Χριστούγεννα με SelfTest – Tα νέα μέτρα πάνε Υπουργικό

Γιορτές χωρίς τα γιορτινά μας. Μάσκα και τεστ για τους μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης, δωρεάν SelfTest για τους εμβολιασμένους με εμπλοκή των Προσωπικών Ιατρών, τηλεργασία, και κατάργηση όλων των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων των σχολικών γιορτών, πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι θα περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που θα λάβει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται ότι κάνει πίσω προς το παρόν στην επιβολή περιορισμών στους μη εμβολιασμένους, αφού όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί διορία τριών εβδομάδων στους ανεμβολίαστους για να εμβολιαστούν και εάν δεν ανταποκριθούν τότε θα επιβληθούν περιορισμοί στην πρόσβαση τους σε συγκεκριμένους χώρους.

Το σκηνικό σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη της τρίτης δόσης εμβολίου στο SafePass θα ξεκαθαρίσει την Τετάρτη, αφού κατά τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Υγείας και των επιστημόνων συζητήθηκαν και κάποια πρακτικά ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν κατά τον ψηφιακό έλεγχο. Ωστόσο, εάν το μέτρο τελικά εφαρμοστεί τότε το SafePass που σήμερα βρίσκεται σε ισχύ θα καταργείται στους επτά και όχι στους έξι μήνες από την ημέρα λήψης της δεύτερης δόσης.

Προς συζήτηση κατά τη χθεσινή σύσκεψη τέθηκε και το ενδεχόμενο αλλαγής της συχνότητας διενέργειας τεστ από μη εμβολιασμένα άτομα και συγκεκριμένα μείωση του χρόνου των 72 ωρών που σήμερα απαιτείται για σκοπούς SafePass σε 48 ώρες, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει κατά πόσον η εισήγηση αυτή θα μελετηθεί αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως, ο κατάλογος των εισηγήσεων που ετοιμάστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, και θα τεθεί αύριο στο Υπουργικό, περιλαμβάνει μερικές μόνο από τις εισηγήσεις που είχαν υποβάλει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα οι επιστήμονες και συζητήθηκαν καθ’ υπόδειξη του υπουργού Υγείας, ο οποίος το πρωί χθες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Philenews