Τα παιδία παίζει – το ρεύμα ακριβαίνει

Δεν αναμένεται να υπάρξει, τουλάχιστο όχι σύντομα, καθολική μείωση του ΦΠΑ στο 9% στην ηλεκτρική ενέργεια, παρά τη χθεσινή έγκριση, κατά πλειοψηφία, της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων. Και αυτό γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως πληροφορείται ο «Φ», θα προχωρήσει αρχικά σε αναπομπή του νόμου και σε περίπτωση που απορρίψει η Βουλή την αναπομπή, θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κάνει αναφορά του νόμου, ώστε αυτός να μην εφαρμοστεί. Μάλιστα, η αναπομπή του νόμου αναμένεται στις γιορτές των Χριστουγέννων, κάτι που μάλλον θα αναγκάσει τους βουλευτές να επιστρέψουν εκτάκτως στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Πριν από την αναπομπή του νόμου, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει τις δικές της προτάσεις, για τις οποίες έχει ήδη συναινέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, ζητά να μειωθεί το ΦΠΑ από 19% σε 9% για 250 χιλ. νοικοκυριά, για περίοδο τριών μηνών (από την 1η Νοεμβρίου 2021 μέχρι 31η Ιανουαρίου 2022). Επίσης, για έξι μήνες (από 1/11/21 μέχρι 30/3/22) θα μειωθεί στο 5% το ΦΠΑ για 34 χιλ. ευάλωτους καταναλωτές, που εμπίπτουν στη διατίμηση 0.8 της ΑΗΚ (μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και καταχωρήθηκαν στο μητρώο 18 χιλ. ευάλωτοι καταναλωτές). Συνεπώς οι κυβερνητικές προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές, αν συναινέσει και η Βουλή ή με άλλη διαδικασία, π.χ. μέσω διατάγματος. Το μηναίο κόστος για την κυβέρνηση και για τις δύο προτάσεις θα είναι €6.8 εκατ. και το συνολικό μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης θα ανέλθει στα €25.8 εκατ.

Πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας, κατά την οποία εγκρίθηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης, είχε αναφερθεί από τους εισηγητές πως βάσει του νόμου το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να ακυρώσει την απόφαση της Βουλής μέσω διατάγματος. Κάτι το οποίο έμμεσα επιβεβαίωσε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ανάφερε πως η μείωση του ΦΠΑ που ενέκρινε η αντιπολίτευση δεν θα εφαρμοστεί πραγματικά. Μάλιστα, χαρακτήρισε την πρόταση ως πυροτέχνημα, καθώς θα εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση. Βάσει του νόμου περί ΦΠΑ, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα με διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας να τροποποιεί το Δωδέκατο Παράρτημα του νόμου, έτσι ώστε να προστίθεται ή να αφαιρείται οποιαδήποτε υπηρεσία με φορολογικό συντελεστή 9%.

Αντάλλαξαν κατηγορίες

Πριν την έγκριση της πρότασης νόμου της αντιπολίτευσης, με 34 ψήφους υπέρ, 14 κατά και μια αποχή, τα κόμματα κατηγόρησαν αλλήλους και διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως δεν μπορεί η αντιπολίτευση να προχωρεί σε προτάσεις και η κυβέρνηση να αδιαφορεί. Διερωτήθηκε τι θα έπραττε η κυβέρνηση εάν στη θέση των καταναλωτών ήταν οι τράπεζες. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου αλλά και για το χαμηλό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υποστήριξε πως η εργαλειοθήκη της ΕΕ αναφέρεται σε γενικευμένα μέτρα μείωσης των φόρων. Ανάφερε επίσης πως δεν αποδέχεται το επιχείρημα της κυβέρνησης πως προχώρησε σε μείωση 10% της τιμής του ηλεκτρισμού, καθώς η συγκεκριμένη μείωση έγινε από τα αποθεματικά της ΑΗΚ.

Τα πυρά αντέκρουσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε το ΑΚΕΛ να απαντήσει για ποιο λόγο όταν διακυβερνούσε δεν έφερε το φυσικό αέριο στην Κύπρο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία, θα μειώσει ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό. Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου κάλεσε την κυβέρνηση να εισπράξει τα χρήματα από τον ηλεκτρισμό που καταναλώνουν οι Τουρκοκύπριοι. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος πρότεινε όπως η μείωση του ΦΠΑ να μπαίνει στο σύνολο του λογαριασμού, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης σημείωσε πως η μείωση του ΦΠΑ 9% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Philenews