Καθηγήτρια και πολιτικός κρίθηκαν αθώοι για σεξουαλική παρενόχληση

Aθώοι στις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, βγήκαν μέσα από δικαστική διαδικασία μια καθηγήτρια και ένας πρώην υποψήφιος βουλευτής

Μέσα από μια μακροσκελή  ανάρτηση ο Ανδρέας Τταουξιής πρώην υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αναφέρεται στην απόσυρση της υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης που καταχωρήθηκε εναντίον του. Ο κ. Τταουξιής κατηγορήθηκε από γυναίκα, η οποία έδωσε και κατάθεση στην Αστυνομία, για φερόμενο βιασμό πριν από 10 χρόνια, ωστόσο σύμφωνα με απόφαση της Εισαγγελίας, αποσύρθηκε η υπόθεση εναντίον του, αφού δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Τταουξιή «Μετά από συνεχιζόμενες αναβολές, εμφανίστηκα για τελευταία φορά στο Δικαστήριο. Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, αποφάσισε να αποσύρει την υπόθεση που καταχωρήθηκε εναντίον μου τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές.Δεν υπήρχε ποτέ υπόθεση για να οδηγηθεί στο Δικαστήριο, αυτή είναι η μοναδική αλήθεια». Αναφέρει δε ότι «το υποτιθέμενο “θύμα” και όσοι την παρότρυναν, έκαναν θύμα έμενα και την οικογένεια μου. Αυτή η καταγγελία, προκάλεσε πόνο, απερίγραπτα αισθήματα αδικίας, αλλά και αθεράπευτες αλλαγές στη ζωή μου, γιαυτό και επιφυλάσσομαι, κάθε νόμιμου δικαιώματος». Σε άλλο σημείο σημειώνει πως  « Έστω και αργά λοιπόν, η απόφαση της Εισαγγελίας για απόσυρση της υπόθεσης εναντίον μου, μπορεί να θεωρηθεί νομικά, ως η Απόλυτη Δικαίωση. Απόφαση, την οποία ανέμενα καρτερικά όλο αυτό τον καιρό, ως την επίσημη κάθαρση του ονόματος μου, και απαλλαγή από οποιαδήποτε αμφιβολία ή καχυποψία εναντίον μου».

Και η καθηγήτρια-γυμνάστρια

 Αθώα κρίθηκε και καθηγήτρια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών την ώρα του μαθήματος, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ. Η Οργάνωση των Καθηγητών στάθηκε ιδιαίτερα στην ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη, που υπέστη η Καθηγήτρια, «η οποία κατά γενική ομολογία των μαθητών/τριών της, των αθλητριών της, των συνδέσμων γονέων, των συναδέλφων της αλλά και των διευθυντών/τριών με τους οποίους συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της πολυετούς εκπαιδευτικής και προπονητικής της σταδιοδρομίας, αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία, παιδαγωγού, εκπαιδευτικού και προπονήτριας».

Όπως αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ, «περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 έγινε καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες εναντίον Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών εν ώρα μαθήματος, θέμα που προβλήθηκε έντονα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν άμεσα στη διερεύνηση της καταγγελίας, εναντίον του μέλους της Οργάνωσής μας, λαμβάνοντας πληθώρα καταθέσεων από μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς».

Σημειώνει ότι «στο διάστημα της διερεύνησης, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) απομάκρυνε τη συνάδελφο από τα εκπαιδευτικά της καθήκοντα, για να διευκολύνει τη λήψη των καταθέσεων και να προστατευθεί τυχόν μαρτυρία και προσθέτει ότι η διερεύνηση ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσαν γραπτώς την Καθηγήτρια στις 19 Νοεμβρίου 2021 για το αποτέλεσμα της διερεύνησης.

Τώρα σιωπούν τα ΜΜΕ

Στην επιστολή του ΥΠΠΑΝ, όπως επισημαίνεται αναφέρονται τα εξής

«Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι, σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από την Αστυνομία Κύπρου, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι δεν στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα εναντίον σας. 

  • Δυστυχώς, σε αντίθεση με την περίοδο που έγινε η καταγγελία, όπου το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε κύρια είδηση, η κατάρριψη της καταγγελίας δεν δημοσιεύτηκε πουθενά, γεγονός που μας οδηγεί στην έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης. Σημειώνουμε ότι με την παρούσα ανακοίνωση δεν έχουμε καμία πρόθεση να κρίνουμε το νομικό πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας, αφού ο Νομοθέτης μοναδικό στόχο είχε να δώσει «φωνή» στα κακοποιημένα παιδιά. Εν τούτοις το αποτέλεσμα της διερεύνησης και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας «ότι δεν στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα εναντίον της συναδέλφου» μας υποχρέωσαν να προχωρήσουμε στη σύνταξη και δημοσιοποίηση της παρούσας, με μοναδικό σκοπό την ανάκτηση του κύρους και της επαγγελματικής υπόστασης αλλά και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της συναδέλφου.
  • Τέλος, θέλουμε να σταθούμε στην αναφορά που γίνεται στην απάντηση που έλαβε η συνάδελφος ότι «το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη λύπη του, για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη που βιώσατε όλο αυτό το διάστημα. Όντως, κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, η συνάδελφος υπέστη δυσβάστακτο ψυχικό και συναισθηματικό φορτίο το οποίο είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας από το οποίο εξήλθε την Τετάρτη, 24/11/2021, μετά από επέμβαση τριπλής διάνοιξης αρτηριών.»