Βουλή: Αναπομπή για τον ένα από τους δύο νόμους

{loadposition ba_textlink} 

 

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε τελικά αποδεκτή κατά πλειοψηφία την πρώτη αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νομοθέτημα ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014).

 

Υπέρ τοποθετήθηκαν 28 Βουλευτές, 24 εναντίον ενώ 4 Βουλευτές απήχαν της ψηφοφορίας.

 

Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014) αφορούσε το δικαίωμα των δανειοληπτών να καταγγέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα τραπεζικά ιδρύματα για παραβίαση των κώδικα δεοντολογίας που αφορά αναδιαρθρώσεις δανείων,

 

Ομόφωνα απορρίφθηκε η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον περί της Κεντρικής Τράπεζας (Τροποποιητικός Νόμος του 2014), που παρέχει την δυνατότητα της εποπτικής αρχής να παρεμβαίνει σε περίπτωση μαζικών εκποιήσεων.

 

Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία ξαναψήφισε τροποποιημένο κείμενο σε νόμο.

 

14:23

Ψήφισμα των βουλευτών για την αναπομπή του δεύτερου νομοσχεδίου

55 εναντίον της αποχής, 0 υπέρ, 0 αποχές

14:15

Ψήφισμα των βουλευτών για την αναπομπή του πρώτου νομοσχεδίου

28 υπέρ της αναπομπής, 23 κατά και 4 βουλευτές τήρησαν αποχή

13:15

Η διακοπή συνεχίζεται.

Το ΑΚΕΛ, το Κίνημα Οικολόγων και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ήγειραν ζήτημα συνταγματικής τάξης και εξω- κανονιστικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου σε εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου έθεσε εισήγηση να τεθεί σε ψηφοφορία πριν από την τοποθέτηση της Ολομέλειας επί των αναπομπών, η πρότασή του να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διαβούλευση ο νόμος περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η ερμηνεία του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής είναι εξουσία που ασκεί ο Πρόεδρος ή ο προεδρεύων του σώματος.

13:02

Δέκα λεπτά διάλειμμα για συζήτηση μεταξύ των βουλευτών για ενδεχόμενο αναβολής.

13:00

Ζητειται αναβολή της Ολομέλειας μέχρι την Δευτέρα

12:25

Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους του ΔΗΣΥ: “Θα συνταχθούμε με τις υπόλοιπες δυνάμεις και δεν δεχόμαστε την αναπομπή του δεύτερου νομοσχεδίου. Για το πρώτο προτείνουμε να το στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

“Η κυβέρνηση μας είναι υπεύθυνη να βγάλει αυτή τη χώρα από την κρίση.  Η χώρα δίνει αγώνα σταθεροποίησης και όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της χώρας.  Δικαιολογημένα εκφράζονται οι ανησυχίες από τα υπόλοιπα κόμματα για τις τράπεζες.”

Τόνισε πως οι τράπεζες δεν εκπλήρωσσαν το καθήκον τους στο να ενημερώνουν τους εγγυητές σε δάνεια όπου ανυποψίαστοι πολίτες έμπαιναν εγγυητές σε ποσά που σήμερα είναι υπερδιπλάσια.

Οι τράπεζες έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη τους. Δεν μπορούν οι τράπεζες να μένουν στο απυρόβλητο”.

 

12:10

Άντρος Κυπριανού εκ μέρους του ΑΚΕΛ: “Κάποιοι στην Κυπριακή κοινωνία δεν έχουν επαφή με απλό κόσμο, μόνο με ανθρώπους στα σαλόνια.  Ποιό είναι το δημόσιο συμφέρον; Η επιλογή της Τρόικα; Θα καταψηφίσουμε και τις δύο αναπομπές και θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για αναστολή του κυρίου νόμου για τις εκποιήσεις”.

12:00

Άγγελος Βότσης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ: “Είναι λάθος το ότι δεν έχουμε παράλληλα πλαίσιο αφερεγγυότητας.  Σαν ΔΗΚΟ εμείς θα καταψηφίσουμε την αναπομπή του νομοσχεδίου που επιτρέπει στις τράπεζες να παρεμβαίνουν στη διαδικασία μαζικών εκποιήσεων“.

11:54

Ο κ. Νικολαίδης εκ μέρους της ΕΔΕΚ: “Και τα δύο νομοθετήματα ήταν αναγκαία για την προστασία των δανειοληπτών.  Δεν υπάρχουν επαρκεις λόγοι για να γίνουν οι αναπομπές από τον ΠτΔ“.

11:47

Οι Οικολόγοι δεν θα ψηφίσουν τα δύο νομοθετήματα.  Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη οι αναπομπές του ΠτΔ είναι “Αβάσιμες, στερούνται συνταγματικές και πολιτικής δικαιολόγησης.  Προσπαθούμε μόνο να ικανοποιήσουμε τα “καπρίτσια” των γραφειοκρατών της Τρόικας“.

11:45

Νίκος Κουτσού, Συμμαχία των Πολιτών: “”Το νομοθέτημα για την Κεντρική Τράπεζα δεν επικαλείτο κανένα συνταγματικό λόγο.  Το νομοθέτημα δεν είναι αντισυνταγματικό.  Θα απορρίψουμε την αναπομπή.”

 11:43

Άρχισε η εξέταση των αναπομπών – Θα αρχίσουν οι ομιλίες από εκπροσώπους κομμάτων.

11:22

“Όχι στο ξεπούλημα μην μας προδόσετε”.  Πλακάτ έξω από τη βουλή εν αναμονή της ψήφισης των νομοσχεδίων.

11:21

Ξεκινάει αυτή την ώρα η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

10:58

Συνεδριάζουν οι αρχηγοί των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Σε περίπτωση που βρεθεί κοινή συνισταμένη, η ολομέλεια απλά θα προχωρήσει στην ψηφοφορία για τα νομοσχέδια, διαφορετικά, τα κόμματα θα καταθέσουν τις τροπολογίες τους.

 

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Συνέρχεται σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει επί των αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα νομοθετήματα που να αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014), ο οποίος αφορά το δικαίωμα των δανειοληπτών να καταγγέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα τραπεζικά ιδρύματα για παραβίαση των κώδικα δεοντολογίας που αφορά αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και ο περί της Κεντρικής Τράπεζας (Τροποποιητικός Νόμος του 2014), που παρέχει την δυνατότητα της εποπτικής αρχής να παρεμβαίνει σε περίπτωση μαζικών εκποιήσεων.

Η συνεδρία, που θα αρχίσει στις 10:30, πραγματοποιείται ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις και ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων.