Παράνομοι δήμαρχοι από 1.1.2022

Λάβρος κατά της Κυβέρνησης, της Βουλής και των κομμάτων που μεθόδευσαν, συμφώνησαν και ψήφισαν παράταση της θητείας των τοπικών αρχών για δυόμιση χρόνια εμφανίζεται ο πρώην έπαρχος Γιαννάκης Μαλλουρίδης.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο της Πάφου ο κ. Μαλλουρίδης επιχειρηματολογεί κατά της αναβολής διεξαγωγής των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης κάνοντας λόγο για θυσία των δημοκρατικών αρχών και αξιών «χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος που να το δικαιολογεί για χάριν μάλιστα μιας (ψευδό) μεταρρύθμισης θα τους βαραίνει για πάντα και θα το πληρώσουν (πολιτικά) πολύ ακριβά… Εξαπάτησαν, απογοήτευσαν και θύμωσαν ακόμη και τους γνήσιους οπαδούς τους (με ελάχιστες εξαιρέσεις) όταν απομονωμένοι και αποχαυνωμένοι απέρριψαν την (πονηρή έστω) πρόταση / πρόκληση της κυβερνητικής πλευράς να γίνουν εκλογές για 2,5 χρόνια. Επιβεβαίωσαν ότι είναι μειωμένης πολιτικής κρίσης και ότι είναι οι μόνοι που φοβούνται και δεν θέλουν τις εκλογές και την ανάδειξη των Τοπικών Αρχών) με δημοκρατικές διαδικασίες.»

Ο πρώην Έπαρχος προβλέπει ότι το όλο θέμα θα καταλήξει σε φιάσκο και εκτιμά ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν παγιδευθεί από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κάτι που θα διαφανεί κατά τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων, αλλά τότε θα είναι αργά και δεν θα έχουν δικαιολογίες να προτάξουν, λέγει.  

Στιγματίζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαλλουρίδης αναφέρει: «Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την αντιπολίτευση γιατί έχουν ήδη περάσει στην κοινή γνώμη την ιδέα της αναβολής και είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους φοβάται τις εκλογές! Αυτοί οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες ούτε με μεταρρυθμίσεις αλλά με μικροκομματικούς υπολογισμούς και ερασιτεχνικούς σχεδιασμούς. Και είναι δύσκολο να μεταπείσεις τους πολίτες . Τι να τους πεις; Ότι τα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα πρωταγωνιστούν στην κατάργηση των εκλογικών διαδικασιών που είναι το φωτεινότερο στοιχείο της δημοκρατίας; Ή ότι τα πολιτικά κόμματα (όλα) που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπονομεύουν αντί να υποστηρίζουν και να προστατεύουν τους δημοκρατικούς και συνταγματικούς θεσμούς;»

Όπως προβλέπει ο κ. Μαλλουρίδης, κατά τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή, θα υπάρξουν διαφωνίες και αντιθέσεις που όμως θα επιλυθούν με « δοσοληψίες» και αυτά τα ακανθώδη ζητήματα χωρίς να «σπάσει μύτη», όπως αναφέρει. Και προσθέτει:

«Απλά θα συμβιβαστούν οι δυο πλευρές και θα αυξηθεί το πιθανότερο κατά 2-3 ο αριθμός των δήμων με αντάλλαγμα να μην διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα! Συμβιβασμός δηλαδή και στον φόβο ! Οι μεν φοβούνται και αποφεύγουν τις εκλογές για τους δικούς τους διαφορετικούς λόγους και οι δε φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν τα τοπικά δημοψηφίσματα για να μην τους χαλάσουν δήθεν τα σχέδια!»

Στη συνέχεια ο κ. Μαλλουρίδης θέτει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Μιλά για την ανάγκη διορισμού νέων τοπικών αρχών κι όχι παράταση θητείας  «γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί νόμιμα (τουλάχιστον πολιτικά) να παρατείνει την θητεία εκλεγμένων τοπικών αρχών που λήγει 31.12.2021 εκτός από τον λαό με άμεσες και δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.»

Έτσι αναφέρει υπάρχει και τυπικό θέμα, αφού από την 1.1.2022
«οι  εκλεγμένοι Δήμαρχοι θα πρέπει να αλλάξουν τίτλο και να μετονομαστούν σε ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ! Αυτή είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται στον Περί Δήμων Νόμο όταν ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ συμβούλια σε δήμους για καθορισμένες χρονικά μεταβατικές περιόδους όπως συμβαίνει 
moutatis moutandis και στην περίπτωση αυτή.  Το σημαντικότερο είναι ότι (θέλουν δεν θέλουν) θα χάσουν το κύρος, την αξιοπιστία αλλά και την δύναμη τους τόσο απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση όσο και απέναντι στους δημότες τους . Δεν είναι αλήθεια ανεπίτρεπτο νομικά και πολιτικά και ντροπιαστικό να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Κύπρο διορισμένες τοπικές αρχές αντί τοπικοί άρχοντες περιβεβλημένοι με την αίγλη και την ακτινοβολία της λαϊκής ετυμηγορίας;»

Ακόμα ο κ. Μαλλουρίδης διερωτάται τι θα γίνει αν στη μεταβατική περίοδο των δυόμιση χρόνων υπάρξει κένωση θέσης, δημάρχου ή κοινοτάρχη. Θα διεξάγεται ή όχι αναπληρωματική εκλογή διερωτάται, εγείροντας ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.