Έτοιμοι για δυναμικά μέτρα οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης

Καζάνι που βράζει είναι η βιομηχανία της εστίασης μετά και τις εξαγγελίες των νέων αυστηρότερων μέτρων που αποκλείουν από συγκεκριμένους χώρους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Λάβρος κατά των μέτρων και της Κυβέρνησης, εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ, Φάνος Λεβέντης. Μιλώντας στον «Φ» χαρακτηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις απαράδεκτες, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται η λήψη δυναμικών μέτρων από μέρους τους. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για αλλοπρόσαλλη πολιτική και πρόστυχο τρόπο πιέσεων για εμβολιασμό μέσω του κλάδου τους.

«Είναι απαράδεκτοι. Βάλθηκαν να μας καταστρέψουν. Επιβάλλουν διά ροπάλου τη θέση ότι για να εισέλθεις σε κέντρο αναψυχής πρέπει να είσαι άνω των 12 ετών και τουλάχιστον εμβολιασμένος με την πρώτη δόση, ενώ την ίδια ώρα αφαιρούν το SafePass σε όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση μετά την πάροδο επτά μηνών. Η βιομηχανία μας πνέει μένεα κατά της Κυβέρνησης». Ο κ. Λεβέντης δεν δίστασε να αφήσει αιχμές στις όποιες αποφάσεις αφορούν τη βιομηχανία τους. «Μέχρι προχθές δεν υπήρχαν μέτρα που να αφορούν τον κλάδο μας. Φαίνεται έγιναν παρεμβάσεις και ασκήθηκαν πιέσεις όπου με μεγάλη ευκολία επηρεάστηκε ο υπ. Υγείας. Είδαμε να επιβάλλονται τέτοια μέτρα τα οποία από μέρους μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Πρόσθεσε ακόμη πως πέραν από τις αντιδράσεις των πολιτών έχουν δημιουργηθεί και σφοδρές αντιδράσεις από μέρους τους. «Είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη βιομηχανία μας για να φτάσει τον εμβολιαστικό της στόχο. Με δικό μας κόστος να πιέζει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους εφήβους/ νέους να εμβολιαστούν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το πώς θα λειτουργήσουν από τη 15η Δεκεμβρίου όπου και τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα, ο κ. Λεβέντης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. «Δεν ξέρουμε εάν θα λειτουργήσουμε», είπε, και τόνισε πως «είναι χειρότερα και από το κλείσιμο που μας επέβαλαν προηγουμένως. Το γεγονός ότι μας διατηρούν ανοικτούς σαν να μας έχουν βάλει στον αναπνευστήρα», τόνισε.

Μεταξύ άλλων είπε πως η Κυβέρνηση θα έπρεπε να εξαγγέλλει και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται. «Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε κάθετα με την επιβολή διαχωρισμού των πολιτών, θα έπρεπε ταυτόχρονα να άρουν τους περιορισμούς και την ίδια ώρα τα μέτρα να συνοδεύονται με εξαγγελία οικονομικής στήριξης σε όσους θα πληγούν οικονομικά από αυτά. Όταν μας έκλεινε με lockdown αναλάμβανε και την ευθύνη να σε αποζημιώσει. Ο τρόπος αυτός είναι πρόστυχος».

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι πολύ διαφορετικό το προαιρετικό, δηλαδή να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης εάν θα απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους ή μη και εντελώς διαφορετικό να επιβάλλεται. «Η κοινωνία αντιδρά και δικαιολογημένα. Είναι αδιανόητη η επιβολή διαχωρισμού. Είναι τραγελαφικό από τη μια ένας χώρος να δέχεται τον πολίτη (άνω 12 ετών) με την πρώτη δόση εμβολίου και να σκέφτεται να καταργήσει το SafePass από τον πλήρως εμβολιασμένο. Μιλάμε για αλλοπρόσαλλη πολιτική».

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης δεν φαίνεται να επηρεάζονται και τόσο από τις αποφάσεις και τα νέα αυστηρότερα μέτρα.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης, Νίκος Βασιλείου, ανέφερε ότι εδώ και τέσσερις μήνες εφαρμόζουν τα μέτρα σημειώνοντας πως στα υποστατικά τους δέχονται μόνο εμβολιασμένα άτομα. «Θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι κατάντια σαν λαός και σαν κοινωνία να πρέπει να αναγκαζόμαστε κάθε φορά, μόνο με μέτρα να πράττουμε το αυτονόητο. Είναι θέμα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης. Ευχή μας είναι να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε χειρότερες συνθήκες και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα κανονικά».

Philenews