Αγγλική σφήνα για…. ευελιξία στη μορφή της λύσης

Έντονα και μόνο του κινείται στο παρασκήνιο το Φόρεϊν Όφις με στόχο να επαναφέρει στις ράγες της διαπραγματευτικής διαδικασίας το Κυπριακό. Οι παρασκηνιακές, ωστόσο, παρεμβάσεις του χαρακτηρίζονται από τη γνωστή λογική της «εποικοδομητικής ασάφειας», ενώ υποβαθμίζονται οι εκατέρωθεν διαφορές, που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τις επαφές του αρμόδιου για το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma (πρόσφατα και στη Νέα Υόρκη), κυρίως με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (τα άλλα τέσσερα), όπως και με άλλες πρωτεύουσες, προκύπτει πως το Λονδίνο θεωρεί πως μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφορές, καθώς τις θεωρεί «μικρές λεπτομέρειες».

Υποστηρίζει δε πως η επιμονή κάθε πλευράς να ερμηνεύει από τη δική της οπτική γωνία τη μορφή της λύσης, διαιωνίζει εν πολλοίς το αδιέξοδο. Σπεύδει δε να αναφέρει ότι αυτό διευκολύνει την Τουρκία να προωθεί τους σχεδιασμούς της σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ.

Ο αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις στις επαφές του κάνει λόγο για «εμμονές» της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ ερμηνεύει την επιμονή των Τουρκοκυπρίων για λύση δύο κρατών, στην επιδίωξή τους να διασφαλιστεί η «ισότητα». Προκύπτει, επίσης, ότι «καλοβλέπουν» την ανάγκη οι εμπλεκόμενοι να παρουσιασθούν ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης και να μην «κολλήσουν», λίγο-πολύ, στις ετικέτες.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα διά του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στη Νέα Υόρκη, Φ. Σινιρίογλου, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου), με την οποία απορρίπτει τις καταγγελίες του Κύπριου Μόνιμου Αντιπροσώπου, για την παρεμπόδιση του ερευνητικού σκάφους «NAUTICA GEO», που ενεργούσε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον είναι πως ο Τούρκος διπλωμάτης, πέραν από τις γνωστές θέσεις του, επισύναψε στην επιστολή τον χάρτη, που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, καθορίζει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας του. Ο χάρτης έχει κατατεθεί επίσημα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 και περιγράφει τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Philenews