Κορυφώνουν τον εκνευρισμό τα νέα μέτρα

Τον απόλυτο εκνευρισμό έφεραν οι διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που αποφάσισε την Τετάρτη η Κυβέρνηση, αφού όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, οι μέχρι σήμερα εμβολιασμένοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ εάν δεν προχωρήσουν στον ενισχυτικό εμβολιασμό τους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ οι μέχρι πρότινος ανεμβολίαστοι, εάν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου θα εξασφαλίζουν και SafePass και δωρεάν εξέταση μέσω των προγραμμάτων δειγματοληψίας του υπουργείου Υγείας. 

Σε εθνικό επίπεδο την επικαιρότητα θα μονοπωλήσουν μάλλον και τις επόμενες ημέρες οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες, παρά τις εξηγήσεις που επιχειρήθηκε να δοθούν χθες, εξακολουθούν να δημιουργούν αρκετά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες το υπουργείο Υγείας, όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά 6-11 ετών θα εφαρμοστούν όπως είχαν αρχικά ανακοινωθεί με κάποιες εξαιρέσεις για τη χρήση μάσκας, οι οποίες για  θα αφορούν παιδιά «με απώλεια συνείδησης ή που αδυνατούν να αφαιρέσουν τη μάσκα τους χωρίς βοήθεια λόγω σοβαρής κινητικής ή νοητικής νόσου» και παιδιά «με βαριάς μορφής αυτισμό και άτομα με διαγνωσμένες οξείες ή χρόνιες καταστάσεις σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας». Σε ό,τι αφορά τα παιδιά 6 ετών που φοιτούν στην προδημοτική και όχι στη δημοτική εκπαίδευση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν θα είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα κατά τις ώρες της παρουσίας τους στο σχολείο τους αλλά θα φορούν τη μάσκα τους σε όλες τις υπόλοιπες εξωσχολικές τους δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα και σε ό,τι αφορά τα παιδιά της δημοτικής εκπαίδευσης, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι, θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε εβδομαδιαία βάση, μέσω των κινητών μονάδων δειγματοληψίας του υπουργείου Υγείας».

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

► Από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για τη προμήθεια self-test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς.

► Από τις 15 Δεκεμβρίου σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα),  κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Σε όλες τις περιπτώσεις εξαιρούνται οι εργαζόμενοι.

► Από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 7 μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Για τα άτομα που έχει παρέλθει το διάστημα των 7 μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης, θα μπορούν να εισέρχονται στους πιο πάνω χώρους μόνο με την προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), σε ψηφιακή μορφή.

Όπως σαφώς προσθέτει το υπουργείο Υγείας, από τις 18 Δεκεμβρίου και έπειτα, «τα άτομα που έχουν λάβει μία δόση εμβολίου θα δικαιούνται δωρεάν εργαστηριακή εξέταση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του υπουργείου Υγείας, για περίοδο 3 εβδομάδων μετά από τη χορήγηση του εμβολίου Pfizer/BioΝTech και 4 εβδομάδων μετά από τη χορήγηση του εμβολίου Moderna» ενώ «τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα και δεν έλαβαν την 3η δόση δεν θα δικαιούνται δωρεάν εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μετά την πάροδο των 7 μηνών από τον αρχικό τους εμβολιασμό».

Philenews