Θύελλα αντιδράσεων για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Με μάσκα και SafePass θα κυκλοφορούν και τα μικρά παιδιά 6 με 11 ετών, ενώ οι αποφάσεις που έλαβε χθες η Κυβέρνηση επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους, οι οποίοι έχουν διορία το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου –τότε λήγουν οι επτά μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων– να λάβουν και την τρίτη δόση του εμβολίου. Ειδικά, όμως, η στόχευση αφορά τους ανεμβολίαστους στους οποίους θα απαγορευθεί η πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους εάν δεν εμβολιαστούν.

Αποτέλεσμα, πριν ακόμα προλάβει να ολοκληρώσει την ανακοίνωση των νέων μέτρων ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων, από γονείς, οργανωμένους φορείς και επιχειρηματίες.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε περιορισμούς αρκετά πιο αυστηρούς από τα όσα οι επιστήμονες είχαν εισηγηθεί την περασμένη Δευτέρα, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» οι παρεμβάσεις των υπολοίπων υπουργών αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησαν σε προσθήκη μέτρων στις αρχικές προτάσεις του Μιχάλη Χατζηπαντέλα, επηρεάζοντας περισσότερο τους μικρούς μαθητές αλλά και τους εμβολιασμένους, αφού οδήγησαν σε αποφάσεις για ένταξη των παιδιών 6-11 ετών στο SafePass, υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά σε όλους τους χώρους  και παράλληλα, κατάργηση του SafePass με τις δύο δόσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου και όχι από την 1η Φεβρουαρίου 2021,  όπως είχε προτείνει ο υπουργός Υγείας.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας, επικαλέστηκε την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης για να σωθούν τα Χριστούγεννα. «Μόνο με συνεργασία και ατομική ευθύνη θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την απειλή του ιού και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων», κατέληξε.

Αποφάσισαν εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών

Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Εμβολιασμών, του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε ομόφωνα πως θα ακολουθήσει τη σύσταση που αναμένεται ότι θα εκδώσει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών.

Η Επιτροπή συνήλθε χθες και κατάρτισε μεταξύ άλλων και το πλάνο στη βάση του οποίου θα γίνουν οι εμβολιασμοί των παιδιών, το οποίο όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος Χριστίνα Γιαννάκη, θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Σε πρώτη φάση, οι εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών θα γίνονται στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης Walk In και ακολούθως στα ίδια τα σχολεία με κινητές μονάδες. Τονίζεται ότι για τον εμβολιασμό των παιδιών θα χρειάζεται γραπτή συναίνεση των γονέων τους.

Έπειτα και από αυτή την απόφαση, δεν αποκλείεται ο εμβολιασμός να ενταχθεί και στο SafePass που θα ισχύει πλέον και για τα παιδιά 6-11 ετών.

Τη Δευτέρα ξαναβλέπει τους επιστήμονες 

Οι χθεσινές αποφάσεις, ενδεχομένως να μην είναι οι τελευταίες για το επόμενο διάστημα καθώς αν και η ισχύς τους έχει καθοριστεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, τα πάντα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και όπως αυτά θα διαμορφώνονται ανά εικοσιτετράωρο. Ο υπουργός Υγείας, όπως έχει ήδη προαποφασιστεί, θα έχει εκ νέου συνάντηση με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα, και κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, θα αναλυθεί εκ νέου η κατάσταση και θα ληφθούν νέες αποφάσεις σε περίπτωση που αυτό επιβάλλουν τα δεδομένα. Για αυτό δεν αποκλείεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς των επιστημόνων είχαν γίνει εισηγήσεις οι οποίες καθορίστηκαν κατά πλειοψηφία, αφού είχαν εκφραστεί σε αρκετές περιπτώσεις διαφορετικές απόψεις, για χρήση μάσκας και από τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στις τάξεις, για εφαρμογή των self test σε εμβολιασμένους, για τηλεργασία (πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση εξαιτίας των αντιδράσεων από πλευράς των εργοδοτικών οργανώσεων).

Κάποιοι από τους επιστήμονες είχαν ταχθεί υπέρ των περιορισμών στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους για τους ανεμβολίαστους και κάποιοι είχαν υποστηρίξει τη συμπερίληψη της τρίτης δόσης στο SafePass αφού δοθεί πρώτα χρόνος στους πολίτες για να προχωρήσουν στον ενισχυτικό εμβολιασμό τους.

Philenews