Πραγματικός υποκινητής ο Κ. Ευσταθίου

Τα ύπουλα παιγνίδια που παίζονται σε βάρος της ΕΔΕΚ και του προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου, άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτονται. Μαζί αποκαλύπτεται και ο πραγματικός υποκινητής τους, που έγκαιρα πολλοί είχαν επισημάνει. Πρόκειται για τον βουλευτή Κωστή Ευσταθίου ο οποίος έπαιξε έξυπνο, ύπουλο και υπομονετικό παιγνίδι και τώρα προβάλλει σαν ο πραγματικός υποψήφιος για διεκδίκηση της προεδρίας της ΕΔΕΚ.

Ο κ. Ευσταθίου σε όλους αυτούς τους μήνες που διαρκεί η εσωτερική δίνη επιχειρούσε να κρατήσει δήθεν ουδέτερη στάση. Κάποιες όμως παρεμβάσεις του, στη βάση της… επιστημοσύνης του φανέρωναν τα σχέδιά του. Τούτο φάνηκε ολοφάνερα όταν πρόσφατα πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της ποινικοποίησης της κομματικής δραστηριότητας. Τάχθηκε υπέρ των δικαστικών αποφάσεων που καθόριζαν τις εσωκομματικές διαδικασίες. Στην ουσία ο κ. Ευσταθίου υποστήριζε την παράκαμψη του καταστατικού και άλλων θεσμών της ΕΔΕΚ και ανάθεση των εξελίξεων και εκλογικών διαδικασιών στα δικαστήρια.

   Ο ρόλος του κ. Ευσταθίου αποκαλύφθηκε μέσα από τις τελευταίες κινήσεις του υποψηφίου για την προεδρία στην ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα ο οποίος «προσφέρθηκε» να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της θέσης προτείνοντας να κάνει το ίδιο και ο κ. Σιζόπουλος. Ταυτόχρονα ο κ. Βαρνάβα πρότεινε όπως  μαζί με  την κοινή απόσυρση των υποψηφιοτήτων, με τον ίδιο να κάνει πρώτος το βήμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συσταθεί Επιτροπή Ανασυγκρότησης με επικεφαλής τους δύο παλιούς βουλευτές του κόμματος  Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους και άλλα παλαιά στελέχη του κόμματος με σκοπό και στόχο τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης και οδηγώντας την ΕΔΕΚ σε εκλογές τον Μάιο του 2022. 
Αφού εξηγεί την πρότασή του για ορισμό μίας Επιτροπής Ανασυγκρότησης και εκλογές τον Μάιο του 2022, προσθέτει ότι εάν γίνει αποδεκτή η πρότασή του, με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε δημόσιες αντιπαραθέσεις και θα υπάρξει περίοδος μερικών μηνών μέχρι το Εκλογικό Συνέδριο, χρόνος κατά τον οποίο να καταβληθεί προσπάθεια επούλωσης σοβαρών πληγών που έχουν δημιουργηθεί. «Η εν λόγω Επιτροπή να οδηγήσει το Κίνημα στο Εκλογικό Συνέδριο μ’ ένα καθαρό μητρώο μελών, όπου κανένας δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματά του», αναφέρει. Για να προσθέσει ότι καταθέτοντας την πιο πάνω πρόταση, «η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την διάσωση του Κινήματός μας, και τη δημιουργία συνθηκών ενότητας, δεν θα ήμουν συνεπής εάν πρώτος δεν τη σεβόμουν». 

Όπως ήταν φυσικό η παγίδα έγινε αμέσως αντιληπτή και την πρόταση απέρριψε ασυζητητί με δημόσια δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναφέροντας ότι σέβεται τις εκλογικές διαδικασίες του κόμματος.

Συμπορευόμενοι με τον Γ. Βαρνάβα και τους άλλους υποκινητές, κάλεσμα για απόσυρση της υποψηφιότητας Σιζόπουλου κατέθεσαν δημόσια το Σάββατο και τα μέλη του ΠΓ και της ΚΕ Ανδρειανή Δ. Οδυσσέως, Νίκος Νικολάου και Ηλιάνα Καναρά. Τα τρία μέλη της ΕΔΕΚ ήταν αυτά που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις εκλογές της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, εξασφαλίζοντας την Παρασκευή τέσσερα απαγορευτικά διατάγματα κατά της ΕΔΕΚ. 

Άμεση απάντηση Σιζόπουλου

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε άμεσα στη δημόσια πρόταση του Γιώργου Βαρνάβα δηλώνοντας πώς θα παραμείνει υποψήφιος, σεβόμενος τις εκλογικές διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί αλλά και την όποια ετυμηγορία των μελών του κόμματος. Επισημαίνει μάλιστα ότι όλα τα μέλη που διαφωνούν με τις εκλογικές διαδικασίες κλήθηκαν κατ’ επανάληψη να προσέλθουν στα συλλογικά όργανα για να θέσουν τις θέσεις και τις  απόψεις τους και να δοθούν απαντήσεις. «Κάτι που συνειδητά και σκόπιμα απέφυγαν να πράξουν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

«Από την πλευρά μου δηλώνω ότι θα παραμείνω υποψήφιος, σεβόμενος τις εκλογικές διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί αλλά και την όποια ετυμηγορία των μελών του κόμματος», καταλήγει ο Μαρίνος Σιζόπουλος.