Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας: Ψηφίζεται σήμερα με τροπολογίες

Ενώπιον της Ολομέλειας τίθενται σήμερα (9/12) οι τρείς προτάσεις που αφορούν την μεταρρύθμιση, αλλά με τροπολογίες

Μετά από 2 και πλέον χρόνια συζητήσεων τίθενται σήμερα (9/12) τελικά προς ψήφιση τρία νομοσχέδια, αλλά με τροπολογίες, και τα οποία αφορούν την Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και τα οποία θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, τα τρία νομοσχέδια αφορούν την δημιουργία νέων θέσεων Διατμηματικής Προαγωγής και εξεταστικά κέντρα, την τροποποίηση του πειθαρχικού κώδικα για καταρτισμό καταλόγου ερευνώντων λειτουργών για διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων και την εισαγωγή νέου πλαισίου αξιολόγησης αλλά και την εισαγωγή συστήματος μοριοδότησης για ανέλιξη, με ταυτόχρονη κατάργηση της αρχαιότητας ως κυριότερο κριτήριο για προαγωγή.

Ποιες οι τροπολογίες 

Μιλώντας στην Brief, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε πως τα νομοσχέδια θα πάνε στην Ολομέλεια με τροπολογίες που αφορούν την Διατμηματική Προαγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ, από την θεσμό της Διατμηματικής Προαγωγής ζητήθηκε εξαίρεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάτι που έκανε αποδεκτό το Υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβάνοντας την στα νομοσχέδια.

Παράλληλα, εξαίρεση από τον νέο θεσμό ζητήθηκε και από το Υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. για το διπλωματικό Σώμα), όσο και από την Βουλή, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, ωστόσο, όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ – στην Δευτεριάτικη συνεδρία της Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών – κατέθεσαν τροπολογίες ώστε να εξαιρεθούν και αυτά από την Διατμηματική Προαγωγή. Τροπολογίες που αναμένεται να υπερψηφιστούν σήμερα.

Ταυτόχρονα, τροπολογία κατέθεσε και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας ο οποίος μιλώντας στην Brief επεξήγησε πως αυτή αφορά την υποχρεωτική αξιολόγηση των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους τους στην Δημόσια Υπηρεσία, με ανώνυμο ερωτηματολόγιο.
πηγή: BRIEF