24H-Hilton: Όσοι μιλήσατε σε Μ.Μ.Ε. φεύγετε!-Άφαντη η διεύθυνση! (vid)

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Του Φάνη Μακρίδη

Ως γνωστόν, χθες οι τελευταίοι προχώρησαν σε αυθόρμητη επ’ αόριστον στάση εργασίας, με αφορμή απολύσεις συναδέλφων τους.

Η C. S., λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες υπαλλήλων του Hilton και ενεργώντας προφανώς για λογαριασμό της διεύθυνσης, μίλησε με εκπροσώπους των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και εκστόμισε την ατάκα που καταγράψαμε και πιο πάνω: «Όσοι μιλήσατε σε κανάλια να θεωρείτε τον εαυτό σας απολυμένο από το Hilton»!

Αυτή η εκβιαστική πρόταση δεν φαίνεται να κινείται στη σφαίρα φαντασίας. Μας την μετέφεραν όλοι οι εργαζόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε από το πρωί μέχρι και νωρίς το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας και ενισχύεται από οπτικοακουστικά στοιχεία. Και εξηγούμαστε: Η συγκεκριμένη υπάλληλος, που φέρεται να λειτουργούσε για λογαριασμό του Γενικού Διευθυντή, καταγράφεται από την κάμερα του ΡΙΚ τη στιγμή που μιλάει σε υπαλλήλους του ξενοδοχείου (εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες, διατυπώθηκε η πιο πάνω πρόταση), ενώ μαρτυρία για την διατύπωση αυτού του έμμεσου εκβιασμού, ακούγεται και στο σχετικό ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού.

«Εξευτέλισαν τους έξι απολυθέντες»

Οι υπάλληλοι του Hilton γενικώς θέτουν θέμα απάνθρωπης συμπεριφοράς. Δεν στέκονται μόνο στην πιο πάνω εκβιαστική, κόντρα σε κάθε συνδικαλιστική λογική τοποθέτηση, που φέρεται να τους έγινε από τη διεύθυνση. Μιλούν για εξευτελισμό. Είναι ενδεικτική η ακόλουθη καταγγελία: «Δεν θα μιλήσω για το γεγονός ότι η διεύθυνση του Hilton μονομερώς αθέτησε τη συμφωνία της 30ης Μαΐου πριν στεγνώσει το μελάνι… Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, κάναμε υποχωρήσεις για να σωθεί οικονομικά το ξενοδοχείο και όλα τα μέρη συμφωνήσαμε να μην γίνουν απολύσεις… Η διεύθυνση όμως αποφάσισε να προβεί σε 18 απολύσεις και ειδοποίησε τους πρώτους έξι συναδέλφους. Τους είπαν μάλιστα να μαζέψουν τα προσωπικά τους αντικείμενα υπό τη συνοδεία ανδρών ασφαλείας, λες και ήταν κλέφτες ή παράνομοι».

Άνδρες ασφαλείας διαχείρισης πλήθους…

Καταγγελία έγινε και για τους άνδρες ασφαλείας που επιστρατεύτηκαν μετά τις απολύσεις. Σύμφωνα με τους παραπονούμενους υπαλλήλους, αυτοί οι άνδρες δεν είχαν σχέση με την εταιρεία security με την οποία συνεργάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις το Hilton, αλλά με άλλη εταιρεία που ειδικεύεται στην διαχείριση και καταστολή πλήθους. Όντως το 24H, επιβεβαίωσε την ύπαρξή τους. Τους είδαμε με τα μάτια μας να είναι στην είσοδο του ξενοδοχείου και να έχουν στραμμένο το βλέμμα στους απεργούς-υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονταν στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου. Επιτηρούσαν τους τελευταίους λες και ήταν ταραξίες…

Κάποιος υπάλληλος, σχολίασε σχετικά: «Για μας δεν είχαν λεφτά, ενώ για να προσλάβουν άνδρες που παρέχουν ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας, έχουν…».

Μαρτυρίες ότι κάποιοι δουλεύουν χωρίς άδεια

Άτομο καλά πληροφορημένο για την υφιστάμενη κατάσταση στο Hilton μας ανέφερε και τα ακόλουθα: «Οποιοσδήποτε υπάλληλος ξενοδοχείου χειρίζεται τρόφιμα υποχρεώνεται βάσει κανονισμών της Πολιτείας να έχει πιστοποιητικό υγείας. Βάσει μαρτυριών που έχουμε, αυτή τη στιγμή, μετά τις απολύσεις αλλά και τα απεργιακά μέτρα, οι πελάτες του Hilton Cyprus σερβίρονται από υπαλλήλους που δεν έχουν το σχετικό πιστοποιητικό υγείας…».

Έφυγε ο Γενικός Διευθυντής, ήρθε άλλος από την Ελλάδα

Κάτι άλλο που σχολιάστηκε ήταν η απουσία του Γενικού Διευθυντή για την τελευταία επταετία, Marwan Ragheb. Οι υπάλληλοι ειδοποιήθηκαν πως θα λείπει με άδεια και ότι τη θέση του ανέλαβε προσωρινά ο Ολλανδός Γενικός Διευθυντής του Hilton Athens, Bart Van De Winkel. Αυτή η «αλλαγή» ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως…

Η θέση του Βγενόπουλου και η κοροϊδία…

Τι λείπει από το ρεπορτάζ μας; Η θέση της άλλης πλευράς. Της διεύθυνσης του Hilton. Την οποία, παρά τις επίμονες και συνεχείς προσπάθειές μας, δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλίσουμε…

Αρχικά τηλεφωνήσαμε στο Hilton και ζητήσαμε να μιλήσουμε με διευθυντικό στέλεχος του ξενοδοχείου. Και τα… καταφέραμε. Μόνο που αυτό το άτομο, κατόπιν συμβουλής που πήρε, μας είπε να υποβάλουμε τα ερωτήματά μας γραπτώς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το πράξαμε και μάλιστα στείλαμε το μήνυμά μας μέσω της διεύθυνσης που μας υποδείχθηκε, αλλά και άλλης επιπρόσθετης. Απόκριση καμία όμως…

Το μεσημέρι ο γράφων μετέβηκε στο Hilton και ζήτησε συνάντηση με τον Bart Van De Winkel, Γενικό Διευθυντή του Hilton Athens, που εκτελεί προσωρινά καθήκοντα γενικού διευθυντή και στο ξενοδοχείο της Κύπρου. Ωστόσο, μας ζητήθηκε η επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας. Απαντήσαμε ότι δεν την έχουμε μαζί μας, «αλλά στο γραφείο, στην άλλη άκρη της Λευκωσίας». Τους είπαμε, ωστόσο, πως μπορεί πολύ εύκολα να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά μας και η ιδιότητά μας στο 24H (παρουσιάσαμε και την αστυνομική μας ταυτότητα). Ούτε με υπάλληλο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που ήταν έτοιμη να επιβεβαιώσει την δημοσιογραφική μας ιδιότητα, θέλησαν να μιλήσουν οι υπεύθυνοι.

Σημειώνεται πως η MIG LEISURE, θυγατρική της MIG, κατέχει ποσοστό 75,1% στην CTDC η οποία είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Hilton Cyprus. Πίσω από την MIG LEISURE είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος.

Δείτε τα videο με τους υπάλληλους του Hilton που απεργούν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του γνωστού ξενοδοχείου:

 


HILTON – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ1 από Fanis_Makrides