Μπέρδεμα και ερωτήματα για τα μέτρα

Απίστευτο μπέρδεμα, έξω φρενών οι γονείς, αντιδράσεις από επιχειρηματίες και αλαλούμ στην πρακτική εφαρμογή των προχθεσινών αποφάσεων της Κυβέρνησης και μάλλον και νομικά κωλύματα, αφού τουλάχιστον τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αφορούν τα παιδιά 6-11 δεν είναι δυνατό να περιληφθούν σε Διατάγματα καθώς άτομα κάτω των 14 ετών δεν υπέχουν ποινική ευθύνη. 

Την ίδια ώρα, πριν καλά-καλά προλάβει το υπουργείο Υγείας να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ισχύσει η απόφαση που αφορά την κατάργηση του SafePass επτά μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε επίσημα σε σύσταση σε όλα τα κράτη-μέλη για κατάργηση του ψηφιακού GreenPass στους εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, γεγονός που μάλλον υποχρεώνει την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση και των δικών της σχετικών ανακοινώσεων και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει εκ νέου το Υπουργικό.

Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πανδημία άρχισαν να τρέχουν για άλλη μια φορά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε μια στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της νέας έξαρσης που υποχρεώνει τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε επιβολή μέτρων και περιορισμών.

Σε επιστημονικό επίπεδο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε χθες σε σύσταση για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer (με διαφορετική βεβαίως δοσολογία) και σε παιδιά 5-11 ετών, θέση την οποία η αρμόδια εθνική επιτροπή εμβολιασμών στην Κύπρο, υιοθέτησε από το απόγευμα της Τετάρτης, προκαλώντας μάλιστα την άμεση αντίδραση των γονιών.

Η χθεσινή μέρα άρχισε με τις έντονες διαμαρτυρίες γονιών έξω από το υπουργείο Παιδείας. Αιτία οι αποφάσεις που λήφθηκαν και αφορούν τη χρήση μάσκας από παιδιά 6-11 ετών σε όλους τους χώρους, αλλά και η ένταξη των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στο SafePass, η οποία συνεπάγεται υποχρεωτικό έλεγχο των παιδιών μια φορά την εβδομάδα.

Τη στιγμή που οι γονείς διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις που αφορούσαν τα παιδιά τους, την έντονη αντίδρασή τους τόνιζαν από τα μέσα ενημέρωσης οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που θέτουν εκτός χώρων αναψυχής τους ανεμβολίαστους και από τις 18 Δεκεμβρίου και όσους πολίτες συμπληρώνουν επτά μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους, πλήττουν τις επιχειρήσεις τους.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας κατέβαλαν προσπάθειες να δώσουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα των πολιτών, ωστόσο επίσημες διευκρινίσεις για την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν δοθεί και μάλλον πρέπει να αναμένονται σήμερα αν και σε ό,τι αφορά την κατάργηση του SafePass επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μάλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση εξαιτίας της γενικής σύστασης της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαφέρει από τα όσα, βάσει των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ισχύσουν στην Κύπρο από τις 18 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, «λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ECDC και για να επιτρέψουμε στα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικές δόσεις, προτείνουμε μια περίοδο ισχύος εννέα μηνών για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά της ΕΕ για την COVID», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είμαστε από τους περιορισμούς, πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά όλους να συνεχίσουν να σέβονται τα μέτρα δημόσιας υγείας. Οι μάσκες μας πρέπει να μείνουν για την ώρα»». Επεσήμανε παράλληλα ότι «αν και έχει εμβολιαστεί πάνω από το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν προστατεύονται. Για να ταξιδέψουν όλοι και να ζήσουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, πρέπει να επιτύχουμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού – επειγόντως».

Στη σύστασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι: «Για να αποφευχθούν αποκλίνουσες και διασπαστικές προσεγγίσεις, η Επιτροπή προτείνει μια τυποποιημένη περίοδο αποδοχής εννέα μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά την ολοκλήρωση της σειράς πρωτογενών εμβολιασμών, μετά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από τους έξι μήνες. Προβλέπονται ακόμα τρεις μήνες για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικά εμβόλια».

Philenews