Επιλέγουν κατεχόμενα οι επενδυτές

Της Αλεξίας Καφετζή

Τις μέρες των γιορτών όποιος επισκεπτόταν γνωστό μεγαλοκατάστημα παιγνιδιών στη Λευκωσία, θα έβλεπε στον χώρο στάθμευσης του καταστήματος μεγάλο τουριστικό λεωφορείο με ευδιάκριτα σήματα που μαρτυρούσε ότι αυτό προερχόταν από τα κατεχόμενα. Και ακριβώς αυτό συνέβαινε. Σχεδόν καθημερινά το λεωφορείο αυτό ή ενδεχομένως άλλο, έφτανε στο ελεύθερο μέρος της πρωτεύουσας μεταφέροντας τουρίστες για να ψωνίσουν. Τουρίστες προερχόμενους, όπως διαπιστώσαμε, από την Ιταλία και Ισπανία. Όχι από την Τουρκία.

Από το γεγονός αυτό μπορούμε να καταλήξουμε σε πολλά συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη των κατεχομένων, τη βιωσιμότητα του πολιτικού και οικονομικού μοντέλου, της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των σχέσεών τους με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις σχετικές πληροφορίες η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων μόνο στη δική μας φαντασία υπάρχει. Αν οι ίδιοι την επικαλούνται κάποτε, το κάνουν μόνο και μόνο για σκοπούς προπαγάνδας και σαν κίνητρο για να κερδίζουν επί πλέον οφέλη από όσους αναμιγνύονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στο Κυπριακό, όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κατεχόμενα είναι πλέον μια φιλόξενη για επενδυτές περιοχή και όλο και περισσότεροι ξένοι σπεύδουν για να εκμεταλλευθούν τις υπάρχουσες συνθήκες και να αποκομίσουν κέρδη. Επενδυτές κάθε φυλής, Ευρωπαίοι ή όχι πολίτες, αγνοώντας συστάσεις, απαγορεύσεις ή μέτρα έχοντας γνώμονα το κέρδος καταφεύγουν στα κατεχόμενα μεταφέροντας κεφάλαια και κάνοντας επενδύσεις. Αυτό είναι ολοφάνερο και διαπιστώνεται με μια απλή επίσκεψη στη βορείως της γραμμής Αττίλα περιοχή. Μάλιστα οι γνωρίζοντες, αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι σε θέση να κάνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις υποστηρίζουν ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε θεαματική άνοδο της οικονομίας των κατεχομένων.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ξένων επενδύουν τα χρήματά τους στο κατεχόμενο μέρος του νησιού. Κι αυτό έχει την εξήγησή του. Τη στιγμή που στην ελεύθερη Κύπρο Κυβέρνηση και Τράπεζες θέτουν όλο και περισσότερους περιορισμούς και αυστηρότερα πλαίσια για επενδύσεις στα κατεχόμενα ολοένα και διευκολύνουν τον επιχειρηματία. Όπως επισημαίνεται το τραπεζικό σύστημα στα κατεχόμενα είναι απίστευτα ευέλικτο και βοηθητικό για τον επενδυτή τον οποίο διευκολύνει χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες στην υλοποίηση των σχεδίων του. Παράλληλα οι σχετικές άδειες εκδίδονται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ένα ευέλικτο διοικητικό σύστημα διευκολύνει τον επενδυτή στα σχέδιά του ο οποίος μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει στα χέρια ό,τι χρειάζεται και να προχωρήσει στην επένδυσή του με τα δεδομένα που ισχύουν σε πραγματικό χρόνο.

Με όλα αυτά σε ισχύ στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται μεγάλα έργα που αλλάζουν τη ζωή των πολιτών. Μαρίνες, ξενοδοχεία, καζίνα, εμπορικά κέντρα, οικιστικές μονάδες κάθε είδους και μορφής, υλοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μεγάλος κινεζικός όμιλος βρίσκεται στη διαδικασία ανέγερσης 10.000 διαμερισμάτων μαζί με ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο, έχοντας εξεύρει και τους αγοραστές από την Κίνα.

Εκτός από τους Κινέζους, την παρουσία τους κάνουν αισθητή κάθε μέρα και περισσότερο οι Ρώσοι επενδυτές, όταν εμείς με τις πολιτικές μας τους διώχνουμε. Μάλιστα προβλέπεται ότι οι συνεχώς βελτιούμενες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία θα δημιουργήσει ευνοϊκότερο κλίμα για ακόμα περισσότερες επενδύσεις από τη Ρωσία. Όσο μάλιστα παραμένει άλυτο το Κυπριακό και οι ελπίδες επίλυσής του απομακρύνονται, τόσο η τάση αυτή για αξιοποίηση των κατεχομένων δια μέσου ξένων επενδύσεων θα μεγαλώνει.

Τη στιγμή που στις ελεύθερες περιοχές και παρά τις εξαγγελίες δεν έχουν ακόμα απελευθερωθεί και απλοποιηθεί οι διαδικασίες για την οικοδομική και άλλες αναπτύξεις, στα κατεχόμενα όλα αυτά είναι πράξεις. Η κυβερνητική υπόσχεση για το λεγόμενο fast track έμεινε στα χαρτιά και οι επιχειρηματίες ταλαιπωρούνται για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών. Τόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες που πολλές φορές μέχρι την εξασφάλισή τους είναι ετεροχρονισμένες και στην πράξη χωρίς αξία. Πότε οι επενδυτές αλλάζουν γνώμη, πότε τα δεδομένα αλλάζουν και καθιστούν την επένδυση και πότε οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων επιβάλλουν αλλαγή σχεδίων.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί με τα σύγχρονα δεδομένα. Παρέμειναν προσκολλημένοι σε απηρχαιωμένες καταστάσεις και επιμένουν να βάζουν φρένο στη γρήγορη ανάπτυξη, παραγνωρίζοντας όχι τι γίνεται σε άλλες χώρες, αλλά τι γίνεται στο άλλο μισό της πατρίδας μας.