Σε 48 ώρες κρίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο κυπριακό μνημόνιο

Η 13η Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν θα είναι μια ημερομηνία πολύ σκληρής πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Λευκωσία, το ΔΝΤ και την Γερμανία με τους συμμάχους της.


Διαβάστε επίσης για τη διάλυση της στεγαστικής πολιτικής λόγω Μνημονίου. Διαβάστε ακόμα πολιτικές τοποθετήσεις για το διάγγελμα του Προέδρου.


Η κυβέρνηση από τώρα θα πρέπει να οργανώνει τις γραμμές αντίστασης και να εκμεταλλευθεί την θέση της Γαλλίας να «κλειδώσει» άμεσα η βοήθεια προς την Κύπρο. Είναι βέβαιο πια πως το κυπριακό μνημόνιο θα καθορίσει και τις εξελίξεις σε μεταγενέστερο στάδιο ακόμη για την ίδια την δομή της Τρόικα. 

Η Λευκωσία θα πρέπει από τώρα να θέσει στο τραπέζι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης όταν δημιουργηθεί. Θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την συγκυρία πως και η Ισπανία ζητά 40δις μόνο για τις τράπεζες, χωρίς μνημόνιο. 

Φαντάζει σχεδόν απίθανο στις 13 Δεκεμβρίου να καταλήξουμε σε συμφωνία. Η έκθεση της Pimco από μόνη της θα χρειάζεται μελέτης, με το χρονικό περιθώριο των 5 ημερών να φαντάζει ιδιαίτερα μικρό. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν το χρέος της Κύπρου είναι μη βιώσιμο δεν θέλει να συμμετάσχει στην δανειοδότησή της. Εάν συμβεί αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται περίπου 5,5δις ευρώ για να συμπληρωθούν τα 17,5δις που σήμερα χρειαζόμαστε (με τις τράπεζες να θέλουν 10δις).

Το ΔΝΤ εδώ και καιρό θέλει να αποχωρήσει από την Τρόικα καθώς θεωρεί πως δεν είναι ο ρόλος του να σώζει τις τράπεζες της Ευρώπης. Η πολιτική μάχη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο εάν τελικά το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο κυπριακό μνημόνιο τότε είναι βέβαιο ότι ανοίξει διάπλατα η πόρτα της αποχώρησής του.  

Η γαλλική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών κ. Μοσχοβισί περί συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Κύπρου, δεν έπεσε τυχαία στο τραπέζι. Η Κύπρος ζήτησε 5δις ευρώ από την Μόσχα η οποία δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει αλλά μόνο μέσω Ευρώπης. 

Και μέσα σε όλα υπάρχει η Γερμανία και οι σύμμαχοί της. Τα θέματα της διαφάνειας για το ξέπλυμα χρήματος και του Εταιρικού φόρου είναι βέβαιο ότι θα τα βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Και εδώ πρέπει να δοθεί μια δεύτερη μεγάλη πολιτική μάχη. 

Την ίδια ώρα εάν το χρέος είναι μη βιώσιμο, είναι βέβαιο ότι η Cyta και η Αρχή Λιμένων πηγαίνουν προς ιδιωτικοποίηση, χωρίς να αποκλείεται, να ζητηθεί από σήμερα τόσο από ΔΝΤ όσο και από τους «σκληρούς» εταίρους μας.   

Η Κύπρος μπήκε σε ένα πολύ δύσκολη πολιτική μάχη. Έχει την ευκαιρία να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το θέμα είναι αν μπορεί.