ΚΥΠΡΟΣ/ΜΕΤΡΑ: Τι αλλάζει από την Δευτέρα… (ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ)

Σε μια νέα καθημερινότητα μπαίνει από τη Δευτέρα και πάλι η Κύπρος στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Το υπουργικό συμβούλιο “σφίγγει” και άλλο τα λουριά και περιορίζει τους ανεμβολίαστους, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών, ενώ από τα νέα μέτρα δεν γλύτωσαν ούτε οι εμβολιασμένοι οι οποίοι αν δεν προχωρήσουν με την τρίτη δόση θα χάσουν το SafePass τους.

Σύμφωνα πάντως με καλά ενημερωμένες πηγές του OMEGA, τα νέα μέτρα δεν βρίσκουν σύμφωνους κάποιους από τους επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν ενστάσεις τόσο σ` ότι αφορά τις αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους και τη χρήση μάσκα, όσο και για τα self test. Διαφωνίες καταγράφηκαν, επίσης, όπως πληροφορούμαστε και κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μάσκα και τεστ από 6 ετών και άνω

Συγκεκριμένα, από τις 29 Νοεμβρίου η χρήση μάσκας εκεί και όπου απαιτείται, καθίσταται υποχρεωτική από 6 ετών και άνω, ενώ τα παιδιά από 6-11 θα πρέπει πλέον να προσκομίζουν SafePass. Αυτό περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη Covid19, είτε αρνητικό PCR ή rapid test με ισχύ 7 ημερών, είτε σε έντυπη μορφή είτε σε γραπτό μήνυμα. Όλοι οι μαθητές δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε rapid test 1 φορά την εβδομάδα μέσω των κινητών μονάδων δειγματοληψίας μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, αναστέλλονται όλες οι σχολικές εορτές, ενώ για τις άλλες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από διάφορους άλλους φορείς θα πρέπει να εξασφαλίζεται έγκριση από το υπουργείο υγείας. Από τις 29 Νοεμβρίου επίσης, το CovScan θα εφαρμόζεται σε άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.”

Από 29 Νοεμβρίου

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από 6 ετών και άνω εκεί όπου απαιτείται.

-SafePass για παιδιά από 6-11 ετών: Πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη Covid 19.

-Aρνητικό PCR ή rapid test με ισχύ 7 ημέρες.

-Δημοτικά: 1 φορά την εβδομάδα rapid test από τις κινητές μονάδες δειγματοληψίας μέχρι τη διακοπή της χρονιά για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

-Αναβολή όλων των σχολικών χριστουγενννιάτικων εορτών – Για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από άλλους φορείς θα πρέπει να δίνεται έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.

-CovScan: Έλεγχος του SafePass από 14 ετών και άνω.

«Από τις 29 Νοεμβρίου σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με rapid test μέσω των κινητών μονάδων του υπουργείου υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Από 1η Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, από 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν PCR  test κάθε 72 ώρες ή rapid test κάθε 48 ώρες για σκοπούς SafePass.

PCR και Rapid test

Άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα:

-Εξέταση PCR κάθε 72 ώρες.

-Εξέταση Rapid κάθε 48 ώρες.

Self test από 13 Δεκεμβρίου

Παράλληλα από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα του self test στους πολίτες. Για άτομα τα οποία είναι εμβολιασμένα αυτά θα επιχορηγούνται από το υπουργείο υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς ιατρούς. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες από την άλλη θα επωμίζονται το κόστος.

Self test

Εμβολιασμένοι πολίτες: Επιχορήγηση από το Κράτος-Συνταγογράφηση από Προσωπικούς Γιατρούς.

Μη εμβολιασμένοι πολίτες: Θα επωμίζονται το κόστος.

«Διευκρινίζεται ότι τα Self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με Rapid ή PCR για σκοπούς Safepass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR», επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Διασκέδαση… τέλος για τους ανεμβολίαστους

Από τις 15 Δεκεμβρίου όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να ξεχάσουν τη διασκέδαση, αφού δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, νυκτερινά κέντρα και χώρους εστίασης τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Η είσοδος θα επιτρέπεται σε άτομα 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. Για τα παιδιά 6-11 ετών θα ισχύει το SafePass όπως έχει αποφασιστεί.

Από 15 Δεκεμβρίου

Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους σε:

-Κλειστά και υπαίθρια γήπεδα.

-Θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων.

-Νυκτερινά κέντρα και χώρους εστίασης (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι).

*Θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε άτομα 12 ετών και άνω που έκαναν τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

*SafePass για παιδιά 6-11 ετών.

3η δόση αλλιώς safepass τέλος

Από τα νέα μέτρα δεν γλύτωσαν ούτε οι εμβολιασμένοι. Από τις 18 Δεκεμβρίου και αν έχουν παρέλθει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, όσοι δεν προσέλθουν να κάνουν την τρίτη δόση θα χάνουν το SafePass τους.

Από 18 Δεκεμβρίου

Όσοι δεν λάβουν την ενισχυτική δόση σε 7 μήνες (6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού+30 μέρες προθεσμία να λάβουν 3η δόση) το SafePass θα καταργείται.

Παράλληλα, όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είναι τώρα σε ισχύ, μαζί με τα νέα, θα ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.