35 μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά – 6 μέτρα συμφώνησε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας

Η σοβαρότητα της κατάστασης αναφορικά με τη σχολική βία και την παραβατικότητα δεν αφήνει άλλα περιθώρια στους εμπλεκόμενους φορείς, παρά να δράσουν άμεσα, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων φαινομένων που εκδηλώνονται στους σχολικούς χώρους.

Eυρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, υπό την αρμόδια Υπουργό, στην παρουσία εκπαιδευτικών οργανώσεων, οργανωμένων γονέων, της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου καθώς και της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, κατέγραψε τη σοβαρότητα της κατάστασης και κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, στο πλαίσιο της σύσκεψης λέχθηκε από αρμόδια πηγή του Υπουργείου ότι σήμερα υπάρχουν 35 περιπτώσεις παιδιών σε σχολεία, τα οποία εκδηλώνουν ακραία παραβατική συμπεριφορά.

Όσον αφορά τα σημεία, στα οποία συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιθυμεί να ενισχύσει τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου έναντι στα περιστατικά βίας είναι τα ακόλουθα:

  1. Ανάγκη αύξησης του αριθμού των συμβούλων.
  2. Άμεση παρέμβαση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης και της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στις περιπτώσεις που εμφανίζονται σε ένα σχολείο.
  3. Να υπάρχει καταγραφή και ενημέρωση του ιστορικού παιδιών με παραβατικές συμπεριφορές όταν αλλάζουν εκπαιδευτική βαθμίδα, ούτως ώστε το σχολείο να γνωρίζει αλλά και να μπορεί να βοηθά την κάθε περίπτωση.
  4. Να δοθεί έμφαση ώστε να γίνεται με ορθό τρόπο η παιδονομία εκπαιδευτικών κατά τα διαλείμματα.
  5. Να ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος που έχει ψηφιστεί από το 2020 αλλά ακόμη βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω νόμος παρουσιάζει κενά σε ορισμένα σημεία, τα οποία αναμένεται να επανεξεταστούν.
  6. Να ενεργοποιούνται άμεσα όλες οι ομάδες που λειτουργούν εσωτερικά σε μια σχολική μονάδα ούτως ώστε να αντιμετωπίζεται η κάθε περίπτωση που προκύπτει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο στοχεύει ιδιαίτερα στην πρόληψη και δη, από μικρές σχολικές ηλικίες, ούτως ώστε να μη διαιωνίζονται παραβατικές συμπεριφορές παιδιών όσο μεγαλώνουν και αλλάζουν εκπαιδευτική βαθμίδα. Εξ ου και προτίθεται όπως εντάξει παρεμβατικό πρόγραμμα από την προδημοτική κιόλας εκπαίδευση.

    Όπως πληροφορείται το philenews, οι φορείς θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντική και η συνεργασία με άλλες κρατικές Υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παιδιών διαφόρων ηλικιών, τα οποία βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι. Αυτό εμποδίζει το σχολείο να έχει μια αποτελεσματική παρέμβαση στα παιδιά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί από μόνο του να ενδυναμώσει και να βοηθήσει τα παιδιά που το χρειάζονται.

πηγή: Philenews