Οι χειρότεροι κωδικοί πρόσβασης του 2013

Ο κατασκευαστής της εφαρμογής “Splashdata 123456”, αποκάλυψε ότι ο κωδικός “123456” ήταν ο πιο εύκολος για να μαντέψει κάποιος, ανάμεσα στα 25 χειρότερα passwords του 2013.

Παράλληλα, θα καταρτίσει την λίστα από τα αρχεία του, τα οποία περιέχουν τα εκατομμύρια κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης, σε μια προσπάθεια να κάνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο.

Ο συγκεκριμένος αριθμητικός κωδικός απέσπασε την πρωτιά, αφήνοντας πίσω του άλλους κωδικούς, όπως «querty» και «abc123».

Ένατη στον εν λόγω κατάλογο είναι η φράση “iloveyou”, που ακολουθείται από τους «μαϊμού», «ηλιοφάνεια» και «πριγκίπισσα».

Ο κωδικός «adobe123» εμφανίστηκε επίσης ψηλά στη λίστα, λόγω της επίθεσης στον κυβερνοχώρο της εταιρείας τον Οκτώβριο.

Ο CEO της Splashdata, Morgan Slain, δήλωσε: “Όπως πάντα, ελπίζουμε ότι με μεγαλύτερη δημοσιότητα για το πόσο επικίνδυνο είναι να χρησιμοποιούνται αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης, περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να λαμβάνουν απλά βήματα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους με τη χρήση ισχυρότερων κωδικών πρόσβασης και τη χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για διαφορετικές ιστοσελίδες”.

Η εταιρεία ενημέρωσε τους καταναλωτές ή τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε από τους κωδικούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο να τους αλλάξουν άμεσα.

Πρότεινε επίσης τη χρήση κωδικών πρόσβασης οκτώ ή περισσότερων χαρακτήρων και τη χρησιμοποίηση μικτών τύπων χαρακτήρων.

 

Πηγή: mirror.co.uk