5.714% αύξηση στην κοκαΐνη – Σοκαρούν στοιχεία της ΥΚΑΝ

Σοκάρουν τα στοιχεία φέτος των υποθέσεων αλλά και των κατασχέσεων ναρκωτικών, μετά τα κτυπήματα κατά των κυκλωμάτων από την ΥΚΑΝ. Η τρομερή αύξηση που παρατηρείται στη ζήτηση έχει εντείνει τις προσπάθειες για εισαγωγή ναρκωτικών, με την Υπηρεσία Καταπολέμησης να καταφέρνει γερά πλήγματα στους λαθρεμπόρους. Από τον ιστό των ναρκωτικών δεν γλύτωσαν και ανήλικοι, αφού σε ένα χρόνο εντοπίστηκαν 60 πρόσωπα ηλικίας 14-18 ετών, είτε ως θύματα εμπόρων, είτε ως χρήστες, είτε και ως μικροδιακινητές. 

Ενδεικτικό της τραγικής και συνάμα ανησυχητικής κατάστασης, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΚΑΝ, είναι το γεγονός ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 παρατηρείται αύξηση στις ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν κατά 5.714%, κάτι που δεν καταγράφηκε ποτέ στο παρελθόν. Ήτοι, από τα 149 γρ. που κατασχέθηκαν την ίδια περίοδο πέρσι, έφτασαν τα οκτώ κιλά και 664 γρ. φέτος. Αύξηση κατά 84% καταγράφεται και στις κατασχέσεις κάνναβης, ενώ για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι αστυνομικοί της ΥΚΑΝ εντόπισαν ένα κιλό και 650 γρ. του ναρκωτικού μύκονος υπνοφόρος, ένα από τα πλέον παραισθησιογόνα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, φέτος παρατηρείται αύξηση των διεγερτικών και παραισθησιογόνων ουσιών, εκτός από τα παραδοσιακά ναρκωτικά που είναι η κάνναβη.

Όπως δήλωσε στον «Φ», η αύξηση των κατασχέσεων οφείλεται στην έντονη δραστηριοποίηση των μελών της ΥΚΑΝ καθώς και στην καλύτερη αξιολόγηση και ανάλυση των πληροφοριών. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση με αυστηρότερους ελέγχους στις πύλες εισόδου στη Δημοκρατία (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και οδοφράγματα).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης με τα αλλεπάλληλα κτυπήματα κατά των εμπόρων ναρκωτικών είναι πως σε έξι ώρες προχθές, συνελήφθησαν έξι πρόσωπα σε τρεις υποθέσεις και κατασχέθηκαν 8,5 κιλά κάνναβης και δυόμιση κιλά κοκαΐνης. Λόγω της τρομερής ζήτησης και προσφοράς που υπάρχει φέτος λόγω και της χαλάρωσης των μέτρων από την πανδημία, η ΥΚΑΝ είναι σε στενή επαφή με την Αρχή κατά των Εξαρτήσεων, ώστε να μελετηθούν τα νέα δεδομένα και αν χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί το στρατηγικό σχέδιο κατά των ναρκωτικών.

πηγή: Philenews