Πρώτο επίσημο «όχι», από ΑΚΕΛ, στον κρατικό προϋπολογισμό

Με χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του, το ΑΚΕΛ γίνεται το πρώτο κόμμα που ανοίγει επίσημα τα χαρτιά του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ανακοινώνοντας ότι θα τον καταψηφίσει, αλλά θα καταθέσει και σειρά τροπολογιών για «αντιμετώπιση αντιλαϊκών πολιτικών, καταχρήσεων και σπαταλών και για καλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Το ΑΚΕΛ ενημέρωσε συγκεκριμένα ότι με τις τροπολογίες που θα καταθέσει «στοχεύει στην αποκοπή των κονδυλίων που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, έλεγχο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό και των δαπανών που αφορούν στα Σχέδια για τον Ακάμα και για τη μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού. Επιπρόσθετα, ζητά δέσμευση κονδυλίων που αφορούν τους συμβούλους του Προέδρου και των υπουργών, ενώ, ταυτόχρονα, καταθέτει τροπολογία που θα απαγορεύει τη μονιμοποίηση ως δημόσιων υπαλλήλων των πολιτικών διορισμών της κυβέρνησης».

Κατά το ΑΚΕΛ, «ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι περισσότερο πρόβα προεκλογικής εκστρατείας για το 2023, παρά σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού βυθισμένη στη διαφθορά, την αλαζονεία και τις έριδες της, ούτε θέλει, ούτε μπορεί, να δώσει όραμα για την Κύπρο και τον λαό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρά το «όχι» του ΑΚΕΛ, όμως, ο φετινός προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για την κυβέρνηση, καθώς πιθανότατα θα λάβει θετικές ψήφους από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ.

Από την άλλη, φαίνεται πως τα υπουργεία θα… πηγαινοέρχονται το 2022 στη Βουλή, καθώς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ετοιμάζονται με 150 και πλέον τροπολογίες να «σταυρώσουν» (δεσμεύσουν) ή και να αποκόψουν σειρά κονδυλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», θα επιχειρήσουν να καταστούν επόπτες της κυβέρνησης κατά τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη, έτσι ώστε να ελέγχουν και το τελευταίο σεντ που θα δαπανάται.

Στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών θα επιχειρηθεί κάποιες από τις τροπολογίες, οι οποίες είναι πανομοιότυπες, να ενοποιηθούν. Επίσης, θα καθοριστεί το ύψος του ποσοστού που θα αποκοπεί από τις λειτουργικές δαπάνες, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση του προσωπικού και τα συνέδρια. Το ποσοστό  αποκοπής στις τροπολογίες των κομμάτων κυμαίνεται από 5% μέχρι 13%. Στα συρτάρια θα μείνουν για άλλη μια χρονιά οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ θα δεσμευθούν οι δαπάνες για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Σχέδιο Εστία και το Olivewood.

Το ΔΗΚΟ ετοίμασε 31 τροπολογίες. Πέραν του σταυρώματος των απολαβών των ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών, των υφυπουργών, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του κυβερνητικού εκπροσώπου, από τον Μάρτιο και εντεύθεν, των ποσών που έχουν στη διάθεση τους οι υπουργοί για διάφορες μικροδαπάνες και χορηγίες, των κονδυλίων για τα ενοίκια και τις μεταναστευτικές ροές, το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει και στη δέσμευση των δαπανών για την αγορά ακίνητης περιουσίας, τις διαφημίσεις και δημοσιεύσεις, καθώς και της χορηγίας στήριξης των ΜΜΕ. Το ΕΛΑΜ, με 17 τροπολογίες, προτείνει αποκοπή των κονδυλίων για τους πολιτικούς πρόσφυγες, για την υλοποίηση του κέντρου υποδοχής για ασυνόδευτα παιδιά, του σχεδίου παροχής κινήτρων για πρόσληψη αιτητών πολιτικού ασύλου, που αναμένεται να προκηρυχθεί το 2022, και των πιστώσεων για το Ταμείο Ασύλου. Η ΕΔΕΚ προτείνει, μεταξύ άλλων, σταύρωμα των κονδυλίων για τις μεταναστευτικές ροές και τα δίδακτρα και τις υποτροφίες των Τ/Κ μαθητών στην Αγγλική Σχολή. Η ΔΗΠΑ, από την άλλη, με 17 τροπολογίες, εισηγείται σταύρωμα των κονδυλίων για τις «λιμουζίνες» και τη Συμφωνική Ορχήστρα. Τέλος, Οικολόγοι με 45 τροπολογίες προτείνουν μεταξύ άλλων την αποκοπή του επιδόματος τηλεφώνου για τους γενικούς διευθυντές και κατά 10% του επιδόματος παραστάσεως και φιλοξενίας.

Philenews