Χωρίς αυτοκίνητα η Λεωφόρος Μακαρίου μέχρι να τα βρουν Δήμος Λευκωσίας και Φορέας Κυκλοφοριακών Μελετών

Μόνο πεζοί θα διακινούνται τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στην Λεωφόρο Μακαρίου στην Λευκωσία, η οποία παραδίδεται στο κοινό επισήμως την ερχόμενη Τρίτη 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Δήμο Λευκωσίας, η απόφαση που έλαβε χθες ο  Φορέας Κυκλοφοριακών Μελετών για απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων από τη λεωφόρο Μακαρίου, μπορεί να μην είναι δεσμευτική, ωστόσο λαμβάνεται υπόψην και ως εκ τούτου μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή, από την ερχόμενη Τρίτη την νέα Λεωφόρο θα χαίρονται μόνον οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Αρμόδια πηγή εξήγησε στο politis.com.cy ότι η αρχική πρόταση του Δήμου Λευκωσίας, προβλέπει δύο λεωφορειολωρίδες με τα  τα οχήματα να μπορούν να εισέρχονται από το βορρά προς το νότο και το αντίστροφο. Για τον πιο πάνω λόγο είχε αποφασιστεί να τοποθετηθεί ειδικό σύστημα φωτοεπισύμανσης το οποίο θα αναγνωρίζει τις πινακίδες των δικαιούχων οχημάτων. Εντούτοις, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, για να τοποθετηθεί το εν λόγω σύστημα θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση, κάτι που θα επέφερε περαιτέρω καθυστέρηση στην παράδοση του έργου.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να ανοίξει κανονικά η Μακαρίου την Τρίτη -όπως προνοεί το χρονοδιάγραμμα, λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων- και να συνεχιστεί η συζήτηση με την Αστυνομία, ώστε να βρεθεί τρόπος αστυνόμευσης τής περιοχής και περιορισμού τής προσβασιμότητας των οχημάτων που θα μπορούν να εισέρχονται στη λεωφόρο.  Ο αρχικός σχεδιασμός ο οποίος αποτελεί και τον τελικό στόχο του Δήμου Λευκωσίας, αφορά σε αμφίδρομη κυκλοφοριακή κίνηση για εξουσιοδοτημένα οχήματα, λεωφορεία, ταξί, αυτοκίνητα εργαζομένων και κατοίκων κλπ.

Η πρόταση του Δήμου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας στη συνεδρία του, στις 24 Νοεμβρίου 2021, συζήτησε εκτάκτως το κυκλοφοριακό στη Μακαρίου. Με 17 ψήφους υπέρ και 10 κατά, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας αποφάσισε την προσωρινή μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου, η οποία παραδίδεται στο κοινό στις 7 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, τα οχήματα θα μπορούσαν να εισέρχονται από το βορρά προς το Νότο, δηλαδή, από τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού προς την Ευαγόρου. Η πιο πάνω απόφαση αποτελούσε εισήγηση προς τον Κεντρικό Κυκλοφοριακό Φορέα.  Όπως αναφέραμε πιο πάνω, τελικά ο Φορέας απέρριψε χθες την εν λόγω εισήγηση.

Politis