Συμφωνία επί των βασικών αρχών του ΓεΣΥ με την Τρόικα


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με την Τρόικα, δηλώνοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το απόγευμα ότι έχουν συμφωνήσει με την Τρόικα επί των βασικών αρχών του ΓΕΣΥ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Υπουργός αναπτύσσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Τρόικα, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου μνημονίου, όσον αφορά τα στάδια υλοποίησης του ΓΕΣΥ, η πλήρης εφαρμογή του οποίου, όπως είπε, θα είναι την 1η Ιουλίου του 2016.

Ως προς το τι θα χρειασθεί να δαπανηθεί για το ΓΕΣΥ, ο Υπουργός δήλωσε ότι και για τα θέματα αυτά υπήρξε η επί των αρχήν συμφωνία με την Τρόικα και ότι οι εκτιμήσεις για τη συνολική δαπάνη φθάνουν το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ, με συνδρομές 2,1% επί των εισοδημάτων εκάστου μισθωτού, 2,2% οι εργοδότες επί των καταβαλλομένων μισθών και 4,25% το κράτος. Εισφορές θα καταβάλλουν και οι συνταξιούχοι, ενώ οι παροχές υγείας θα είναι δωρεάν για τους ανέργους και τα παιδιά.

Δίδοντας στους δημοσιογράφους περισσότερο αναλυτικές πληροφορίες για τα χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί “όπως ενταχθεί στο νέο Μνημόνιο ότι το ΓΕΣΥ θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρεις φάσεις, με την 1η φάση να ξεκινά την 1η Ιουλίου 2015 με Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή επισκέψεις στον οικογενειακό ιατρό και σε παιδιάτρους”.

Η 2η φάση ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα καλύπτονται πρόσθετες υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε όλες τις ειδικότητες των ειδικών ιατρών, καθώς και την κάλυψη των φαρμάκων.

“Στην 3η φάση, την 1η Ιουλίου 2016”, δήλωσε ο κ. Πατσαλής, θα υπάρξει η πλήρης εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η οποία θα περιλαμβάνει, επιπροσθέτως, όλες τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, νοσηλεία εσωτερικών ασθενών και άλλα”.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ