Έκπληκτος ο Ν. Παπαδόπουλος από τις δηλώσεις Δημητριάδη

Πρόσθεσε επίσης ότι Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν «ως να βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο». Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη ότι «έχει αποδεχθεί όλες τις εισηγήσεις της Τρόικας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με πάρα πολύ λίγες εξαιρέσεις», ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε «έκπληξη».

«Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει μία ανάγκη μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εμείς υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να βελτιωθεί ακόμα περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της εποπτείας του τραπεζικού τομέα» είπε σε δηλώσεις του στη Βουλή, προσθέτοντας ότι οι εισηγήσεις της Τρόικας πρέπει να εξεταστούν «με πάρα πολύ προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου αντιπροσωπεύει σήμερα το 42% του ΑΕΠ της Κύπρου».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η ΕΚΤ έχει δυσανασχετήσει με την ΚΤ της Κύπρου». Υπάρχουν εκθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, που έχουν παρουσιαστεί στο ΔΣ της ΕΚΤ οι οποίες καταδεικνύουν ότι «δεν είναι ικανοποιητική η αντίδραση της ΚΤ στις εκκλήσεις της ΕΚΤ για περαιτέρω συζήτηση και για περαιτέρω πληροφορίες που επιζητούνται για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

Είπε τέλος, ότι η βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα πρέπει να διαφυλαχθεί, γιατί αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση «τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα του κράτους μας θα την πληρώσει ευρύτερα η οικονομία και οι εργαζόμενοι».

Πηγή: ΚΥΠΕ