Τη σιωπή επιβάλλει ο Ερντογάν

Το καζάνι της οργής βράζει στην Τουρκία κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με τα πειράματά του έχει καταποντίσει την τουρκική λίρα, δίνοντας ώθηση στους πολιτικούς του αντιπάλους. Καθημερινά πλέον στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ξεσπούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με τους πολίτες να καλούν την κυβέρνηση του Ερντογάν να παραιτηθεί μετά το νέο καταποντισμό του εθνικού νομίσματος κατά 15% έναντι του δολαρίου. «Το AKP στον τάφο, ο λαός στην εξουσία», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Παραίτηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», «Ταγίπ παραιτήσου» κ.α.δημιουργώντας βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση του Ερντογάν. Όπως σχολιάζουν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ«Αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων στις συγκεντρώσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ήταν περιορισμένος, είναι μια από τις σπάνιες φορές στην εποχή του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», όπου οι πολίτες επαναστατούν ενάντια στις οικονομικές συνθήκες».

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την περίοδο αυτή. Φαίνεται όμως ότι ο τύπος στη χώρα έχει διχαστεί μπροστά στην κρίση, με τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να σφυρίζουν αδιάφορα. Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια με διάφορους τρόπους να ελεγχθούν και τα αντιπολιτευόμενα μέσα.

 Για «προβοκάτορες» μιλά η Yeni Safak

Ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak είναι ενδεικτικός: «Προβοκάτορες στο προσκήνιο: Τώρα καλούν τον κόσμο στους δρόμους, χρησιμοποιώντας το δολάριο ως δικαιολογία».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, κάποιοι προβοκάτορες ανέλαβαν δράση σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη» συμπληρώνοντας πως επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μπουν τέλος σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων χωρίς την απαιτούμενη άδεια

Σπεύδουν για αγορές

Αν και έχει τεθεί όριο στις αγορές βασικών προϊόντων όπως ζάχαρη, λάδι και καφές -δύο πακέτα από κάθε προϊόν- οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για αγορές, εντείνοντας το κλίμα της αβεβαιότητας, που δημιουργεί η νέα κατρακύλα του εθνικού νομίσματος. Σήμερα η ισοτιμία δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας «κλείδωσε» στις 13,13 λίρες, πολύ κοντά στο χθεσινό ρεκόρ των 13,27.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 73% έναντι του δολαρίου αλλά και του ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα.

Παρουσιάζονται ελλείψεις και στα φάρμακα

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε εκατοντάδες φάρμακα που εισάγονται από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ινσουλίνη, φάρμακα για τη ΧΑΠ, χοληστερίνης αλλά και αντιβιοτικά για παιδιά, δημιουργώντας και προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των καταναλωτών και παρέμβαση του εισαγγελέα.