Επενδύσεις μαμούθ ξένων στην υγεία

Έντονη κινητικότητα με επενδυτικό-οικονομικό ενδιαφέρον, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στον τομέα της υγείας. Νοσηλευτήρια αναβαθμίζονται ή αλλάζουν χέρια ενώ προγραμματίζεται η ανέγερση νέων με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Το σημαντικό είναι ότι σε όλη αυτή την κινητικότητα πρωταγωνιστές είναι αλλοδαποί που βλέπουν ότι η επένδυση στην υγεία σε ένα χώρο όπως είναι η Κύπρος έχει πολλές προοπτικές.

Τελευταία πράξη στο όλο κεφάλαιο ήταν η αλλαγή ιδιοκτησίας του γνωστού νοσηλευτηρίου της Λευκωσίας ‘Απολλώνειο». Tο νοσοκομείο πέρασε σε χέρια Αμερικανών επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα  υπογράφηκε η συμφωνία για εξαγορά του Απολλώνειου από το αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικό fund CVC Capital Partners. Οι προθέσεις των αμερικανών επενδυτών του fund CVC Capital Partners κοινοποιήθηκαν εξαρχής, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στο ΔΣ του νοσοκομείου πριν από περίπου έξι μήνες και οι διαπραγματεύσεις γίνονταν κάτω από άκρα μυστικότητα.

Το fund CVC Capital Partners μέσω του Hellenic Healthcare Group, έχει υπό τον έλεγχο του έξι θεραπευτήρια στην Ελλάδα: το «Υγεία», το Metropolitan Hospital, το «Μητέρα», το Metropolitan General (πρώην Iaso General) το μαιευτήριο «Λητώ» και το Creta InterClinic, καθώς και την εταιρεία Y-Logimed, που ασχολείται με την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB. Επίσης έχει αποκτήσει την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το fund έδειξε το ενδιαφέρον του για το «Απολλώνειο» το 2018 αλλά το θέμα έκλεισε μόλις πριν τρεις μήνες.

Δυναμικό μπάσιμο στην κυπριακή αγορά του τομέα της υγείας φαίνεται να επιχειρεί ξανά το αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners, αφού μετά την πρόσφατη εξαγορά του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε Κύπρο και Ελλάδα το θέλουν να… κλείνει το μάτι και στο  Αρεταίειο.

Τα νέα νοσοκομεία από ξένους

Μόλις πριν τρεις μήνες η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα ανακοίνωσε το ενδιαφέρον ξένων για ανέγερση νοσοκομείακού συγκροτήματος στην περιοχή του δήμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, το νέο νοσοκομείο με την επωνυμία «Hadassah Hospital Cyprus»,  θα είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κύπρο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ενώ παράλληλα θα ανεγερθεί κέντρο  αποκατάστασης το «Ηadassah Rehabilitation Center» και κέντρο αυτόνομης υποβοηθούμενης διαμονής «Assisted Living Center». Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται ότι θα  δημιουργηθούν περισσότερες από 1,500 θέσεις εργασίας.

Αλλά και παλαιότερα είχε ανακοινωθεί μια αντίστοιχη μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχής της Έγκωμης.  Αφορά ιδιωτική Νοσοκομειακή Μονάδα μαζί με ένα μοντέρνο Κέντρο Αποκατάστασης, τα οποία θα ανεγερθούν δυτικά της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης (έναντι γραφείων Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού). Η σύμπραξη για την υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου γίνεται με επενδυτές από το εξωτερικό.

Το νέο πενταόροφο ιατρικό κέντρο συνολικού μεγέθους 24,000τ.μ. θα κατασκευαστεί σε γη η οποία ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε προνομιακή τοποθεσία στην Έγκωμη, δίπλα από την κρατική έκθεση, και το κόστος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 55  εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουάριου 2022 με το «soft opening» να προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο του 2024.

 Το κέντρο αποκατάστασης θα διαθέτει ένα από τα πληρέστερα και πιο σύγχρονα τμήματα Ρομποτικής Αποκατάστασης, εφάμιλλο των πιο εξελιγμένων κέντρων διεθνώς, όπου θα παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας.

Το Νοσοκομειακό κομμάτι του έργου δυναμικότητας 145 κλινών θα διαθέτει πέραν των 60 ιατρείων, υβριδικά χειρουργεία, χώρους αναμονής και τμήμα πρώτων βοηθειών.

Όπως είχε ανακοινωθεί, για την ανάπτυξη έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και έχουν κατατεθεί από τα  μέσα του 2020 στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, με στόχο την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων οικοδομικών αδειών μέχρι το τέλος του έτους.  Στην ανακοίνωση αναφέρετο ότι για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά της Κύπρου έχει υπογραφεί συμφωνία με διεθνή εταιρεία του εξωτερικού (international Operator) για την διαχείριση του Νοσοκομείου και του Κέντρου Αποκατάστασης.  Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται με επιτυχία πέραν των 120 νοσοκομειακών μονάδων και κέντρων αποκατάστασης στην Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή και η κάθοδος της στην Κύπρο θα αποτελέσει game-changer στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας στη Μεγαλόνησο.