33 θάνατοι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, “SOS” από ειδικούς για εμβολιασμό

Παρά την μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, η Κύπρος εξακολουθεί ακόμη να βρίσκεται στο βαθύ “κόκκινο” στους χάρτες του ECDC, κάτι που υποδεικνύει ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας χρήζει μεγάλης βελτίωσης. Σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, η Κύπρος, βρίσκεται στο “βαθύ πράσινο” όσον αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται καθημερινά ενώ με κίτρινο χρώμα  απεικονίζεται σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας.

Την ίδια ώρα, έντονες ανησυχίες  εκφράζουν οι ειδικοί για τους θανάτους που καταγράφονται, τις τελευταίες μέρες στο νησί μας. Μετά και τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα οι συνολικοί θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό από την αρχή του τρέχοντος μήνα έχουν φτάσει στους 33, αριθμός ιδιαίτερα ψηλός αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου καταγράφηκαν μόνο 4 θάνατοι ασθενών.

Μονόδρομος για μείωση του ποσοστού θνητότητας εξακολουθεί να αποτελεί ο εμβολιασμός.

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά – Λέκτορας Παιδιατρικής
Είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τις χαλαρώσεις που οδηγεί στην αυξημένη μεταδοτικότητα και τον αριθμό των θανάτων. Δυστυχώς άτομα που βρίσκονται στις ΜΕΘ και που καταλήγουν είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μη εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν και για τους ασθενείς με κορωνοϊό, που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στα νοσηλευτήρια, αφού έχουν φτάσει σχεδόν τους 100, με τους πλείστους εξ αυτών να είναι άτομα κάτω των 50 ετών.

Πάμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος ΟΚΥπΥ
Εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία έχει πέσει έχει φτάσει στα 57 έτη, που αυτό σημαίνει ότι νοσηλεύονται όλο και νεαρά άτομα στην ΜΕΘ. Είναι λυπηρό.

πηγή: alphanews.live