Χριστούγεννα μόνο με τεστ και μόνο εκτός

Την επάρκεια των νοσοκομειακών κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, προσπαθεί να διασφαλίσει η Κυβέρνηση, η οποία, όπως διαπιστώνεται, προς το παρόν δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μεταβαίνει αύριο στο Υπουργικό έχοντας στα χέρια του μικρή λίστα εισηγήσεων για μέτρα που αφορούν κυρίως τις πύλες εισόδου της χώρας, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά της νέας μετάλλαξης “Ομικρον” στην κυπριακή κοινωνία. 

Ο κατάλογος των εισηγήσεων του Μιχάλη Χατζηπαντέλα, θα περιλαμβάνει και πάλι την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στη βάση ποσοστού, αφού οι επιστήμονες, επανάφεραν την εισήγηση που είχαν κάνει και την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν έγινε αποδεχτή από την πλειοψηφία των μελών του Υπουργικού, ενώ στη λίστα περιλαμβάνεται και πρόταση για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις μόνο σε εξωτερικούς χώρους και υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ιστορικού θα παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μετά από εξέταση που θα υποβληθούν με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid-test) 48 ωρών.

Αυστηροποιούνται, οι έλεγχοι σε λιμάνια, μαρίνες και οδοφράγματα, με τον υπουργό Υγείας να διευκρινίζει ότι «δεν πρόκειται για κλείσιμο των οδοφραγμάτων αλλά για αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους τους Κύπριους πολίτες που τα χρησιμοποιούν».

Σε ό,τι αφορά τα νοσηλευτήρια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δρομολογείται η αύξηση του διαθέσιμου αριθμού κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό κατά 50% και ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από την Πέμπτη αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες, μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ενώπιον του Υπουργικού, ωστόσο, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί πρόταση για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών παρά το γεγονός ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, είχε λάβει σχετική απόφαση την περασμένη εβδομάδα.

Από πλευράς τους, οι Κύπριοι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα και η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, με τον επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνο Τσιούτη να διαμηνύει ότι «ο εμβολιασμός πρέπει να επικουρείται από άλλα μέτρα», επαναλαμβάνοντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Philenews