Προβάλλει και υποψηφιότητα Αναστασιάδη

Οργιώδες παρασκήνιο παρατηρείται στα πολιτικοκομματικά γραφεία σε αναζήτηση υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ονόματα πάνε κι έρχονται και ήδη η λίστα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό που ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε.

Ενώ απομένουν 14 μήνες μέχρι τις εκλογές όλα είναι ρευστά αφού υποψήφιοι προτείνονται και αυτοπροτείνονται, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν κομματική υποστήριξη, τέτοια που να τους δίνει την πιθανότητα να είναι πρώτα υποψήφιοι και μετά να έχουν προοπτική εκλογής.

Η αρχισυντάκτρια του «Φιλελευθέρου», Αντρούλα Ταραμουντά, δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα παιγνίδια που παίζονται. Με πηγές σε κομματικά γραφεία, κυρίως του ΔΗΣΥ αλλά και άλλα, δίνει πολλές λεπτομέρειες για τον παρασκηνιακό πόλεμο που διεξάγεται. Από όσα δημοσιεύει πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα για τα όσα γράφει αναφορικά με την κούρσα Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Αφού αναφέρεται σε «υπόγεια σύγκρουση» μεταξύ των δύο για την εξασφάλιση του χρίσματος, γράφει:

  «Και σε αυτό το σκηνικό κάποιοι εντέχνως διαρρέουν πως οι δύο εν δυνάμει υποψήφιοι για το χρίσμα τονίζουν πως για το μόνο για τον οποίο είναι δυνατόν να αποσυρθούν από την κούρσα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης… Μια πρώτη γεύση για όσα τεκταίνονται στο κυβερνών κόμμα θα την έχουμε σύντομα αφού θα γίνει μια πρώτη ανάγνωση σε επίπεδο διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου στο οποίο μετέχουν και οι Υπουργοί.»

Με όσα γράφει η συνήθως καλά πληροφορημένη κ. Ταραμουντά, αφήνει ανοικτή την πόρτα διεκδίκησης και πάλι της προεδρίας από τον κ. Αναστασιάδη. Χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του ρεπορτάζ γράφει υπό μορφή του δικού της συμπεράσματος: «Ο ίδιος (ο Ν. Αναστασιάδης) δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη κατά σειρά θητεία. Προώθησε και εγκρίθηκε νομοθεσία για περιορισμό των προεδρικών θητειών και έκανε τη νομοθεσία παντιέρα του για να γίνει πιστευτός πως ό,τι λέει το εννοεί… Αλλά Αναστασιάδης είναι αυτός, οπότε δεν βάζεις το χέρι στη φωτιά ότι έτσι θα γίνει…» 

Αλλά προχωρεί και παρακάτω, βάζοντας στο παιγνίδι και την πρόεδρο της Βουλής, αναφέροντας και τα εξής:

 «Στο ΔΗΣΥ «καίγονται» να αποφύγουν επανάληψη του σεναρίου Αλέκου Μαρκίδη και Γλαύκου Κληρίδη. Κι εδώ δεν μπαίνει στη συζήτηση μόνο το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και της Αννίτας Δημητρίου.  Και στο συναγερμικό παζλ «μπαίνει» ως αντίπαλο δέος το όνομα του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ως αντισυστημικού υποψηφίου που δεν διστάζει να κοντραριστεί με τους πάντες. Παρουσιάζεται ως ο εν δυνάμει υποψήφιος που μπορεί να συνενώσει την αντιπολίτευση με «νονούς» πυρήνες μέσα στο ΑΚΕΛ.»

 Για τις διεργασίες στα άλλα κόμματα γράφει: «Από το ΔΗΚΟ διαρρέουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Το αναδειχθέν φλερτ με Αβέρωφ είχε ως αντίλογο ότι πάνε με Νικόλα και μόνο με Νικόλα και είναι ανοιχτοί σε όλους. Το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου παίζει όπως είχε παίξει και για την προεδρία της Βουλής με το μάτι να κλείνει προς την Αριστερά.  Και από την εξωτερική έρχεται η υποψηφιότητα του πρώην Γιώργου Κολοκασίδη, που σκέφτεται σοβαρά να κατέλθει ως υποψήφιος ανεξάρτητος  μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και διεργασίες. Το μόνο σίγουρο στο ΔΗΚΟ είναι ότι καίγονται για επιστροφή στην εξουσία ως συγκυβερνώντες.

ΑΚΕΛ: Tα συν πλην, το σκαρτάρισμα ονομάτων, η Ειρήνη, ο Παμπορίδης, ο Αχιλλέας

    Στο ΑΚΕΛ το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Στεφάνου. Οι άτυπες διεργασίες δεν έχουν αφήσει αποτύπωμα προοπτικής. Ισα- ίσα καταγράφονται πισωγυρίσματα. Ο κατάλογος των ονομάτων που ρίχνουν εντέχνως στη συζήτηση, όλο και κουτσουρεύεται. Εκτός έμεινε ο δισεκατομμυριούχος Τζον Χριστοδούλου μετά το ναυάγιο με την Ομόνοια. Τον Αχιλλέα Δημητριάδη δεν τον «υιοθετούν» παρά το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος έσπρωξαν την υποψηφιότητά του. Τώρα βγάζουν εκτός λίστας τον Χρήστο Στυλιανίδη λόγω υπουργοποίησης από Μητσοτάκη. Βάζουν πολλά ερωτηματικά σε υποψηφιότητα του πρύτανη Τάσου Χριστοφίδη. Και πολλά πλην σε μια υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη γιατί δεν κράζει τον Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό! Κρατούν στον κατάλογο το όνομα της Ερατούς Μαρκουλλή. Και από εκεί και πέρα έχουμε τον επαναστάτη Γ. Παμπορίδη. Όπως και ονόματα από μέσα όπως της Ειρήνης Χαραλαμπίδου – προτάσσεται ως αντίβαρο στην Αννίτα Δημητρίου – του Σταύρου Μαλά- με ελάχιστες προοπτικές λεν-.

Από τον κατάλογο δεν απουσιάζουν και οι αδέσμευτες υποψηφιότητες όπως του Μάριου Ηλιάδη αλλά και οι αντι-ανανιστές όπως η Ελένη Θεοχάρους και ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ. Αλλά και ο τέως πρύτανης Κ. Χριστοφίδης που όλο και ετοιμάζεται.»