295 στους 1000 γάμους διαλύονται στην Κύπρο

{loadposition ba_textlink}

Το 2013 ο αριθμός των διαζυγίων στην Κύπρο έφτασε τα 1,857 και το ακαθάριστο ποσοστό διαζευκτικότητας 2,15 για κάθε 1000 κατοίκους. Το συνολικό ποσοστό διαζευκτικότητας, που δείχνει το ποσοστό των γάμων που αναμένονται να καταλήξουν σε διαζύγιο, έφτασε σε 295,0 σε κάθε 1,000 γάμους το 2013 από 41,6 που ήταν το 1980.

Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της Κύπρου το ποσοστό των διαζευγμένων ζευγαριών και μονογονεϊκών οικογενειών θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως τεράστιο.

Προσωπικές ιστορίες

Καθημερινά ακούμε ιστορίες οικογενειών που χρειάζονται άμεσα από οικονομική, αλλά και ψυχολογική βοήθεια. Οικογένειες με έναν γονιό που δεν έχουν πού να αποταθούν για βοήθεια. Μπορεί κανείς να θέσει το εύλογο ερώτημα που είναι το κράτος και τι κάνει. Γυναίκες, αλλά και άντρες που ψάχνουν για βοήθεια όχι απαραίτητα για τους ίδιους, αλλά για τα παιδιά τους.

Μονογονεϊκή οικογένεια θεωρείται οποιαδήποτε οικογένεια που αποτελείται από έναν γονιό, είτε είναι ο πατέρας είτε είναι η μητέρα. Φυσικά στις πλείστες περιπτώσεις βλέπουμε μονογονεϊκές οικογένειες με μητέρες. Με λίγα λόγια μονογονιός είναι οποιοσδήποτε μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά του είτε γιατί είναι χήρα/ος, διαζευγμένη/ος, σε διάσταση, άγαμοι γονείς, είτε γιατί ο ένας σύζυγος είναι αγνοούμενος, βρίσκεται στην φυλακή ή έχει απελαθεί.

Η καθημερινότητα

Η «24» επικοινώνησε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων και στέλεχος του μας μιλησε για την πραγματικότητα και την καθημερινότητα που έχει να αντιμετωπίσει ένας μονογονιός, αλλά και για τον ρόλο του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε τον Μάιο του 1995 και θεωρεί μονογοενεϊκή οικογένεια οποιαδήποτε οικογένεια που λειτουργεί με τον ένα γονιό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μέλη μπορούν να γίνουν και άτομα που είναι παντρεμένοι και έχουν οικογένεια.

«Φυσικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μονογονεϊκές οικογένειες στον τόπο μας είναι γυναίκες, αλλά οφείλω να πω από την εμπειρία μας ότι οι άνδρες μονογονιοί αποδεικνύονται εξίσου υπεύθυνοι και άξιοι γονείς παρά του ότι η κοινωνία μας θέλει να τους παρουσιάζει όχι και τόσο ικανούς στο να διαχειριστούν τα θέματα των παιδιών τους χωρίς την παρουσία της μητέρας», μας ανάφερε στέλεχος του συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη μιας νόμιμης και μόνιμης επίλυσης των προβλημάτων των μονογονιών, αλλά και η ανάγκη της διεκδίκησης των δικαιωμάτων όπως καθώς και η δημιουργία ίσων ευκαιριών για τους μονογονιούς και τα παιδιά τους. Την αγάπη και τη στήριξη προς τους μονογονιούς ενισχύει η αγάπη των φίλων του ΠΑΣΜΟΙΦ.

Όπως μας εξήγησε, βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς παρεμφερείς και όχι, κρατικές υπηρεσίες που άπτονται των αιτημάτων τους, Υπουργούς, Βουλευτές και όσους άλλους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων και των σκοπών τους.

Τα προβλήματα που όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι έχει να αντιμετωπίσει ένας μονογονιός είναι πολύ λίγα σε σχέση με την πραγματικότητα. Οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά αλλά και νομικά είναι μερικά από αυτά. Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι συνδυασμός αυτών των προβλημάτων που καθιστούν την καθημερινότητα αλλά και την ψυχική υγεία εντονότερη.

Τι βιώνει κάποιος που χώρισε και έγινε μονογονιός

Το στέλεχος μας μίλησε για τα βιώματα ενός μονογονιού: «Θα μπορούσαμε να πούμε πως στα άτομα που βιώνουν ένα χωρισμό η ψυχολογική τους κατάσταση είναι άμεσα συνυφασμένη με τους λόγους που οδήγησαν στον χωρισμό. Ένας θάνατος, ένα διαζύγιο ή η εγκατάλειψη επιδρούν διαφορετικά στο άτομο. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η προσωπικότητα του κάθε ατόμου, η προδιάθεση του απέναντι σε κάποια γεγονότα και άλλοι προσωπικοί παράγοντες.

Σαν γενική εικόνα όμως μπορούμε να πούμε ότι οι μονογονιοί , ενώ στην αρχή του χωρισμού μπορεί να καταβληθούν συναισθηματικά, αναπτύσσουν με την πάροδο του χρόνου εκπληκτικούς τρόπους επιβίωσης και αυτοπροστασίας, γεγονός που τους καθίστα ικανούς όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές δυσκολίες, αλλά και να στηρίξουν και να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται έγκαιρα τη σημασία της ανασυγκρότησης και της αποφυγής της απελπισίας και αρκετά συχνά αντιπαρέρχονται αποτελεσματικά στις αντιξοότητες που πιθανόν να αντιμετωπίσουν».

Κάποιες φορές ο μονογονιός μπορεί να νιώσει συναισθήματα απόγνωσης και χαμηλής αυτοπεποίθησης. Ερωτήματα του τύπου «άραγε θα τα καταφέρω» βασανίζουν το μυαλό. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, καθώς τα προβλήματα και οι δυσκολίες κυμαίνονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Όταν λοιπόν ο μονογονιός αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από μονός, θα πρέπει να έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να αναζητήσει βοήθεια και στήριξή. Αυτή την ευκαιρία προσφέρει ο Σύνδεσμος και αυτός είναι ο ρόλος του.

Τι ρόλο μπορεί να έχει ένας ψυχολόγος

Ο ρόλος του ψυχολόγου ως προς τους μονογονιούς πρέπει να είναι πολύ παραγοντικός και πολύ επίπεδος. Ο ψυχολόγος θα βοηθήσει τον μονογονιό ως προς το να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να επανακτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Παράλληλα ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει το τι έχει συμβεί στην οικογένεια και να εκφράσει τυχόν καταπιεσμένα συναισθήματα και σκέψεις. Ο ψυχολόγος μπορεί να φανεί χρήσιμος και σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση του παιδιού με το γονιό με τον οποίο ζει, αλλά και τον άλλο. Ειδικότερα στην περίπτωση όπου ένας γονιός αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί ο ρόλος του ψυχολόγου μπορεί να είναι αρκετά σημαντικός αφού θα βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Πού είναι το κράτος

Η στήριξη του Κράτους προς τις μονογονεϊκές οικογένειες ήταν συνδεδεμένη πάντα με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Μιας υπηρεσίας αιώνια υπό στελεχωμένης σε σχέση με τους εξυπηρετούμενους.

Τέλος τονίζει ότι «Η διαπίστωση βέβαια πως η ΥΚΕ είναι μια υπό στελεχωμένη υπηρεσία, που πολλές φορές οι λειτουργοί δεν λειτουργούσαν ομοιόμορφα στην ερμηνεία της νομοθεσίας, που πολλές φορές δεν εξηγούσαν στους υποψήφιους λήπτες ή τους υφιστάμενους λήπτες τα δικαιώματά τους ή τον τρόπο που έπρεπε να λειτουργήσουν μας βρίσκει σύμφωνους, χωρίς όμως να μηδενίζουμε τη δουλειά που οι συνειδητοί Λειτουργοί έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν για να εξυπηρετηθούν δικαιότερα οι λήπτες».

Η πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μονογονιοί είναι δύσκολη από όλες τις πλευρές. Για τον λόγο αυτό υπάρχει και ο Σύνδεσμος. Τα τηλέφωνα του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων είναι 22750811 / 99594554.

Ο Σύνδεσμος μπορεί να βοηθήσει τα μέλη του στην συμπλήρωση των αιτήσεων του Επιδόματος Μονογονιού για το ΕΕΕ, να ενημερώσει και να καθοδηγήσει για τα δικαιώματα και τις Υπηρεσίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους Μονογονιούς.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!