Αφρική: Βρέθηκε γιαούρτι ηλικίας 7.000 ετών

Το γιαούρτι, που αποτελεί βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, φαίνεται πως δεν είναι διαπίστωση του σύγχρονου κόσμου. Είναι πολύ πιθανό να το είχαν ενταγμένο στις διατροφικές τους συνήθειες Βορειοαφρικανοί πριν από 7.000 χρόνια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ίχνη λιπαρών ουσιών από γαλακτοκομικά προϊόντα σε κεραμικά θραύσματα, γεγονός που πιθανόν υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανέλυσαν την κεραμική από τη βραχοσκεπή Τακαρκόρι –στην οροσειρά Ακακούς της νοτιοδυτικής Λιβύης-, η οποία χρονολογείται από το 5200 έως το 3000 π. Χ. Αν και σήμερα αποτελεί τμήμα της Σαχάρας, πριν από 7.000 χρόνια ήταν καταπράσινο, με βλάστηση που μπορούσε να συντηρήσει γαλακτοφόρα ζώα.

Στη βραχοσκεπή Τακαρκόρι, καθώς και σε άλλες παρόμοιες τοποθεσίες της περιοχής, υπάρχουν  βραχογραφίες με ζωηρά και ποικίλα χρώματα, που απεικονίζουν βοοειδή, κάποια με μαστούς, ακόμα και παραστάσεις ανθρώπων που αρμέγουν αγελάδες. Η χρονολόγησή τους ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι ερευνητές μελέτησαν 81 θραύσματα, από τα οποία τα 29 περιείχαν λίπη και περίπου τα μισά από αυτά λιπαρές ουσίες από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στις ίδιες θέσεις, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τμήματα οστών από εξημερωμένα βοοειδή, ωστόσο τα ευρήματα αυτά δεν δείχνουν αν τα χρησιμοποιούσαν για κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα ή για κάτι άλλο.

Για περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις  διαβάστε στο 24h.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μου.