Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Κύπρο για το ΓΕΣΥ

{loadposition ba_textlink}

Το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση ολόκληρου του συστήματος υγείας της Κύπρου, καθώς η διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης για τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενόψει της μετεξέλιξης τους σε αυτόνομους οργανισμούς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα κομμάτι ιδιαζούσης σημασίας για το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επενδύει με επαγγελματισμό στον καταρτισμό των νέων οργανογραμμάτων, με γνώμονα την αναγνώριση ότι η δημιουργία νέων σύγχρονων και αποτελεσματικών δομών, ικανών να ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των δημόσιων νοσηλευτηρίων να ενταχθούν και να ανταποκριθούν επαρκώς και αποτελεσματικά, ως αυτόνομοι οργανισμοί πλέον, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον ΓεΣΥ.

Κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας είναι όπως τα νέα οργανογράμματα διαμορφωθούν στη βάση βέλτιστων πρακτικών και διεθνών προτύπων. Αυτή είναι αναντίρρητη προϋπόθεση για το Υπουργείο Υγείας.

Προς το σκοπό αυτό, εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με ευρεία και εξειδικευμένη γνώση επί του θέματος και με μεγάλη εμπειρία στη διαμόρφωση οργανογραμμάτων, βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες στην Κύπρο, αποδεχόμενοι πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή και έχουν ήδη «πιάσει δουλεία».

Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα παραμείνει στην Κύπρο για τρεις συνολικά εβδομάδες με όρους εντολής την εκπόνηση ειδικής μελέτης σε σχέση με τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια, η οποία εκτιμάται να ολοκληρωθεί περί το τέλος Ιανουαρίου 2015.

Προς το σκοπό αυτό, οι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη αρχίσει επαφές και συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα. Μεταξύ των επαφών των τεχνοκρατών περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους διευθυντές των δημόσιων νοσοκομείων και Κλινικών, τις συντεχνίες, τους οργανωμένους φορείς του τομέα της υγείας και τους επαγγελματίες υγείας αφού στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι μέσα από διάλογο και συναίνεση και με τη γόνιμη συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων, να δημιουργηθούν βέλτιστα οργανογράμματα, τα οποία θα προάγουν τα συγκριτικά οφέλη των αυτόνομων οργανισμών, προσδίδοντας τους ταυτόχρονα την κατάλληλη δυναμική για να ανταγωνιστούν και να αναδειχτούν στο περιβάλλον του ΓεΣΥ.