Υπ. Δικαιοσύνης: Το Σεπτέμβριο το Διοικ. Δικαστήριο

{loadposition ba_textlink}

Τη συμφωνία όλων για προώθηση των σχετικών νομοσχεδίων που κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου ώστε να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε συγκεκριμένα:

«Πρόκειται για τρία νομοσχέδια, τα οποία έχουν κατατεθεί πριν από περίπου ένα χρόνο και η συζήτησή τους στην Επιτροπή Νομικών ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Έκτοτε έγιναν μια σειρά από διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα και είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω σήμερα τη συμφωνία όλων – της Εκτελεστικής, της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας – για την προώθηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Με την ψήφισή τους προχωρούν οι διαδικασίες για ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Αναμένεται ότι η ψήφιση θα γίνει στις 2 Απριλίου και μπορούμε από τώρα να ξεκινήσουμε τις απαιτούμενες διεργασίες ώστε να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι μια καινοτόμος ενέργεια όσον αφορά το δικαστικό σύστημα στον τόπο μας, η οποία αναμένουμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά από τη μια, στην αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από σημαντικό αριθμό υποθέσεων και κατά συνέπεια στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων που έχει ενώπιον του, αναφέρομαι κυρίως στις εφέσεις είτε σε ποινικές είτε σε αστικές υποθέσεις, και από την άλλη, με τον διορισμό δικαστών οι οποίοι με την απαιτούμενη πείρα που θα πρέπει να έχουν ως δικηγόροι – η οποία συμφωνήσαμε σήμερα να αυξηθεί στα 10 χρόνια – και ή την ευρεία γνώση σε θέματα διοικητικού δικαίου, θα διασφαλίζεται η ποιότητα της απονομής τη δικαιοσύνης για θέματα που σχετίζονται με το διοικητικό δίκαιο. Οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με όλα τα κόμματα είναι: αντί για 5 δικαστές (ένα πρόεδρο και τέσσερις δικαστές), θα γίνει ρύθμιση ώστε ο αριθμός των δικαστών να είναι μέχρι 7 και σε πρώτο στάδιο θα διοριστούν ένας πρόεδρος και τέσσερις δικαστές και θα παρέχεται η δυνατότητα, ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων οι οποίες θα είναι ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού, να αυξηθεί ο αριθμός, ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης όσον αφορά τις προσφυγές».

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχεται την εισήγηση ώστε να μπορούν έγγραφα που σχετίζονται με τη διαδικασία του Διοικητικού Δικαστηρίου να καταχωρούνται σε άλλες επαρχίες, γι αυτό έχει συμφωνήσει να ρυθμίσει με διαδικαστικό κανονισμό μια τέτοια δυνατότητα, κάτι που θα διευκολύνει τους δικηγόρους που ασκούν τη δικηγορία σε άλλες επαρχίες, καθώς και τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή εξέλιξη θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, και γι’ αυτό το λόγο από σήμερα η Εκτελεστική Εξουσία – σε συνεργασία με την Δικαστική – αρχίζει την προετοιμασία ώστε το Διοικητικό Δικαστήριο να λειτουργήσει αρχές Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος και σε σειρά άλλων μέτρων που στοχεύουν στην επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι πρόκειται για μέτρα που βελτιώνουν τις διαδικασίες και τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, όπως αλλαγές στους διαδικαστικούς κανονισμούς και στις δικαιοδοσίες των δικαστηρίων, μέτρα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δικαστηρίων, όπως είναι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η στενοτύπιση των πρακτικών σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες ακρόασης, μέτρα που προωθούν την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών και διεθνούς διαιτησίας, όπως είναι η διαμόρφωση διαδικασίας για ταχύτερη εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων σε μεγάλες κλίμακες, καθώς και αλλαγές που αφορούν τη διεθνή εμπορική διαιτησία. Αυτά βασίζονται σε εμπειρίες άλλων χωρών, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές προς την χώρα μας και, αναμένεται ότι ενισχύσουν την οικονομία του τόπου, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσουμε περισσότερα κεφάλαια και υπηρεσίες στην Κύπρο, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το θέμα των επιθέσεων σε διαιτητές ο κ. Νικολάου είπε ότι παρέλαβε στις 10 Μαρτίου επιστολή από τον Σύνδεσμο Διαιτητών με την οποία ζητείτο συνάντηση, αλλά λόγω απουσίας του στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 24 Μαρτίου. Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης επισήμανε ότι σύμφωνα με την επιστολή των διαιτητών θα αφορά τα όσα έχουν προκύψει τελευταία σε σχέση με απειλητικές ή άλλες ενέργειες εναντίον των διαιτητών.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι περιστατικό της νύχτας της Δευτέρας, όπως και τα προηγούμενα, είναι καταδικαστέο από όλους και σημείωσε πως χθες έγινε πολύς λόγος, με ανακοινώσεις όπου επιρρίπτονται ευθύνες στις πολιτειακές αρχές αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα και τις ενέργειες εναντίον των διαιτητών. «Χωρίς να παραγνωρίζονται οι όποιες ευθύνες και η υποχρέωση της Αστυνομίας για διερεύνηση όλων υποθέσεων, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι ευθύνες όσων εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο αναφορικά με τα αίτια που προκαλούν αυτού του είδους τις ενέργειες», ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι αρχές της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις των παραγόντων των σωματείων πιθανόν να αποτελούν την αιτία πρόκλησης αυτών των ενεργειών που συνδέονται με το άθλημα.

Ο κ. Νικολάου κάλεσε την ΚΟΠ να αξιολογήσει τα αίτια αυτά, το ύψος των ποινών που επιβάλλει σε κάποιες περιπτώσεις και να επανεξετάσει τις επιβαλλόμενες ποινές για εμπρηστικές δηλώσεις, αν δηλαδή είναι αποτρεπτικές, και πρόσθεσε: «Δεν είναι επιτρεπτό να επιχειρείται να επιρριφθούν οι οποιεσδήποτε ευθύνες και να καλούν κάποιους να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, όταν οι ίδιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τις ευθύνες και το αποτέλεσμα των ενεργειών τους».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι ισχυρίζονται πως οι ποινές είναι εξοντωτικές, είπε ότι παρόλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις δηλώσεις και διερωτήθηκε πόσο εξοντωτικές είναι οι ποινές όταν οι εμπρηστικές δηλώσεις συνεχίζονται.