Στα τυφλά η εφαρμογή του ΓεΣΥ

{loadposition ba_textlink}

Νεφελώδες είναι το τοπίο αναφορικά με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ενώ ορατός όσο ποτέ άλλοτε είναι ο κίνδυνος μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής του, καθώς βασικές ενέργειες που απαιτείται να γίνουν όπως η μηχανογράφηση και η μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του πολυασφαλιστικού που θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση με το «καλημέρα», δεν έχουν γίνει ακόμη.

Επιπρόσθετα, μέρα με τη μέρα εντείνονται οι αντιδράσεις τόσο των οργανωμένων γιατρών συγκεκριμένα παθολόγων και παιδιάτρων όσο και οργανωμένων πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για πολλές από τις πρόνοιες των δυο νομοσχεδίων που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις στο τομέα της υγείας. Οι σοβαρές αδυναμίες που εντοπίζονται και το ομιχλώδες τοπίο αναφορικά με σημαντικές παραμέτρους εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και αγωνίας τόσο από μέρους των επαγγελματιών υγείας όσο και από μέρους των πολιτών, οι οποίοι ζητούν πιο ξεκάθαρες και οριστικές θέσεις για όλα τα θέματα ουσίας.

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει ήδη ενέργειες με στόχο την διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα αποτρέψει την υιοθέτηση προνοιών στα υφιστάμενα νομοσχέδια, οι οποίες χαρακτηρίζονται επικίνδυνες ή θεωρείται ότι αλλοιώνουν τη βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Στα τυφλά…οι συζητήσεις

Φαίνεται ότι για την ώρα οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που καθημερινά πραγματοποιεί ο υπουργός Υγείας με τους διάφορους εμπλεκόμενους, γίνονται χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο συζήτησης, αφού πολλά από τα βασικά ερωτήματα πλην του γεγονότος ότι παραμένουν αναπάντητα, δεν τίθενται καν για συζήτηση στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το παραδέχθηκε ο Υπουργός

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την εισαγωγή πολυασφαλιστικού συστήματος ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε πρόσφατα ότι ακόμη δεν έχουν γίνει ή ολοκληρωθεί οι οποιεσδήποτε μελέτες βιωσιμότητάς του, ενώ σε περίπτωση εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος θα είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσής του, αφού το μέγεθος του πληθυσμού της Κύπρου είναι μικρό για να το δεχθεί.

Μελέτη Ολλανδού

Ενδεικτικά, σχετική μελέτη Ολλανδού εμπειρογνώμονα αναφέρει ότι για να αποδώσει ένα πολυασφαλιστικό σύστημα χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και δικλείδες ασφαλείας. Σύμφωνα με τη μελέτη του, επιβεβαιώνονται, επίσης, οι φόβοι που εκφράστηκαν ότι η εισαγωγή ενός τέτοιου συστήματος θα δημιουργήσει μια τρύπα της τάξης των 400 εκ. ευρώ και το ερώτημα είναι ποιός θα κληθεί να την καλύψει.

Όροι συμμετοχής

Πέραν τούτου δεν έχουν συζητηθεί ακόμη ποιοί θα είναι οι όροι συμμετοχής των Ασφαλιστικών Εταιρειών έτσι που να διασφαλίζεται πρωτίστως η κάλυψη των πολιτών. Το μέγεθος των ασφαλιστικών εταιρειών της Κύπρου επειδή είναι μικρό για να ενταχθεί στην παροχή υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να έχει αντασφάλιση. Τί σημαίνει αυτό; σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πόσο θα κοστίσει αυτή η αντασφάλιση και ποιός θα κληθεί να καλύψει το κόστος της. Μήπως ο κλήρος θα πέσει και πάλι στους Κύπριους πολίτες; Η απάντηση είναι σαφώς ναι.

Αποζημιώσεις

Ίδιο σκηνικό επικρατεί και σε ό,τι αφορά στο ύψος αποζημίωσης των επαγγελματιών υγείας όπως γιατρών, παραϊατρικών επαγγελμάτων και νοσηλευτών, όπου ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, ενώ επιπρόσθετα δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί αγκάθι και σημείο τριβής μεταξύ των επηρεαζόμενων και του υπουργείου. Μάλιστα, ξεκάθαρη θέση των ιδιωτών γιατρών είναι οι αμοιβές όσων θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ να μην είναι κατώτερες των συμφωνημένων τιμών των ιατρικών εταιρειών με τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν συμφωνηθεί από το 2009.

Σημαντικό χαρακτηρίζεται επίσης και το θέμα των συν-πληρωμών για τη χρήση των υπηρεσιών, και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιό θα είναι το κόστος της και αν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οι πολίτες σε αυτή την υποχρέωση. Έγκυροι κύκλοι ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε μελέτες για το σύστημα συν-πληρωμής.

Αφοπλίζεται ο ΟΑΥ

Αρνητικές αντιδράσεις απ’ ολους τους εμπλεκόμενους προκαλούν επίσης οι προσπάθειες της κυβέρνησης μέσω των δυο νομοσχεδίων, να περιθωριοποιήσει και να παρακάμψει πλήρως τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ΟΑΥ κατά παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας , από την διαδικασία εφαρμογής του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, το Υπουργείο Υγείας θα αναλάβει την ευθύνη της χάραξης της σχετικής στρατηγικής και πολιτικής, της παρακολούθησης, του ελέγχου, της εποπτείας και της ρύθμισης του ΓεΣΥ, ενώ ο ΟΑΥ, θα είναι ο κρατικός ασφαλιστικός Οργανισμός και θα παρέχει κρατική ασφάλιση στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού θεωρείται ότι η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο Υπουργείο Υγείας δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων αφού αυτός που θα προσφέρει τις υπηρεσίες, ταυτόχρονα θα τις ελέγχει και παράλληλα θα διαχειρίζεται το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. Συνεπώς, είναι απόλυτα κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρχει διαφάνεια στις οποιεσδήποτε ενέργειες που θα γίνονται αλλά ούτε και ο ορθός έλεγχος.

Μαρίνος Σιζόπουλος: «Σκοπιμότητες κρύβει η περιθωριοποίηση του ΟΑΥ»

Σε δηλώσεις του στην «24» ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κ.Σ. της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι οι προσπάθειες του υπουργείου που στοχεύουν στην περιθωριοποίηση του ΟΑΥ, κρύβουν τεράστιες σκοπιμότητες, και επεσήμανε ότι μια τέτοια περίπτωση είναι παράνομη και αντίθετη προς την υφιστάμενη νομοθεσία. Ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε, παράλληλα, πώς μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη σε κάτι τέτοιο, όταν τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν αποκαλυφθεί σοβαρά σκάνδαλα τα οποία αφορούν αδιαφανείς διαδικασίες, ευνοϊκές μεταχειρίσεις, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τα οποία μάλιστα έχουν συγκαλυφθεί κατά την έκφρασή του.

Και ο ΠΙΣ διαφωνεί

Έντονες διαφωνίες αναφορικά με τις ενέργειες αφοπλισμού του ΟΑΥ εκφράζει και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δια του προέδρου του Δρα. Ανδρέα Δημητρίου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Δρ. Δημητρίου ανέφερε ότι δημιουργούνται συγκρουόμενα συμφέροντα και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για τις αρμοδιότητες του υπουργείου.

Προειδοποιούν το υπουργείο

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι όλα κινδυνεύουν τα τιναχθούν στον αέρα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν κάποια βασικά αιτήματά των οργανωμένων επαγγελματιών υγείας και συγκεκριμένα παθολόγων και παιδίατρων οι οποίοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για διάφορα θέματα με πιο σημαντικό αυτό της αμοιβής τους. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο μη συμμετοχής τους στην 1η φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ σε περίπτωση που δεν βρεθούν άμεσα λύσεις.

Πάγιες θέσεις Παιδιατρικής Εταιρείας

Είναι πολλά και εύλογα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που τίθενται από μέρους των μελών της Παιδιατρικής Εταιρείας, σύμφωνα με τον πρόεδρό της δρ. Μιχάλη Ιασονίδη. Σε δηλώσεις του στη «24» ο Δρ. Ιασονίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός, σχετική μελέτη που αφορά το κόστος εφαρμογής του Γεσυ και κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στις βασικές ανάγκες. Εκ πρώτης όψεως ανέφερε, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις οι οποίες κατά την έκφρασή του, θα οδηγήσουν το όλο σύστημα σε κατάρρευση πριν καλά καλά λειτουργήσει με όλες τις συνέπειες που εξυπακούονται. Προς τούτο ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της κατά κεφαλή αποζημίωσης και αύξησή της, κατά την έκφρασή του, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Από την άλλη, ανέφερε, πρέπει να είναι αξιοπρεπής και κοντά στις σημερινές αμοιβές που υφίστανται. Να υπενθυμίσουμε ότι οι έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αμοιβές όπου για τους μεν παιδίατρους η αμοιβή θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ για τον κάθε ασθενή, ενώ για τους παθολόγους γύρω στα 70 ευρώ ετησίως. Κοινή διαπίστωση πάντως, των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων, είναι ότι πρόκειται για εξευτελιστικό ποσό και διερωτήθηκαν πως ένας γιατρός με δεκάδες χρόνια σπουδών στη πλάτη του, επιτρέπεται να αμείβεται με ένα τόσο χαμηλό ποσό.

Επιπρόσθετα, ζητούν καθορισμό ενός μικρού ποσού συν-πληρωμής, από τους ασθενείς, κάτι το οποίο θα διασφαλίσει όπως θεωρούν, την συχνή επισκεψιμότητα ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο παροχής των υπηρεσιών υγείας. Δεν επιθυμούν επίσης την ύπαρξη εξωτερικών ιατρείων πρωτοβάθμιας ιατρικής στα δημόσια νοσηλευτήρια και στα αστικά κέντρα υγείας, εκτός αν πρόκειται για απομακρυσμένες περιοχές. Τέλος ο Δρ. Ιασονίδης επισημαίνει ως βασικό αίτημα των παιδιάτρων, την αποχώρησή τους από το πρόγραμμα, σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και κατά συνέπεια επιπτώσεις στη λειτουργία των ιατρείων τους.

Τι ζητούν οι παθολόγοι

Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι και οι απόψεις των παθολόγων. Πρώτο μέλημα και διαχρονική θέση των παθολόγων ανέφερε σε δηλώσεις του στην «24» ο Πρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Δρ. Μιλτιάδους, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και όχι η υποβάθμισή τους.
Επίσης πάγια θέση της παθολογικής Εταιρείας Κύπρου, είναι οι αμοιβές των γιατρών στα πλαίσια του ΓεΣΥ να είναι στα επίπεδα των σημερινών τιμών, που είναι ήδη συμφωνημένες με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Άρχισε το πρόγραμμα εκπαίδευσης

Επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα αποτελεί βασικό πυλώνα στο νέο σύστημα Υγείας, άρχισε πριν τρεις μέρες και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου, το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Οι περίπου 900 συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε αντικείμενα τα οποία θα τους επιτρέψουν στη πορεία να ενταχθούν ομαλά στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Σε αυτό συμμετέχουν παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014