Προτροπή Νεοφυτίδη: Μην κατεβείτε να παίξετε…

Μέσα από την δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε ο ΠΑΣΠ, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Σπύρος Νεοφυτίδης κάλεσε ανοικτά τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας να μην κατέβουν να αγωνιστούν στις 26 Δεκεμβρίου.

Η αρχική του τοποθέτηση: «Οι θέσεις των παικτών των δύο ομάδων είναι ΄ότι δεν επιθυμούν να αγωνιστούν 26 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Οι ημερομηνίες μεταξύ 19 Δεκεμβρίου με 3 Ιανουαρίου είναι οι ημερομηνίες που συμφωνήθηκαν για ξεκούραση. Η τοποθέτηση στις 26 Δεκεμβρίου θα αναγκάσει τους παίκτες και ιδιαίτερα τους διεθνείς να παίξουν μια σεζόν χωρίς διακοπή. Θα διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο τραυματισμών και θα επιβαρυνθεί και η ψυχική τους υγεία. Αναγκάζονται να ακυρώσουν κάθε σχέδιο για ξεκούραση και χρόνο με τους αγαπημένους τους τις γιορτές. Τους αναγκάζει να είναι στο γήπεδο την παραμονή, και την ημέρα των Χριστουγέννων. Επίσης η 26η Δεκεμβρίου είναι δημόσια αργία στην οποία  πολλοί άλλοι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν ακυρώνοντας τα σχέδια τους. Τα έντυπα μέσα και οι αθλητικές εκπομπές δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το παιχνίδι. Είναι καλό να έχουμε υπόψην ότι όσοι θα δουλέψουν θα χρειαστεί ιδιαίτερη συμφωνία και μπορούν να λάβουν αυξημένο μεροκάματο. Οι διεθνείς των δύο ομάδων παίζουν από τον Μάιο χωρίς διακοπή. Κάποιοι έδωσαν δέκα επιπλέον αγώνες με την Εθνική και αυτοί που παίζουν στην Ευρώπη άλλους επιπλέον δέκα αγώνες. Θα ανέβει ο αριθμός κοντά στους 55-60 αγώνες χωρίς διακοπή. Επίπεδα Μέσι και Ρονάλντο η επιβάρυνση. Αυτούς τους διεθνείς θα καλέσει η ΚΟΠ να πάνε κατευθείαν χωρίς διακοπή στους αγώνες της Εθνικής. Η ΚΟΠ μας απέστειλε στις 15 Ιουλίου τον προγραμματισμό και περιλαμβάνεται μέσα την 15ημερη διακοπή των γιορτών και επιπλέον δύο ημερομηνίες που προνοήθηκαν σε περίπτωση αναβολής αγώνων. Οι ημερομηνίες αυτές είναι η 22α Δεκεμβρίου και η 29η Δεκεμβρίου. Επειδή στις 22 Δεκεμβρίου θα παίξει η Ομόνοια με την ΑΕΛ, βάση σχεδιασμού το αυτονόητο ήταν να οριστεί ο αγώνας 29 Δεκεμβρίου και όχι 26 Δεκεμβρίου. Οι παίκτες δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να παίξουν και 29 και 30 ακόμα και νωρίς το απόγευμα της 31ης για να έχουν κάποιες μέρες ξεκούρασης. Στείλαμε επιστολή για εναλλακτική ημερομηνία με πρώτο μέλημα την υγεία των παικτών. Διερωτόμαστε για πιο λόγο η ΚΟΠ μπήκε σε διαπραγμάτευση αφού βάση του εγγράφου υπήρχε προκαθορισμένη η 29 Δεκεμβρίου. Πάρθηκε απόφαση ενάντια στο άθλημα και στους ποδοσφαιριστές. Ο τρόπος που λειτουργεί η ΚΟΠ χωρίς διαβουλεύσεις σε θέμα που αφορούν τους πρωταγωνιστές, μας λυπεί αφάνταστα και θα φέρει δυναμικές αντιδράσεις. Καλούμε για τελευταία φορά την ΚΟΠ να ορίσει τον αγώνα σε άλλη ημερομηνία, δώσαμε τρεις  επιλογές. Η θέση των παικτών είναι ότι δεν θέλουν να παίξουν στις 26 Δεκεμβρίου».
Αν δεν γίνει αποδεκτό από την ΚΟΠ τι θα κάνετε; «Να μην κατέβουν να αγωνιστούν. Η πρόταση που έκανα στους παίκτες είναι να μην κατέβουν να αγωνιστούν. Είναι απόφαση δική τους. Είμαστε στην Κύπρο και γνωρίζουμε τις πιέσεις που γίνονται. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση. Στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα αλλά να επιλύσουμε προβλήματα».
Ποιοι μπορεί να έχουν συμφέροντα για τα οποία αναφερθήκατε; «Προφανώς αξιωματούχοι της ΚΟΠ. Δεν μπορώ να γνωρίζω. Από την στιγμή που μπαίνεις σε παζάρια χωρίς λόγο προφανώς και επιδιώκεις προσωπικά συμφέρονται, είτε ψήφοι για μελλοντικές εκλογές ή κάτι άλλο. Δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτό».
Υπάρχουν στοιχεία;  «Όχι δεν έχω στοιχεία, μόλις τα έχω θα σας τα μεταφέρω».
Από ποιους δέχονται πιέσεις οι ποδοσφαιριστές; Από τις διοικήσεις τους; «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, στην Κύπρο είμαστε».
Σας αναλύθηκε το σκεπτικό της απόφασης από την ΚΟΠ; «Όχι, δεν απάντησαν καθόλου στην επιστολή. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό. Αυτοί που πήραν τις αποφάσεις έχουν περιορισμένες γνώσεις για το άθλημα του ποδοσφαίρου».