Συντηρούν τη διαφθορά Κυβέρνηση-Κόμματα

Κυβέρνηση και μεγάλα κόμματα, δεν δείχνουν βούληση να πάρουν μέτρα κατά της διαφθοράς επισημαίνει σε ανακοίνωση της ομάδα πρωτοβουλίας 27 πολιτών, ανάμεσά τους ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πρώην υπουργοί. Η ανακοίνωση εκδόθηκε με την ευκαιρία της σημερινής μέρας 9 Δεκεμβρίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς.

Αυτούσια η ανακοίνωση αναφέρει:

Η κοινωνία των πολιτών παρακολουθεί με ανησυχία τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια την πολιτική ηγεσία να συζητά για το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμος». Όλοι διακηρύσσουν την τεράστια σημασία του θεσμού αυτού προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον τόπο μας η οποία διαβρώνει το κράτος δικαίου, καταπατά κάθε έννοια ισονομίας, κοστίζει δισεκατομμύρια στον φορολογούμενο, καταρρακώνει το ηθικό του πολίτη και προσβάλλει την τιμή και υπόληψη του κυπριακού κράτους στα μάτια όλου του κόσμου. Από διακηρύξεις και μεγάλα λόγια όμως χορτάσαμε, ήρθε τώρα η ώρα των πράξεων. To Νομοσχέδιο οδεύει στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 9/12/21. Έχει κατ’ επανάληψη υποδειχθεί στην κυβέρνηση ότι ο νόμος έχει δύο σημαντικότατες αδυναμίες:

 Εξουσίες της Αρχής

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στις μακρές διαβουλεύσεις στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για τον νόμο αυτό, επεσήμαναν κατ’ επανάληψη την ανάγκη να δοθεί στην Αρχή η αναγκαία εξουσία για αποτελεσματική διερεύνηση των αδικημάτων διαφθοράς. Για να γίνει αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Αρχή να έχει, ανακριτικές εξουσίες όπως έχει η Αστυνομία. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την Αποστολή της. Η Αρχή θα είναι αναποτελεσματική, γιατί η διερεύνηση η οποία θα διεξάγει θα αποτελείται από συλλογή πληροφοριών και σε περίπτωση που πιστεύει ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα θα συντάσσει πόρισμα το οποίο θα αποστέλλει στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο οποίος με τη σειρά του θα ζητά ποινική έρευνα από την Αστυνομία. Η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη πιθανής ποινικής έρευνας με κίνδυνο να επηρεαστούν μάρτυρες και να καταστραφούν τεκμήρια. Η κυβέρνηση επιμένει για μια Αρχή «χαμηλών πτήσεων» χωρίς εξουσίες αποτελεσματικής διερεύνησης, απλά θα συντάσσει εκθέσεις και θα διαφωτίζει το κοινό για θέματα διαφθοράς. Διαφαίνεται τώρα ότι και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν στο θέμα αυτό. Η κατάσταση αυτή αφήνει την κοινωνία των πολιτών έντονα προβληματισμένη. Αν είναι να κάνουμε μια Αρχή «χωρίς δόντια» απλά για να λέμε ότι έχουμε Αρχή κατά της Διαφθοράς καλύτερα να μην την κάνουμε.

Η  γυναίκα του Καίσαρα

Δεν φτάνει να είναι αθώα η γυναίκα του Καίσαρα, πρέπει και να φαίνεται αθώα! Η πολιτεία οφείλει να κρατήσει σε απόσταση την εκτελεστική εξουσία και τα κόμματα από την διαδικασία επιλογής των Επιτρόπων της Αρχής οι οποίοι τώρα δυστυχώς από τρεις έγιναν πέντε. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, εισηγήθηκε την σύσταση ειδικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από μη πολιτικά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Αυτά θα μπορούσε να είναι μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, πρώην Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πρυτάνεις κυπριακών πανεπιστημίων. Αποστολή του θα ήταν να επιλέγει με δικές του διαδικασίες και να προτείνει με αιτιολογική έκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο κατάλογο κατάλληλων προσωπικοτήτων, με τα προσόντα που προβλέπει η θέση ως υποψήφια μέλη. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα είναι συμβουλευτικός η δημιουργία μιας τέτοιας παράδοσης θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τον θεσμό αυτό εφόσον ο διορισμός των Επιτρόπων θα παραμείνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι. Η κυβέρνηση αγνόησε την εισήγηση αυτή, προφασιζόμενη συνταγματικό κώλυμα. Όμως, σαφώς τούτο δεν ισχύει, αφού η εξουσία διορισμού παραμένει στην κυβέρνηση. Και σε αυτό διαφαίνεται τώρα ότι τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης τελικά συμφωνούν με την κυβέρνηση.

Θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία, που έχει φέρει τον τόπο στο σημερινό λυπηρό επίπεδο ηθικής κατάπτωσης και ανυποληψίας των θεσμών, εκθέτοντάς τον διεθνώς, με την διαφθορά να εδραιώνεται, το λιγότερο που οφείλει στους πολίτες που υπηρετεί είναι μια Δυνατή και πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς με καθαρούς όρους εντολής για διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς. Ζητούμε πειστικές εξηγήσεις επί των δύο πιο πάνω καίριων ζητημάτων από κάθε πολιτικό κόμμα χωριστά.

Οι προσυπογράφοντες (με αλφαβητική σειρά):

 1. Παύλος Αναστασιάδης, πρώην πρέσβης.
 2. Χριστόδουλος Αποστολίδης , Δημόσιος υπάλληλος.
 3. Γιώργος Αρέστη, πρώην δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου και δικαστής Δικαστήριου Ευρωπαικών Κοινοτήτων.
 4. Μιχάλης Ατταλίδης, Ακαδημαϊκός.
 5. Κώστας Βελάρης, δικηγόρος.
 6. Αλεξάνδρα Γαλανού, συγγραφέας.
 7. Αχιλλέας Δημητριάδης, δικηγόρος.
 8. Αντρέας Δημητρίου, καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
 1. Γιώργος Ευσταθίου, οικονομολόγος-Εκτελεστικός πρόεδρος εταιρείας.
 2. Σταύρος Ζένιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
 1. Ευαγόρας Ησαΐας, βιολόγος-ωκεανογράφος.
 2. Θεανώ Καλαβανά, ακαδημαϊκός.
 3. Μάριος Κληρίδης, οικονομολόγος.
 4. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, πρώην υπουργός Εξωτερικών.
 5. Μαρία Κολά – Αναλύτρια Δεδομένων.
 6. Σοφρώνης Κληρίδης, πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 7. Γιώργος Κολοκασίδης, δικηγόρος.
 8. Λέα Μαλένη, σκηνοθέτης-ηθοποιός.
 9. Αρέστης Νικήτας, δικηγόρος.
 10. Παύλος Μ. Παύλου, ιστορικός, πρόεδρος ΟΠΕΚ.
 11. Εφροσύνη Σιζοπούλου-Ηγουμενίδου, Ακαδημαικός, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
 1. Νίκος Περιστιάνης, ακαδημαϊκός.
 2. Κυριάκος Πιερίδης, δημοσιογράφος – συντονιστής Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων – Κύπρου.
 3. Χριστόφορος Πισσαρίδης.
 4. Άλκης Σαρρής, επιχειρηματίας.
 5. Ερικ Σουκιούρογλου, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας.
 6. Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής Πανεπιστήμιου Κύπρου.