Ελλάδα: Όλα ανοιχτά για ΠτΔ

{loadposition ba_textlink}

Το φαβορί για την Προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι αργά το βράδυ εξακολουθούσε να είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά ο Πάνος Καμμένος στο παρά πέντε της συζήτησής που είχε με τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης, έβαλε το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη. «Το κρατάω και αυτό», φέρεται πως ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στην Κοινοβουλευτική ομάδα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βουλή.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διευκρίνιζε πως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και καμία ανατροπή και πως οι συζητήσεις που έγιναν την Κυριακή στο Μαξίμου αφορούσαν τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στην τελική «εμπλοκή» στην ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ρόλο φέρεται να έπαιξε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε είχε συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου βάζοντας σταδιακά και άλλα πρόσωπα στο τραπέζι με αριστερό πρόσημο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, όταν βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, προανήγγειλε τη μη ανακοίνωση του υποψηφίου προέδρου. «Δεν νομίζω να γίνει σήμερα», ήταν η απάντηση του κ. Λαφαζάνη στους δημοσιογράφους που από νωρίς περίμεναν την ανακοίνωση του ονόματος, καθώς είχαν πληροφορηθεί και την παρουσία της ΝΕΡΙΤ μέσα στο κτίριο.

Κοντά στον πρωθυπουργό βρέθηκαν ακόμη ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός Νίκος Φίλης, αλλά και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Αθανασίου.

Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό της ανατροπής των σχεδιασμών που υπήρξαν, ήταν πως, όταν ο Πάνος Καμμένος βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος Πρόεδρος απάντησε πως «θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός σε λίγο», ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον, του κ. Καμμένου τονίζουν πως αυτό που θέλουν οι ΑΝΕΛ είναι μια «συγκατοίκηση» στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα περιλαμβάνει κεντροαριστερή κυβέρνηση με κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνομιλητές της κα. Μπακογιάννη τόνιζαν για την πρόταση του προέδρου των ΑΝΕΛ προς το πρόσωπό της: «Τον ευχαριστούμε πολύ».
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πάντως, όπου το θέμα τελικά μπήκε στο τραπέζι, οι διαφωνίες που ακούστηκαν για το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν ήταν μόνο από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Σε κάθε περίπτωση από νωρίς το απόγευμα διευκρίνιζαν πως το θέμα θα λυθεί την Τρίτη.

Το τηλεφώνημα Γιουνκέρ

Το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πέρα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης, στο περιθώριο της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε και το θέμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μιας και κατέχει ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όχι μόνο για το περιεχόμενό του, αλλά και τις ισορροπίες που υπάρχουν στο κολέγιο των επιτρόπων και την παρουσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι γνωστή η αρνητική προδιάθεση του κ. Γιούνκερ σε μια τέτοια ανατροπή των συσχετισμών, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι αυτό το στοιχείο, το οποίο θα επηρέαζε την τελική απόφαση για την υποψηφιότητα.

Είναι γεγονός, πάντως πως πολλά είναι τα στελέχη της Κουμουνδούρου που θα προτιμούσαν στη θέση ενός κεντροδεξιού υποψηφίου να δουν ή κάποιο πρόσωπο από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης ή της ευρύτερης Αριστεράς.

Πηγή: news247.gr,επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.