40 Νέοι καθάρισαν παράνομο σκουπιδότοπο στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

40 Εθελοντές από τον  Φιλοδασικό Σύνδεσμο Αγρού και την οργάνωση νεολαίας Υouth Dynamics καθάρισαν  ένα παράνομο σκουπιδότοπο που βρίσκεται κοντά στον Αγρό. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος  που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Ανάμεσα σε άλλα  οι νέοι μάζεψαν πλαστικά, μέταλλα, ξύλα και γυαλιά. Τα πλαστικά μπουκάλια, χαρτόνια, γυαλιά, τενεκεδάκια αλουμινίου και πλαστικές τσάντες έχουν διαχωριστεί ανά κατηγορία και μεταφερθεί στο σημείο ανακύκλωσης της κοινότητας.  Με την δράση τους αυτή οι νέοι έδειξαν τον εθελοντισμό τους και την αλληλεγγύη προς το περιβάλλον.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει αποκτήσει εμβληματική σημασία στον αγώνα για την προστασία του πλανήτη. Ετησίως τιμάται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Τι μέρες αυτές πραγματοποιούνται δράσεις και εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την προστασία του πλανήτη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και την ενεργοποίηση των κυβερνήσεων για νέες, περισσότερες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Το 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που είχε πραγματοποιηθεί στη σουηδική πρωτεύουσα Στοκχόλμη (Διάσκεψη της Στοκχόλμης) το 1972 και η οποία οδήγησε στη δημιουργία του UNEP και στον ορισμό της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Το σύνθημα «Μόνο Μία Γη» που προκρίθηκε φέτος, τονίζει την ανάγκη η ανθρωπότητα να ζει στο εξής βιώσιμα και σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το σύνθημα αυτό ήταν και το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης πριν από 50 χρόνια και υιοθετήθηκε και φέτος, για να επισημάνει πως, μισό αιώνα μετά ισχύει ακόμη στο έπακρο και πρέπει να είναι η σταθερά των δράσεών μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής: Αυτός ο πλανήτης είναι μοναδικός, για την ανθρωπότητα είναι το μοναδικό της σπίτι και είναι ύψιστη προτεραιότητα και απόλυτη ανάγκη, να διαφυλαχθούν όσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα γίνεται οι πεπερασμένοι φυσικοί του πόροι.

Youth Dynamics