Ξέσπασε πόλεμος μπροστά στο ενδεχόμενο αλλαγής του ΓεΣΥ

Πήρε φωτιά το σκηνικό έπειτα από την επίσημη τοποθέτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή, ότι το κόμμα του θέλει αλλαγές στο ΓεΣΥ και τη δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Συστήματος.

Ο πόλεμος ξέσπασε από το βράδυ της Δευτέρας στο διαδίκτυο, όταν εκπρόσωποι αλλά και μέλη της επιστημονικής επιτροπής της ΟΣΑΚ με αναρτήσεις τους προειδοποιούσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγές που να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του Συστήματος. Νωρίς χθες το πρωί τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν την εμφάνιση τους έκαναν αναρτήσεις των τέως και πρώην υπουργών Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου και Γιώργου Παμπορίδη, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βρεθούν απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να αλλάξει το ΓεΣΥ. Ο Γιώργος Παμπορίδης μάλιστα, κάλεσε τον Χάρη Γεωργιάδη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ να σηκώσει το γάντι και να ακολουθήσει κόντρα σε ψηλούς τόνους μεταξύ των τριών.

Βεβαίως, ο Χάρης Γεωργιάδης, άρχισε στο μεταξύ να δέχεται πυρά από αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η διαμάχη κορυφώθηκε το μεσημέρι, όταν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην υπουργού Υγείας κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων από τον Γιώργο Παμπορίδη και αφήνοντας αιχμές τόσο κατά του Κωνσταντίνου Ιωάννου όσο και κατά του προέδρου της ΟΣΑΚ.

Επί της ουσίας του θέματος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την ομοσπονδία των ασθενών, και εξαιτίας των όσων εκτυλίσσονταν στο μεταξύ στο διαδίκτυο, υποχρεώθηκε να διορθώσει την εικόνα που διαμορφώθηκε έπειτα από τις τοποθετήσεις Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας που να αλλοιώνει είτε τη φιλοσοφία είτε την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.  Σχετική τοποθέτηση όμως, ακολούθησε και από πλευράς της Κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να επικαλυφθεί, για άλλη μια φορά η ύπαρξη δύο σχολών στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με το ΓεΣΥ, με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να προβαίνει επίσης σε παρόμοια δήλωση και να προτάσσει τη σταθερή, όπως την χαρακτήρισε, θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για καμία αλλοίωση του Συστήματος.

Η επίθεση κατά Χάρη Γεωργιάδη και Μαρίνου Σιζόπουλου, άρχισε όταν ο πρόεδρος των Οργανωμένων ασθενών, Μάριος Κουλούμας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

– «Δεν χώνεψαν ότι το ΓεΣΥ έγινε προς όφελος των πολιτών και επανέρχονται εισηγήσεις για εκτροχιασμό. Κατανοητό από ”Ιούδες”. Όμως τα ερωτήματα είναι πολλά, όταν αυτό γίνεται από τον ΔΗΣΥ μετά τη δήλωση Αναστασιάδη που δεν αφήνει αμφισβήτηση: ”πάνω από το πτώμα μου θα αλλάξει η νομοθεσία”».

Η αντίδραση των τέως και πρώην υπουργών Υγείας ήταν άμεση, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να γράφει: «Αγαπητέ Μάριε, όποιος επιχειρήσει αλλαγές στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, θα μας βρει απέναντι» και τον Γιώργο Παμπορίδη να προσθέτει:

«Αν όντως ο Χάρης Γεωργιάδης, είπε χθες στην επιτροπή Οικονομικών ότι ο ΔΗΣΥ αν χρειαστεί δεν έχει πρόβλημα να αλλάξει και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, τότε ξέρεις το γιατί. Δώστε σε όλους τα χαιρετίσματα μας. Θα μας βρουν ξανά απέναντι. Στο ΓεΣΥ θα μετρηθούμε ΟΛΟΙ. Κάτω τα χέρια».

Η απάντηση του Χάρη Γεωργιάδη δεν άργησε να φανεί, αφού ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ επικαλούμενος τα όσα ανέφερε το πρωί της Δευτέρας, έγραψε: «Ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ συγκεκριμένων αλλαγών που δεν θεωρούμε ότι αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Όσον αφορά τον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, για παράδειγμα, οι οποίοι πληρώνονται κατά κεφαλή. Θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώνονται αυτοί που δέχονται ασθενείς, όχι εκείνος που έχει το τηλέφωνο του κλειστό. Αυτό είναι ένα παράδειγμα των αλλαγών».

Τη συζήτηση συνέχισε ο Γιώργος Παμπορίδης ο οποίος απαντώντας σε σχόλιο χρήστη του Twitter σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ επεσήμανε: «Αυτά να τα λέτε σε όσους δεν γνωρίζουν τη νομοθεσία. Εγώ τη συνέταξα κύριε/κυρία μου. Και αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο: Οποίος πειράξει το ΓεΣΥ θα βρει το λαό απέναντι. Αν σας βαστά επιχειρήστε το».

Ο πρώην υπουργός Υγείας, δέχθηκε βεβαίως το μεσημέρι δριμεία επίθεση από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο ΩΜΕΓΑ και αναφερόμενος στον Γιώργο Παμπορίδη, είπε ότι «οι ευθύνες του είναι τεράστιες γιατί οι σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε είναι γνωστές», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις αναρτήσεις Κωνσταντίνου Ιωάννου και Μάριου Κουλούμα είπε ότι «αυτοί όλοι έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο ΓεΣΥ. Ο δικός μας ο στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη».

Πυρά σε προσωπικό μάλιστα επίπεδο δέχθηκε μέσω διαδικτύου και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, όταν το μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ομοσπονδίας ασθενών Χρίστος Πέτρου, έγραψε: «Σε έναν εξωπλανήτη που έκαναν σύστημα υγείας, ένας γιατρός-βουλευτής, δεν θέλει να μπει στο σύστημα. Αποφάσισε όμως να κάνει μια πρόταση νόμου “μπότοξ” και να δώσει στον εαυτό του το δικαίωμα να συνταγογραφεί εντός τους συστήματος! Ευτυχώς στον τόπο μας δεν γίνονται έτσι πράματα» και συνέχισε: «Δεν το επιτρέπει ο Νόμος. -Θα τον αλλάξουμε, δουλειά στο σιέριν μας (παλιά πολιτεύονταν “εμβολιάζοντας”, τώρα κάνοντας μπότοξ, άλλοι καιροί, άλλα φάρμακα)».

Σε υπόδειξη προς τον Χάρη Γεωργιάδη για την πρόθεση του για αλλαγές στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, προχώρησε από πλευράς του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της ΟΣΑΚ Κωνσταντίνος Τσιούτης, γράφοντας: «Κάποιοι “ξεχνούν” ότι ο ΟΑΥ ετοίμασε σχεδιασμό ήδη για να επαναφέρει το 70% (κατά κεφαλή) / 30% με ποιοτικά κριτήρια στις αμοιβές Π.Ι., όπως *προνοούσε* το αρχικό νομοσχέδιο. Αναμένουμε από τον ΟΑΥ τις εξελίξεις…»

Η ανατροπή από τον Αβέρωφ Νεοφύτου 

«Θεωρούμε μέγιστη κοινωνική υποχρέωση στο να παραμείνει υγιές το σύστημα υγείας και τα οικονομικά του να είναι βιώσιμα»

Ο διαδικτυακός πόλεμος που ξέσπασε κατά του ΔΗΣΥ, έπειτα από τις τοποθετήσεις του Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή τη Δευτέρα, υποχρέωσαν στην ουσία Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα να επαναβεβαιώσουν τη θέση τους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μάλιστα, ο οποίος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου το πρωί χθες, κατέβαλε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», τεράστιες προσπάθειες για να πείσει τους εκπροσώπους των οργανωμένων ασθενών ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία τροποποίηση ή αλλαγή που θα αλλοιώνει τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.

«Σήμερα μαζί με τους συνεργάτες μου επισκεφθήκαμε, ως ήταν και η υπόσχεση μας, την Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου» είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΟΣΑΚ πρόσθεσε: «Και επειδή αγαπητέ μου Μάριε θεωρούμε μέγιστη κοινωνική υποχρέωση στο να παραμείνει υγιές το σύστημα υγείας και τα οικονομικά του να είναι βιώσιμα, ενώ από τη μια κοινή είναι η θέση μας πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής μαζί, διαπιστώσαμε σωρεία κακών πρακτικών, προβλημάτων που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μέσα από μια εικόνα ότι κανείς να μην αγγίξει οτιδήποτε, θα αφήσουμε κάποιους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το σύστημα να θέσουν προβλήματα και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και στη βιωσιμότητά τους».

Επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στα όσα ο Χάρης Γεωργιάδης είχε αναφέρει στη Βουλή σε σχέση με τον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση, ένα μέρος της αμοιβής να έχει σχέση με την υπηρεσία που δίδει, να έχει και ενδιαφέρον να βάλει γρήγορα το ραντεβού του ασθενή του, να προσέξει τον ασθενή του. Είμαστε εδώ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ασθενών για να προστατεύσουμε τον Κύπριο ασθενή. Για εμάς προέχει ο Κύπριος ασθενής. Και όταν λέμε εφαρμογή του νόμου, το εννοούμε. Χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική, να εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος και να παταχθούν φαινόμενα είτε εκμετάλλευσης, είτε κακών πρακτικών γιατί είναι κρίμα αυτό που κτίστηκε να χαλαστεί από κάποιους επιτήδειους».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ότι «ο νόμος του Γενικού Συστήματος Υγείας που αφορά τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του δεν αλλάζει, αυτό το οποίο πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί είναι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας εκεί και όπου παρουσιάζονται αυτά τα πελώρια προβλήματα τα οποία έχουν επίπτωση στον Κύπριο ασθενή, αυτά πρέπει να επιλυθούν και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν και γιατροί αλλά και όλοι οι πάροχοι αλλά και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ότι πρέπει πλέον να προωθήσουμε μέτρα για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το Σύστημα της Υγείας μας».

Σε σχέση με τους προσωπικούς γιατρούς, ο Μάριος Κουλούμας υπέδειξε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα μεικτό σύστημα το οποίο καθορίζεται στο σχεδιασμό του ΓεΣΥ, καθορίζει το 70%-30% στον τρόπο αμοιβής των γιατρών, το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμοστεί. Άρα αυτό λέμε και συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι πρέπει να εφαρμοστεί και η νομοθεσία. Αυτό ζητούμε και αυτή είναι και η συνεργασία και ο αγώνας που θα κάνουμε μαζί», κατέληξε.

Philenews