Μετά το κρύο ντους, καλοί είναι και οι 17 δήμοι

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να έγιναν σχετικά με τον αριθμό των δήμων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ύστερα από το σοκ από την πρόθεση για μείωση τους στους πέντε, επανέρχεται το κυβερνητικό σενάριο των 17 δήμων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με χθεσινές δηλώσεις του στήριξε τη λύση των 17 δήμων αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μικρότερου αριθμού, αναφέροντας πως αν υποβληθεί τέτοια πρόταση «ο ΔΗΣΥ είναι παρών».

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος συζήτησε χθες το θέμα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, φέρεται ικανοποιημένος με τους 17 δήμους, ενώ φέρεται επίσης να ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόθεση να καταθέσει τροποποιημένα νομοσχέδια. Διεμήνυσε δε πως, «οι πιθανές τροποποιήσεις εναπόκεινται στη Βουλή. Από την άλλη, παρόλον που κάποιοι δήμαρχοι βλέπουν με μισό μάτι τη μείωση του αριθμού των δήμων κάτω από τους 20-21 που συζητούμε η Βουλή, η πλειοψηφία ανακουφίστηκε από την επαναφορά του σεναρίου των 17 Δήμων. Η λύση των 17 Δήμων θεωρείται σχετικά ανώδυνη και εξ απόψεως των τροποποιήσεων που θα απαιτούσε η μείωση των δήμων στους πέντε».

Βεβαίως, ο τελικός αριθμός των δήμων θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης και πάρε δώσε μεταξύ των κομμάτων.

Χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν παρέλειψε να επικρίνει το ΑΚΕΛ, το οποίο τις τελευταίες μέρες είχε αποδώσει σκοπιμότητες στον ΔΗΣΥ σχετικά με την πρόθεση μείωσης των δήμων σε πέντε. Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό και ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε αρχικά:

«Κοιτάξτε, σε αυτόν τον τόπο υπάρχει ένα κόμμα, το ΑΚΕΛ, που σέβομαι και το κόμμα και τις ιδεολογίες του. Δεν θα δεχτώ όμως ποτέ την προπαγάνδα τους. Είπαμε και το εννοούμε, θα κάνουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεκίνησαν από 14 δήμους, επέμεναν, ήρθε το υπουργείο Εσωτερικών και είπε μάξιμουμ 17, διαφορετικά δεν θα είναι μεταρρύθμιση. Μπήκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών, έκοψαν και έραψαν οι του ΑΚΕΛ, παρουσίασαν 20-21, μιλούν για 22 δήμους. Μα αν είναι να κάνω μεταρρύθμιση, έχω 30 για να τους κάνω 22, ξέρετε έχει και παροιμία, τα έξοδα του γάμου η νύφη δεν τ’ αξίζει. Τι μεταρρύθμιση να κάνω; Γι’ αυτό και εμείς παραμένουμε και στέλνουμε το μήνυμα ξεκάθαρο: Μεταρρύθμιση θα έχουμε, ο μάξιμουμ αριθμός θα είναι 17 με βάση τα σενάρια που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Εάν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή ακόμα πιο ριζοσπαστική, εμείς συζητούμε και για λιγότερους από 17».

Κόκκινη γραμμή του ΔΗΣΥ οι 17 δήμοι

Όταν εκλήθη να απαντήσει κατά πόσον οι δήμοι θα είναι 14 όπως πρότεινε η ΔΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απάντησε:

«Επαναλαμβάνω, εμείς στηρίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Οποιαδήποτε πρόταση με λιγότερους από 17, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δηλώνει παρών. Χωρίς ίντριγκες και μαθήματα εκ καθέδρας, να μας κάνει τώρα μαθήματα το ΑΚΕΛ για μεταρρυθμίσεις. Η μόνιμη δύναμη του συντηρητισμού που βάζει εμπόδια στο οτιδήποτε εκσυγχρονιστικό σ’ αυτό τον τόπο».

Δεν κάνουμε μεταρρύθμιση ούτε για τους δημάρχους, ούτε για τα κόμματα, πρόσθεσε και συνέχισε: «Κάνουμε τη μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Όσο λιγότεροι είναι οι δήμοι τόσο πιο οικονομικά εύρωστοι, τόσο λιγότερα θα πληρώνουν οι δημότες και τόσο καλύτερες υπηρεσίες θα απολαμβάνουν».

Ερωτηθείς, πώς προέκυψε η θέση του υπουργείου Εσωτερικών για τους πέντε μητροπολιτικούς, ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε, πως η αρχική μελέτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων, μιλούσε για πέντε μητροπολιτικούς δήμους αλλά και την ευχέρεια να δημιουργηθούν κάποιοι αγροτικοί δήμοι.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε και τα εξής: «Δεν θα χαθώ εγώ στις λεπτομέρειες, είπα τη θέση, στηρίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε για 17 δήμους και έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ κάποιων επιλογών για τους 17, αλλά ο αριθμός μένει 17. Καμία συζήτηση ούτε για 17,5. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει πολιτική βούληση για ακόμη πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, χωρίς να το ρίξουμε στις ελληνικές καλένδες, να τελειώνουμε σε μερικές εβδομάδες».

Όταν του υπεδείχθη πως ζήτησε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός προθεσμία για να θέσει τροπολογίες και ερωτηθείς προς τα πού θα κινηθούν αυτές, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε:

«Το ΑΚΕΛ διαμόρφωσε ένα δικό του νομοσχέδιο με τον υπουργό Εσωτερικών να διαφωνεί. Δεν συμφώνησε ποτέ, ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η Κυβέρνηση με τα κοψίματα και τα ραψίματα του ΑΚΕΛ. Όχι με κριτήρια το τι θέλουν οι δημότες αλλά τι ενδεχομένως να συμφέρει στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Δεν είναι με αυτό τον τρόπο που κάνουμε μεταρρυθμίσεις».

Το ΑΚΕΛ δεν αλλάζει τη θέση του κατά πού φυσάει ο άνεμος

Τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ ακολούθησε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ στην οποίαν αναφέρεται, πως «ο Αβέρωφ Νεοφύτου υιοθετώντας την τακτική ‘’καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση’’, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές παλινωδίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη γνωστή του αμετροέπεια, μίλησε για προπαγάνδα του ΑΚΕΛ που βάζει εμπόδια στον εκσυγχρονισμό».

«Δυστυχώς, για τον Αβέρωφ Νεοφύτου», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε». «Οπόταν όλοι ξέρουμε ποιοι βάζουν φρένο στις μεταρρυθμίσεις, με θλιβερότερο παράδειγμα το ΓεΣΥ, το οποίο υπονομεύτηκε εκ των έσω, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ μάλιστα να πρωταγωνιστεί. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο ήθελε και το ΓεΣΥ».

Και η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ καταλήγει:

«Το ΑΚΕΛ στηρίζει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το αποδεικνύει στην πράξη. Δεν αλλάζει τη θέση του κατά πού φυσάει ο άνεμος, ούτε ξεθάβει προτάσεις που συζητήθηκαν πριν από 7 χρόνια. Όλα τ’ άλλα είναι φτηνά επικοινωνιακά κόλπα που προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια ακόμα κυβερνητική υπαναχώρηση και τα παζάρια του παρασκηνίου με τους γνωστούς πρωταγωνιστές».

Philenews