Με καλά και κακά νέα η «Όμικρον»

Ένα καλό κι ένα κακό νέο μεταφέρει  ο  επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης σε σχέση με τη μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού. Από τη μια μας λέει ότι ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στην Κύπρο η μετάλλαξη. Από την άλλη όμως δίνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι αν αυτή είναι ελαφριάς νόσησης μπορεί να φέρει την ανοσία της αγέλης και κατά συνέπεια το τέλος της πανδημίας.

Ο Δρ Βωνιάτης σημείωσε, επίσης, ότι το σύστημα μας φαίνεται να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στον ερχομό της «Όμικρον», συστήνοντας ωστόσο τον περαιτέρω εμβολιασμό του πληθυσμού και την τήρηση των μέτρων προσωπικής προστασίας.

Εκφράζοντας αισιοδοξία, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι «αν πράγματι είναι ελαφριάς διαδρομής νόσηση, είναι πιθανόν να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε και την ανοσία αγέλης στον κορωνοϊό», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα ενδεχόμενο, αυτή η μετάλλαξη να φέρει και το τέλος της πανδημίας, αν είναι τόσο ελαφριά όσο τη χαρακτηρίζουν κάποιοι ιατροί στη Νότια Αφρική».

Ο Δρ Βωνιάτης, ωστόσο, ανέφερε ότι «γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για την «Όμικρον» παρά πριν δύο 24ωρα αλλά όχι πάρα πολύ πράγματα».

Σημείωσε ότι είναι μια μετάλλαξη που έχει ονομαστεί «super», επισημαίνοντας ότι  αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι θα είναι χειρότερη από την «Άλφα». Εκείνο το οποίο φαίνεται να είναι μάλλον σίγουρο, συνέχισε, είναι ότι μεταδίδεται πάρα πολύ πιο εύκολα, δηλαδή είναι πιο γρήγορη η μετάδοσή της.

«Κι αυτό ανησυχεί γιατί θα μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα, θα εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες. Από εκεί και πέρα η τελική εικόνα πιστεύεται να είναι πιο ήπια, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα που γνωρίζουμε από την Νότια Αφρική, από τις εκθέσεις που έχουμε από εκεί», πρόσθεσε.

Όμως όλα αυτά, είπε, είναι πάντα με επιφύλαξη γιατί γνωρίζοντας τον κορωνοϊό, όταν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, είναι δυνατό να έχουμε και θύματα, δηλαδή να έχουμε κάποια άτομα, τα οποία να νοσήσουν βαριά και να έχουμε θανάτους.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να πανικοβληθούμε γιατί φαίνεται ότι μεν ότι θα μεταδοθεί  γρήγορα αλλά δεν θα έχει πολλές σοβαρές συνέπειες.

Την περιμένουμε

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο. «Έχουμε ανοικτά σύνορα με χώρες στις οποίες ήδη έχει εμφανιστεί, επομένως δεν είναι δύσκολο να έρθει κι εφόσον η μετάδοση του είναι υπερταχεία, όπως έχει χαρακτηριστεί, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι εύκολο να έχουμε και κρούσματα στην Κύπρο».

Ερωτηθείς αν είμαστε ως Κύπρος έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την «Όμικρον» απάντησε καταφατικά. «Σίγουρα, είμαστε έτοιμοι, πιστεύω. Ειδικά αν δεν έχουμε πρόβλημα με την κάλυψη από τα εμβόλια, αυτό που συστήνουμε είναι να συνεχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με τα παρόντα εμβόλια και με την τρίτη δόση, ώστε να έχουμε ένα υψηλό βαθμό ανοσίας γιατί ασχέτως του ότι υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις, υπάρχει ακόμη ανοσία στον ιό γενικά από τα εμβόλια και από αυτούς που νόσησαν».

Γνωρίζουμε, σημείωσε, ότι υπάρχουν επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους και σε νοσήσαντες στη Νότια Αφρική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι νοσήσεις που θα έχουμε θα είναι βαριές.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι έτοιμα για τις επιπρόσθετες νοσηλείες αν και όπως είπα, φαίνεται ότι είναι πιο ελαφράς διαδρομής η νόσηση με την Όμικρον, οπότε είναι και πιθανόν να μην χρειαστούν περισσότερα κρεβάτια για νοσηλεία. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, συνέχισε, πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας, δηλαδή να μην αμελούμε και να λέμε ότι το ξεπεράσαμε γιατί ο ιός καλά κυκλοφορεί και είναι δυνατόν να έχουμε μέσα στους νέους και τους ανεμβολίαστους κρούσματα.

«Γιατί είναι εκεί που θα βρει εύκολο έδαφος. Επομένως η προστασία με μάσκα, η διατήρηση αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η τήρηση των πρωτοκόλλων, το safepass, όλα αυτά θα μας κάνουν έτοιμους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», επεσήμανε.