Γιατρός στην Κύπρο κατηγορείται για απάτη με εμβόλια Covid

Υπόθεση απάτης για το ποσό των 300.000 δολαρίων με επίκεντρο την Κύπρο και αντικείμενο εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καταγγέλθηκε στην Interpol. Η καταγγελία έγινε σε βάρος ιατρού ρωσικής καταγωγής που είναι Κύπριος υπήκοος αλλά και μόνιμος κάτοικος του νησιού μας, όπου ασκεί και ιατρική.

 

Ωστόσο, η παράδοση για τα εμβόλια, σύμφωνα πάντα με τους παραπονούμενους, μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Υποστηρίζουν ταυτόχρονα ότι ο γιατρός επικαλείτο διάφορους λόγους για τη μη παράδοση των εμβολιαστικών δόσεων. Ταυτόχρονα -και σύμφωνα πάντα με τα όσα του καταλογίζονται- δεν ανταποκρίθηκε όταν του ζητήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα, από τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα.

Όλες οι πιο πάνω θέσεις της παραπονούμενης εταιρείας έχουν συμπεριληφθεί σε καταγγελία της στην Interpol Καμερούν που έγινε στις 21 Μαρτίου του 2021. Στο σχετικό έγγραφο που εξασφάλισε ο «Φ» και παρουσιάζει στο παρόν δημοσίευμα, καταγράφονται και λεπτομέρειες για την αρχική συμφωνία που έγινε μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών, αλλά και τα αδικήματα, στα οποία βάσει των θέσεων που προβάλλονται, υπέπεσε ο γιατρός και η εταιρεία του.

Αγωγή στην Κύπρο

Η υπόθεση έχει λάβει και το δρόμο της Δικαιοσύνης στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, τους προηγούμενους μήνες του τρέχοντος έτους έχει καταχωρηθεί αγωγή σε βάρος του εν λόγω γιατρού και της εταιρείας του, για απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και απάτη, καθώς και για συνωμοσία προς καταδολίευση και αθέμιτο πλουτισμό.

Η ενάγουσα εταιρεία από το Καμερούν, μεταξύ άλλων, αιτείται προς το δικαστήριο:

• Δήλωση και/ή απόφαση ότι ο γιατρός και η εταιρεία του προέβησαν σε ψευδείς παραστάσεις σε βάρος της ενάγουσας για να προμηθεύσουν στην τελευταία εμβόλια έναντι του ποσού των 300.000 δολαρίων.

• Διάταγμα με το οποίο η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών να κηρυχθεί άκυρη εξ υπαρχής.

• Δήλωση και/ή απόφαση ότι οι εναγόμενοι πλούτισαν αθέμιτα σε βάρος της ενάγουσας και ότι κατέχουν την υποχρέωση αποκατάστασης επιστέφοντας στην ενάγουσα το ποσό των 300.000 δολαρίων.

• Ειδικές και γενικές αποζημιώσεις.

Για τον στρατό

Ο ρωσικής καταγωγής ιατρός, μέσω κυπριακής εταιρείας του, φέρεται να παρουσιάστηκε σε αντίστοιχη στο Καμερούν, η οποία με τη σειρά της εκπροσωπούσε την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας και ο ιατρός πρόβαλε τη θέση ότι μπορούσε να τους προμηθεύσει με εμβόλια «Sputnik V» για αναχαίτιση της νόσου Covid-19.

Η εταιρεία από το Καμερούν ζητούσε εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τη χορήγηση τους στην επικράτεια του Καμερούν συμπεριλαμβανομένου και του στρατού της χώρας. Αφού πρώτα η εταιρεία του ιατρού φέρεται να έλαβε $300.000 με έμβασμα σε λογαριασμό σε Κυπριακή Τράπεζα από τον Μάιο του 2021, καθυστερούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανάλαβε, γεγονός που δημιούργησε εύλογες υποψίες στους αγοραστές. Οκτώ μήνες από την πληρωμή της προκαταβολής ο γιατρός φέρεται να δήλωνε αδυναμία να παραδώσει τα εμβόλια, αλλά και να αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα. Ακολούθησαν τα ένδικα μέτρα στην Κύπρο (βλ. αγωγή) κατά τον Ιανουάριο.

Υπό το μικροσκόπιο του ΠΙΣ ο γιατρός

Πληροφορίες μας από αρμόδια πηγή αναφέρουν ότι ο ιατρός είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ και βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Εδώ και περίπου έναν χρόνο φέρεται να καταγγέλθηκε από τις ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στον ΠΙΣ, για αθέμιτες πρακτικές θεραπείας σε ασθενείς.

Η υπόθεση εξετάζεται από την επιτροπή δεοντολογίας του ΠΙΣ, η οποία μετά την προκαταρκτική έρευνα έχει διορίσει ερευνώντα λειτουργό. Ανάλογα με τα ευρήματα του τελευταίου, θα ξεκαθαριστεί κατά πόσον η υπόθεση θα προωθηθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου για περαιτέρω μέτρα.

philenews