Μετακομίζει στην Κύπρο η Αφρική

Όσο και να θέλουν κάποιοι να δώσουν άλλη εικόνα, η αλήθεια μια είναι. Η Κύπρος κινδυνεύει από τις συνεχείς ροές παράνομων μεταναστών. Μετανάστες φτάνουν συνεχώς είτε μέσω κατεχομένων είτε μέσω θαλάσσης. Μεγάλες περιοχές της Κύπρου θυμίζουν Αφρική, αφού εκεί κυριαρχεί η μαύρη φυλή. Μεταξύ αυτών και η περιοχή από την Κοκκινοτριμιθιά μέχρι το Ακάκι. Όπου κοιτάξει κανείς το βλέμμα του θα δει εκπροσώπους της μαύρης φυλής να κυκλοφορούν άσκοπα.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχή  Κοκκινοτριμιθιάς – Ακακίου, αλλά και όπως διαπιστώνει και ο οποιοσδήποτε με μια απλή επίσκεψη, παρουσιάζεται μια ασυνήθιστη, μαζική παρουσία μεταναστών που προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής. Οι μεταναστευτικές ροές άλλαξαν τους τελευταίους μήνες ταυτότητα, με αποτέλεσμα και ο πληθυσμός του Κέντρου Πουρνάρα να αλλάξει χαρακτήρα. Από Σύρους πρόσφυγες που διέμεναν στο Κέντρο, αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των διαμενόντων εντός και εκτός, προέρχεται από τις υποσαχάριας Αφρικής.

Η κατάσταση είναι δραματική, τόσο για τους διαμένοντες όσο και για το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου. Το Κέντρο χωρητικότητας χιλίων προσώπων, σήμερα φιλοξενεί 2.400 πρόσωπα τα οποία ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι τουαλέτες δεν αρκούν και δεκάδες μετανάστες που ζουν στην κυριολεξία εκτός του Κέντρου, κάνουν τη φυσική τους ανάγκη στα χωράφια. Όσο για τους στοιχειώδες κανόνες υγιεινής, ούτε λόγος, αφού κάποιοι έχουν να κάνουν μπάνιο για μέρες. Πολλοί σκοτώνουν την ώρα τους περιφερόμενοι στον κύριο δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς-Ακακίου ενώ κάποιοι παίρνουν το λεωφορείο για να μεταβούν στη Λευκωσία για να περάσει η μέρα τους.

 Οι πλείστοι μετανάστες προέρχονται από το Κονγκό αλλά και παραπλήσιες χώρες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης με τα άτομα από το Κονγκό είναι πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται φυλακισμένοι στις Κεντρικές Φυλακές, πάνω από 170 μετανάστες για πλαστοπροσωπία, με τη διεύθυνση του ιδρύματος να φωνάζει ότι τα κελιά δεν είναι χώρος γι’ αυτά τα άτομα.

Όλα τα στοιχεία στο Προεδρικό

Η δραματική εικόνα που παρουσιάζει η εισβολή λαθρομεταναστών, (με κύρια πηγή προέλευσης να παραμένει η Τουρκία η οποία τους διοχετεύει μέσω κατεχομένων προς τις ελεύθερες περιοχές) παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα στοιχεία προκαλούν σοκ, καθώς αποτυπώνουν μια κατάσταση πραγμάτων πολύ πιο σοβαρή από ό,τι φαίνεται, με την Κυβέρνηση να σπεύδει άρον-άρον σε λήψη μέτρων. Το κυβερνητικό πακέτο αφορά πέντε πυλώνες δράσεις με κύριο άξονα τους εποπτικούς ελέγχους και την ΕΕ με επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλα κράτη. Θα ζητηθεί επίσης η λήψη έκτακτων μέτρων αλλά και επείγουσα αρωγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατ’ αναλογία με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τη Λιθουανία και την Πολωνία.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τους πρώτους 10 μήνες του 2021 καταγράφονται παράτυπες ροές 10.868 προσώπων από τις οποίες οι 9.270 έχουν διέλθει παράνομα από την πράσινη γραμμή, με πιο σημαντικό το γεγονός πως το 70% των εν λόγω ροών αφορά μονήρεις άντρες ηλικίας 25 έως 40 ετών.

Φέτος, οι ροές είναι ήδη κατά 38% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό για ολόκληρο το 2020, ενώ το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου υπερβαίνει το 4% του πληθυσμού των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών, όταν στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ δεν υπερβαίνει το 1%.

Το πρόβλημα της δημογραφικής αλλοίωσης είναι ιδιαίτερα έντονο στα σχολεία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτική εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν στην εγκληματικότητα και το ποσοστό συμμετοχής των παράτυπων και παράνομων μεταναστών σε σοβαρά εγκλήματα, με το ποσοστό αυτό να υπερβαίνει το 43%.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις αφού, μεταξύ των ετών 2014-2020, οι Κύπριοι πολίτες επιβαρύνθηκαν με ποσό ύψους €178 εκατομμυρίων για επιδόματα και για δημιουργία υποδομών.