Σε καραντίνα «για λίγες ώρες» όσοι φτάνουν στην Κύπρο από την ερχόμενη Δευτέρα

Διευκρινίσεις σε σχέση με το μέτρο που λήφθηκε στις πύλες εισόδου της χώρας μας, για την αποτροπή της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Όμικρον, έδωσε μέσα από την εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Πρόκειται για το μέτρο που αφορά τα αεροδρόμια, όπου όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στα κυπριακά αεροδρόμια θα πρέπει να υποβάλλονται σε pcr test κατά την άφιξή τους. Κάτι που εφαρμόζεται ήδη αλλά από την ερχόμενη Δευτέρα, το κόστος πλέον θα επιβαρύνει τον επιβάτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λέχθηκε από τους ειδικούς σε πρόσφατη συνεδρίαση, ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει στη χώρα μας η νέα μετάλλαξη και για αυτό το λόγο, λήφθηκαν τα επιπρόσθετα μέτρα.

Κωνσταντίνος Αθανασίου – Σύμβουλος Επικοινωνίας Υπουργού Υγείας
«Είδαμε ότι έφτασε και στην Ελλάδα και από τους ειδικούς θεωρείται και θέμα ωρών να φτάσει και στην Κύπρο και για αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτά τα μέτρα, ακριβώς για να αποτρέψει αυτό το σενάριο αφού αντιλαμβάνεστε πως ακόμη δεν υπάρχουν και κάποια περαιτέρω επιστημονικά στοιχεία που να καταγράφουν τη μεταδοτικότητα και κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα όπλα που έχουμε τώρα στη διάθεση μας.»

Όπως ήδη έχει λεχθεί, το κόστος των PCR tests στα αεροδρόμια είναι στα 15 ευρώ και θα επιβαρύνει τον ίδιο τον επιβάτη. «Και ισχύουν φυσικά και οι οδηγίες που υπάρχουν για κάθε χώρα που βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή τι πρέπει να κάνει πριν αφιχθεί και στην ΚΔ» πρόσθεσε ο κος Αθανασίου.

Επίσης αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες μέχρι να τους σταλεί το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης.

Κωνσταντίνος Αθανασίου – Σύμβουλος Επικοινωνίας Υπουργού Υγείας
«Όσοι επιβάτες θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση θα πρέπει να παραμείνουν σε περιορισμό, για διάστημα λίγων ωρών μέχρι να υπάρχει η τελική ένδειξη για το αποτέλεσμα στο σπίτι τους. Αν υπάρχει θετική ένδειξη, τότε θα ενημερώνουν οι αρμόδιες οδηγίες των επιβάτη και θα του δίνουν κατευθυντήριες οδηγίες και πάλι εδώ πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να γίνει κατανοητό ότι είναι κάποια μέτρα που στοχεύουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον.»

Τέλος, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του κόσμου στα νέα μέτρα, υπογράμμισε πως πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις. «Από 12 ετών και άνω, έχουν εξαιρεθεί τα παιδιά, έτσι ώστε για να μην υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία και για να μην υπάρχει επιπλέον κόστος για την κάθε οικογένεια. Αν ένα παιδί είναι θετικό, σίγουρα θα έχει μεταδώσει και στους γονείς, άρα τουλάχιστον να μπορούμε από τους γονείς να εντοπίσουμε εγκαίρως και να υπάρχει πρόληψη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή: alphanews.live