24Η Αποκαλυπτικό: Τα νομοσχέδια που αλλάζουν τον τρόπο εξυγίανσης των τραπεζών

 Οι δύο προτάσεις νόμου που αλλάζουν το καθεστώς τόσο στο ποιος είναι η Αρχή Εξυγίανσης όσο και σε σχέση με το 18% των καταθετών της Λαϊκή,ς αλλά βάζουν στο παιχνίδι και την Βουλή.

Τα νομοσχέδια που φέρνει πρώτο στη δημοσιότητα το 24Η θα πάνε στη Βουλή στις 29 Αυγούστου.

Αρχή εξυγίανσης ο ΥΠΟΙΚ 

Σύμφωνα με το πρώτο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης γίνεται τροποποίηση του νόμου περί εξυγίανσης Πιστωτικών άλλων Ιδρυμάτων και ορίζεται πια ως Αρχή εξυγίανσης ο Υπουργός Οικονομικών και όχι η Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης στον νόμο αυτό προτείνεται όπως η Αρχή εξυγίανσης να έχει την δυνατότητα λήψης μέτρων εξυγίανσης μετά από διαβούλευση με την ΚΤ και τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής. Επίσης διαγράφεται η πρόνοια της μείωσης των καταθέσεων σε τραπεζικό ίδρυμα ως μέσου εξυγίανσης όταν η Αρχή εξυγίανσης αποφασίσει την διάσωση του πιστωτικού ιδρύματος με ιδία μέσα.

Μπαίνει στην άκρη η διαχειρίστρια

Σύμφωνα με το δεύτερο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, θεσμοθετείται διαδικασία μεσεγγύησης με άνοιγμα λογαριασμού μεσεγγύησης και διορισμό φορέα μεσεγγύησης σε σχέση με το πιστωτικό ίδρυμα το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης.

Η παραπάνω διαδικασία θα αποτελεί μεταβατικό στάδιο το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα ένα πιστωτικό ίδρυμα να εξέρχεται από την διαδικασία εξυγίανσης, μεταβαίνοντας ομαλά στο νέο καθεστώς.  

Με άλλα λόγια θα ανοιχτεί ένας λογαριασμός που θα μπαίνουν όλα τα ποσά μετά από την έξοδο από την κατάσταση εξυγίανσης ώστε να καλυφθούν οι πιστωτές κατά προτεραιότητα.

Ουσιαστικά μένει εκτός η διαχειρίστρια που διορίστηκε από την Αρχή  διότι δεν θα διαχειρίζεται αυτόν τον λογαριασμό.

Δείτε τα δύο νομοσχέδια