόφια και όπως αναφερόταν στο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου βρίσκεται σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ ως επικεφαλής της εταιρείας όπλων Degtiariov, που φέρεται να προμηθεύει τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Kesaev, σημειώνεται, είναι ο μεγαλύτερος διανομέας τσιγάρων στη Ρωσία και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες FSB μέσω του ιδρύματος Monolith Foundation, το οποίο έχει επίσημη συμφωνία με τη FSB για στήριξη των συνταξιούχων της υπηρεσίας. Η Αστυνομία Κύπρου, κατά την Επιτροπή Νικολάτου, μετά από αίτημα της Interpol, διατηρεί φάκελο για τον Kesaev, ο οποίος επίσης ελέγχεται από τη ΜΟΚΑΣ.

Διαψεύδει ο Kesaev

Πηγές προσκείμενες στον Ι. Kesaev έχουν δηλώσει στον «Π» ότι δεν βρίσκεται σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ ή της ΕΕ. Μάλιστα είναι εταίρος και στενός συνεργάτης της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας καπνού Phlip Morris, η οποία είναι ενταγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Σε σχέση με τη συμμετοχή του Ι. Kesaev στην εταιρεία παραγωγής όπλων Degtiariov, σημειώνεται ότι είναι μέτοχος με 49,88% και ποτέ δεν είχε θέση στα διοικητικά ή άλλα όργανα της εταιρείας. Επίσης, δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την πώληση όπλων.

Όσον αφορά σχέσεις του Igor Kesaev με τις μυστικές υπηρεσίες (FSB) της Ρωσίας, επισημαίνεται πως το Monolit Fund είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στον οποίο ο Ι. Kesaev συμμετείχε ενεργώς από το 2003 με την ίδρυσή του και στόχο είχε να στηρίξει οικονομικώς οικογένειες ατόμων που πέθαναν, εκτελώντας το καθήκον τους προς την πατρίδα.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ