5 λόγοι για να υιοθετήσετε έναν ημίαιμο σκύλο

Μπορεί συχνά να γράφουμε για συγκεκριμένες φυλές σκύλων, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγαπάμε όλα τα χνουδωτά πλάσματα, το καθένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Είναι σημαντικό, όμως, να μην ξεχνάμε τους ημίαιμους φίλους μας. Είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε αν πρέπει να υιοθετήσετε έναν σκύλο ράτσας ή έναν ημίαιμο σκύλο. Αν αμφιταλαντεύεστε και τείνετε προς το να υιοθετήσετε ένα ημίαιμο σκυλάκι, είμαστε εδώ για να σας δώσουμε 5 καλούς λόγους να πάρετε αυτή την απόφαση:

1. Πλεονεκτήματα σχετικά με την υγεία του

Υπάρχουν διάφορες γενετικές ασθένειες που συχνά σχετίζονται με συγκεκριμένες φυλές. Οι ημίαιμοι σκύλοι προκύπτουν από το ζευγάρωμα σκύλων από διαφορετικές φυλές, ή άλλων ημίαιμων σκύλων. Όπως είναι επόμενο, οι σκύλοι αυτοί παρουσιάζουν μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία, καθώς φέρουν χαρακτηριστικά από παραπάνω από μία φυλές. Γι’ αυτό το λόγο, χαρακτηρίζονται από το λεγόμενο «υβριδικό σθένος», δηλαδή μειώνεται ο κίνδυνος να κληρονομήσουν παθήσεις που τείνουν να εμφανίζονται σε συγκεκριμένες φυλές. Φυσικά, ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται τελείως, καθώς είναι δυνατό ένας ημίαιμος σκύλος να κληρονομήσει κάποια ασθένεια από τους καθαρόαιμους προγόνους του.

Ακόμα, η γενετική ποικιλομορφία διαφαίνεται στα χαρακτηριστικά των ημίαιμων σκύλων, τόσο στα εμφανισιακά όσο και στης συμπεριφοράς τους. Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κανένα ημίαιμο σκυλάκι δεν είναι ίδιο με το άλλο.

Υπάρχει, μάλιστα, και η επιλογή του να υιοθετήσει κανείς ένα «Designer breed», δηλαδή έναν σκύλο «designer». Αυτή η πιθανότητα αναφέρεται σε σκύλους που προέρχονται από γονείς διαφορετικών – αλλά συγκεκριμένων – φυλών, με σκοπό να φέρουν συνδυαστικά χαρακτηριστικά εμφάνισης και συμπεριφοράς και από τις δύο φυλές. Έτσι, τα χαρακτηριστικά των ημίαιμων αυτών σκυλιών, συχνά μπορούν να προβλεφθούν έτσι ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την φροντίδα της υγείας του σκύλου σας. Προσπαθήστε να ενημερωθείτε κατάλληλα για τυχόν γενετικές προδιαθέσεις του ζώου που θα υιοθετήσετε, και να εκπαιδεύσετε κατάλληλα «το πιο καλό παιδί». Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε σχετικά με τους ημίαιμους σκύλους πριν επιλέξετε να πάρετε έναν, αλλά είμαστε σίγουρες ότι δεν θα μετανιώσετε την απόφαση αυτή, καθώς θα γεμίσει, για ακόμα μια φορά, το σπίτι σας με αγάπη, αγκαλιές, και φυσικά τρίχες.

Όταν υιοθετήσετε το ημίαιμο σκυλάκι σας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να το τσιπάρετε (σε περίπτωση που το ζώο δεν σας δόθηκε ήδη τσιπαρισμένο), να συζητήσετε την κατάλληλη περίοδο για στείρωση, και να το εμβολιάσετε ενάντια στις πιο επικίνδυνες σκυλοασθένειες.

2. Πλεονεκτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά του

Οι ημίαιμοι σκύλοι ενδέχεται να παρουσιάσουν πιο ισορροπημένη και προσαρμόσιμη συμπεριφορά από αρκετές καθαρόαιμες φυλές, καθώς κληρονομούν διαφορετικά και συχνά συμπληρωματικά χαρακτηριστικά και από τους δύο γονείς.

3. Χαμηλότερο κόστος

Αναμφισβήτητα είναι πολύ ακριβότερο να αγοράσει κανείς έναν καθαρόαιμο σκύλο από το να υιοθετήσει έναν ημίαιμο – εκτός αν ο ημίαιμος ανήκει σε κάποια ακριβή φυλή designer. Λόγω της συχνά καλύτερης υγείας τους, οι ημίαιμοι σκύλοι ενδέχεται να έχουν και χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος.

4. Ιδιαίτερη εμφάνιση

Ενώ οι περισσότεροι καθαρόαιμοι σκύλοι μοιάζουν σχετικά με τα υπόλοιπα μέλη της φυλής στην οποία ανήκουν, οι ημίαιμοι συχνά έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση, και είναι σπάνιο να μοιάζουν μεταξύ τους. Πολλά ημίαιμα σκυλάκια παρουσιάζουν τέτοια ποικιλομορφία στα χρώματα, στο τρίχωμα, στο μέγεθος και στα χαρακτηριστικά του προσώπου, που μπορεί να σας εκπλήξουν. Σίγουρα, όμως, θα σας κάνουν να τα λατρέψετε για τη μοναδικότητά τους.

5. Θα σώσετε τη ζωή του

Οι περισσότεροι σκύλοι που βρίσκονται σε καταφύγια ή στο δρόμο είναι ημίαιμοι. Δίνοντας ένα ζεστό σπιτικό σε έναν ημίαιμο σκύλο, δεν σώζετε μόνο τη δική του ζωή, αλλά εμπλουτίζετε και τη ζωή της οικογένειάς σας, εντάσσοντας σε αυτήν ένα υπέροχο πλάσμα που θα νιώθει για εσάς αμέριστη αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Πηγή: topetmou.gr./Στέλλα Πανοπούλου