Ελλάδα: 4000 μεταλλωρύχοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης

{loadposition ba_textlink}

Έφτασαν νωρίς το πρωί σήμερα στην Αθήνα, ύστερα από σχεδόν ολοήμερο ταξίδι οδικώς, με 82 λεωφορεία από την Χαλκιδική, στη βόρεια Ελλάδα, περισσότεροι από 4000 μεταλλωρύχοι, για να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τις συμβάσεις για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Κασσάνδρας, με κίνδυνο να κλείσουν τα μεταλλεία και να μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

Οι μεταλλωρύχοι, που συνοδεύονται από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και εκφράζουν ελπίδα ότι ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Παναγιώτης Λαφαζάνης, «θα καταδεχτεί να συναντηθεί μαζί μας».

Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Χαλκιδική, είπε ότι η Eldorado Gold, η καναδική εταιρεία, που ισχυρίζεται ότι έχει επενδύσει περίπου 1 δις ευρώ στα μεταλλωρυχεία, «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει».

Οι μεταλλωρύχοι σχεδιάζουν και πορεία προς τη Βουλή, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων.

Η διαμαρτυρία τους, όπως οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει, θα κορυφωθεί με το στήσιμο 75 σκηνών στην Πλατεία Συντάγματος, όπου θα καταλύσουν 150 άτομα. Η κατασκήνωση , λένε οι μεταλλωρύχοι, δεν θα είναι προσωρινή, αφού οι 150 εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος έως ότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώσει δημόσια ότι η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός που είναι θυγατρική κατά 95% της καναδικής Eldorado Gold), θα συνεχιστεί κανονικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε όσο χρειαστεί», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Γιώργος Χατζής, ο οποίος στο ενδεχόμενο να παρεμποδιστεί η… κατασκήνωση, απαντά: «Εδώ η κ. Κωνσταντοπούλου άφησε τους αντιεξουσιαστές να φτάσουν μέχρι τη Βουλή, λέγοντας ότι η διαμαρτυρία είναι συνταγματικό δικαίωμά τους… Κι εμείς να διαμαρτυρηθούμε θέλουμε».

Εν τω μεταξύ, από χθες κινητικότητα υπάρχει και στο άλλο στρατόπεδο , εκείνο μερίδας πολιτών που αντιδρούν στη λειτουργία των ορυχείων και ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική για περιβαλλοντικούς λόγους, ετοιμάζουν αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οδό Πανεπιστημίου, στις 6 το απόγευμα.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) καλεί τους πολίτες της περιοχής “να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον κόσμο που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια κατά της μεταλλουργίας χρυσού», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ